Kako da vas više ne steže USKA OBUĆA: 7 super saveta!

obuća

Kupile ste taj savršeni par cipela koje ste tako dugo gledale, a kada ste došle kući ili obule ih prvi put – uske su vam, zatežu i prave žuljeve. To je uobičajeno sa novom obućom, koja se još nije oblikovala vašem stopalu i proširila od nošenja. Ne treba da se patite i nosite ih uske, već znajte da postoje laki, DIY načini za proširivanje obuće, koje možete izvesti kod kuće, a veoma su efikasni!

7 TOP saveta kako da proširite usku obuću

1. Zaleđena voda

Jedan od najpoznatijih trikova za širenje uske obuće potiče od zakona fizike da se voda raširi kada se zaledi. Napunite kesu sa zip-lock zatvaračem vodom otprilike trećinu ili polovinu, i čvrsto zatvorite. Stavite po jednu kesu u svaku cipelu. Nagurajte kesu celom dužinom unutrašnjosti cipele. Stavite cipele u zamrzivač i ostavite preko noći. Kada ih izvadite iz friza pustite ih bar 20 minuta pre nego što pokušate da izvadite kese.

cipele

2. Alkohol

Alkoholnim sprejem ćete raširite cipele na sledeći način: napunite bocu sa raspršivačem vodom i alkoholom u razmeri 1:1. Poprskajte unutrašnjost cipele i navucite ih odmah. Nosite ih bar pola sata. Alternativno, možete istrljati alkohol direktno na one delove cipele koji je moraju raširiti. Cipele, vlažne od alkohola će se brzo osušiti na vašoj nozi i ostati raširene.

3. Debele čarape + fen za kosu

Ako imate vremena i strpljenja, navucite debele čarape, obujte nove cipele i nosite ih po kući celog dana. Ovaj trik funkcioniše jer toplota nogu širi kožu odnosno materijal vaše obuće. Možete ići korak dalje – ovako obuveni, zagrevajte cipele toplotom fena. Ipak, pazite da struja vazduha nije pretopla, jer možete oštetiti cipele.

Povezano: Obuća i odeća zbog kojih vas bole leđa

debele čarape

4. Loptice od čarapa

Ako su vam cipele uske u predelu prstiju, uzmite po jedan par čarapa i urolajte ih u lopticu. Nabite ih u vrh cipele, i ostavite najbolje preko noći da odstoje. Ako ste poprskali obuću alkoholom, imaćete još bolji efekat. Ujutru ćete primetiti razliku.

5. Mokre novine

Nagužvajte lopticu od mokrih novina i nagurajte u cipele. Stavite koliko god novina može da stane u cipelu. Samo pripazite da ne poremetite oblik cipele. Ako se ovo ipak dogodi, uklonite novine i napunite cipelu suvim, dok ne povrate svoj prbobitan oblik. Pustite cipele da se osuše. Isto tako možete zalediti cipele sa mokrim novinama za dodano širenje obuće.

Povezano: Letnji saveti za obuću – izbegnite žuljeve, klizanje, neprijatne mirise

6. Nosite ih po kući

Ovo svi već znamo: pre nego što prošetate nove cipele po gradu, najpre ih nosite barem jedan dan po kući, kako bi ste raširile prema obliku vašeg stopala. Na ovaj način ćete ujedno videti da li vam nove cipele prave žulj pre nego što ih obujete vani.

nove cipele

7. Raširite ih kalupom

U prodavnicama obuće možete kupiti drveni ili plastični kalup za širenje obuće. On je oblikovan da odgovara konturi stopala, i ima šrafove koji se podešavaju kako biste namestili dužinu koja vama odgovara. On može povećati dužinu ili širinu obuće. Samo ga podesite prema vašoj želji, i ubacite u cipelu.

Pošto je ovo “širenje obuće na suvo”, potrebno je nekoliko dana da biste videli efekat. Važno je da svaki dan isprobate obuću kako biste videli koliko šire vam odgovara.

Pročitajte još i: Zbogom beli krugovi – uklonite bele fleke od soli sa obuće

error: Content is protected !!