Briga o kosi za vreme i nakon sunčanja

Uživanje u vodi i u sunčanju, ima i nekoliko loših strana. Jedna od njih je to što je tada rizik od oštećenja kose veći. Ultraljubičasti zraci, kojima je kosa izložena tokom sunčanja, kao i hlor ili morska so koja je sadržana u vodi, prete da ugroze kvalitet i zdravlje vaše kose.

Sa dolaskom toplih letnji dana, dolazi i niz mogućnosti i ideja kako da na lep način upotpunite i provedete svoje vreme. Da odete na plažu ili na bazen i da se prepustite čarima vode i sunčanja.

Međutim, mokra kosa, na kojoj se nalaze tragovi morske soli ili tragovi hlora koji je sadržan u vodi u bazenu,  prilikom izloženosti ultra ljubičastim zracima sunca, sklona je pucanju i isušivanju. Zato, na vreme se potrudite da zaštitite svoju kosu.

Sunčanje i nega kose

Tokom boravka na plaži ili na bazenu, pobrinite se da uvek pri ruci imate čistu vodu. Nakon izlaska iz bazena ili morske vode, isperite kosu. Na taj način, sa nje ćete ukloniti tragove hlora ili morske soli. Takođe, bilo bi poželjno da vam pri ruci bude i šešir. Upotrebom šešira, smanjujete štetni uticaj ultra ljubičastih zraka na kosu.

Nakon što završite svoj boravak na bazenu ili na plaži, nikako nemojte zaboraviti ili preskočiti da kod kuće temeljno operete kosu šamponom i omogućite joj negu odgovarajućim preparatima. Razlog tome je što je sa kose potrebno sprati sve tragove koje ste poneli sa sunčanja. Među tim tragovima, osim pomenutog hlora i morske soli, mogu se naći i sitan pesak i različite druge nečistoće.

Zato, temeljno isperite i operite kosu. Pritom, koristite šampon i sredstva za negu kose, na kojima postoji posebna oznaka “After sun”. Šamponi i drugi preparati sa ovom oznakom, u sebi sadrže specijalne supstance koje hrane i na taj način brane kvalitet kose, koja je bila izložena sunčanju. Takođe, dobro bi bilo da koristite šampone bez sulfata da ne biste dodatno isušili svoju kosu.

Povezano: Šta treba spakovati u torbu za letovanje?

Par dodatnih saveta za zaštitu kose pri sunčanju

  • Mokru kosu na plaži, nikako nemojte da češljate ili grubo trljate peškirom, već dozvolite da se prirodno prosuši ili je jednostavno vežite. Ukoliko iz nekog razloga ipak morate da se očešljate, koristite češalj sa retkim rasporedom zubaca.
  • Ako se desi da primetite da su vam krajevi kose nakon sunčanja suvi i ispucali, na vreme ih skratite. U suprotnom, suvi i ispucali krajevi, mogu biti pokretač za dalje oštećenje i smanjenje kvaliteta kose.
  • Ne zaboravite da redovno vodite računa o higijeni i čistoći kose, jer je masna i zapuštena kosa, takođe više izložena riziku od oštećenja tokom sunčanja.

A kako da pripremite svoju kosu za letovanje – Pogledajte ovde!

error: Content is protected !!