Proizvodi za umivanje lica: Ultimativni vodič kroz sve vrste

umivanje lica

Korišćenje proizvoda za čišćenje lica je prilično jednostavan proces. Najčešće pokvasimo lice, nanesemo preparat za čišćenje i uklonimo sve nečistoće koje mogu zapušiti pore. Ipak, odabir odgovarajućeg čistača je teži deo posla. Sa toliko dostupnih opcija, kupovina umivalice može biti nepotrebno opterećujuće iskustvo. Da li odabrati čistač na bazi vode (gel), penu, uljani čitač ili balm? U nastavku otkrivamo sve!

Umivalice – kako da odaberete onu za svoj tip kože?

#1: Penasti čistači

Umivalice koje pene nisu kremaste po tekturi, već su obično su pene na pumpicu. Ovaj tip umivalica su obično na bazi vode, jer čim dodate vodu i protrljate je u rukama, ona će zapeniti. Zahvaljujući peni, ovaj tip preparata dubinski prodire u pore i efikasno ih čisti od nečistoća i viška sebuma. Ipak, budite pažljivi ako imate suvu ili osetljivu kožu, jer penasti čistači mogu isušiti kožu i ostaviti je zategnutom.

Najbolje će odgovarati normalnoj, kombinovanoj i masnoj koži.

Naša preporuka je John Masters Organcs Penu za umivanje.

umivanje lica

#2: Gel čistači

Gelovi za umivanje su obično na bazi vode i dobro se tolerišu od strane većine tipova kože. Postoji i gelovi koji ne sadrže sulfate niti agresivna jedinjenja, tako da će odgovarati i nežnijim tipovima kože. Oni ne skidaju prirodna ulja sa kože, a u zavisnosti od dodatnih sastojaka, mogu pomoći kod problema sa aknama ili beživotnim tenom.

Najbolje će odgovarati gotovo svim tipovima kože (samo pronađite onaj namenjen vašem tipu).

Povezano: Hladna vs. topla voda – koja je bolja za umivanje

#3: Kremasti čistači

Ovi proizvodi za umivanje lica ne pene, i obino su nežni i hidratantni. Sjajni su za dodavanje hidratacije i mekoće koži, a vrlo su blagi. Neki od njih ne zahtevaju čak ni dodavanje vode.

Ovaj tip umivalice će najbolje odgovarati osetljivoj, suvoj i zreloj koži.

umivanje lica

#4: Uljani čistači

Ulja i balmovi za čišćenje lica su dva tipa čistača, koji spadaju u istu grupu preparata koji funkcionišu na bazi ulja, koje rastapa nečistoće. Uljani čistači funkcionišu na principu da “slično privlači slično” (u ovom slučaju, ulje privlači masnoću i nečistoću). Ovi molekuli ulja se vezuju za masne molekule nečistoća koje ne želite na koži (šminka, SPF krema, višak sebuma) i uspešno ih uklanjaju. Odlični su za uklanjanje škminke i kao prvi korak metode “duplog čišćenja” lica.

Glavna razlika između ulja za čišćenje lica i balma jeste tekstura. Prvi preparat je tečan, a drugi je emolijentni balm (sa teksturom poput masti) koji se umasira u kožu i potom ispere.

Ovaj tip preparata je najbolji za osetljivu i suvu kožu, kao i onu koja je sklona ekcemu. Ako imate kombinovanu ili masnu kožu, potražite nekomedogena ulja i balmove, koji vam neće zapušiti pore.

#5: Micelarna voda

Uprkos svom imenu, micelarna voda je metoda za skidanje šminke i čišćenje lica bez vode. Ona sadrži hidrirajuće sastojke i niske koncentracije blagih molekula za čišćenje koji privlače nečistoće i potom ih ispiraju sa iste. Mogu se koristiti na svim tipovima kože, a za jači efekat čišćenja lica, posle micelarne upotrebite gel ili penu za umivanje.

umivanje lica

Pročitajte još i: Ulja i balmovi za skidanje šminke – zašto su vam potrebni u rutini čišćenja lica?

error: Content is protected !!