5 saveta kako da izbegnete žuljeve od obuće ovog leta

žuljevi

Sa promenom godišnjeg doba, promenili smo i obuću, što znači da smo patike i cipele odavno zamenili papučama, sandalama, baletankama. Letnju obuću obožavamo, jer nam dozvoljava da bosonogi provedemo ovo godišnje doba. Međutim, leto donosi bolne neželjene pojave, a to su žuljevi od obuće! Evo kako da sprečite žuljeve od obuće ovog leta.

Šta je žulj i zašto nastaje?

Žuljevi su kožni džepići napunjeni serumom (tečni deo krvi), koji se formiraju na površinskim slojevima kože, kada se oni počnu odvajati usled ponovljenog trenja ili pritiska. Žuljevi su prirodni odbrambeni mehanizam našeg tela, koji tako pokušava da zaceli pogođenu kožu, jer serum iz krvi sadrži zaštitna antitela, koja štite kožu ispod. Uprkos svemu, žuljevi su bolni, mogu pući (i otvoriti put infekciji) i na taj način uticati na svakodnevni život.

žuljevi

5 saveta kako da izbegnete žuljeve

#1: Nosite obuću odgovarajućeg broja

Uvek kada kupujete cipele, činite to u popodnevnim satima, kada su stopala malo veća,nego ujutru, kako biste izbegli da kupite premali broj. Razmislite o prirodnom obliku vaših stopala, jer su neki modeli obuće dosta uski, što vam automatski može doneti žuljeve, ako imate šire stopalo.

#2: Odaberite obuću koja se ne češe o kožu

Kada kupujete cipele, potražite one od kožnih materijala, koji su fleksibilni i lako će se oblikovati vašem stopalu, za razliku od obuće napravljene od sintetičke kože. Kroz kožu noga diše, što sprečava pojačano znojenje. Letnje sandale sa kaišićima se mogu useći u vruća, otečena stopala, zato birajte modele sa širim trakicama i podesivim kopčama.

Povezano: Kada moda zaboli – zašto nastaju čukljevi?

žuljevi

#3: Nosite odgovarajuće čarape

Žuljevi se formiraju i usled pregiba na čarapama koji iritiraju kožu, tako da bi trebalo da odaberete čarape odgovarujećg broja i one koje odgovaraju vašim aktivnostima. Sportske čarape imaju jastučiće na osetljivim delovima stopala. Takođe, ukoliko nosite mokasine ili baletanke, poželjno je da navučete kratke pamučne nazuvice, koje će sprečiti znojenje stopala i formiranje žuljeva.

#4: Izbegavajte da vam stopala budu mokra

Vlažna ili znojava stopala koja su zatvorena u obući povećavaju šansu za razvijanje žuljeva. Ako idete u dugu šetnju ili hiking, povremeno obrišite stopala i promenite čarape. Ako je veoma toplo, nemojte nositi zatvorenu obuću, koja podstiče znojenje.

#5: Zaštitite stopala jastučićima

Za one kojima nijedan od ovih saveta nije pomogao – najbolje je da kupite zaštitne silikonske umetke, koji se lepe unutar obuće, kako biste smanjili trenje i sprečili formiranje žuljeva!

žuljevi

Pročitajte još i: Kako da vas više ne steže uska obuća? 7 proverenih saveta

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!