Uradi sama: Kako da napravite dezodorans

Sa veoma malo upotrebljene veštine i za vrlo kratko vreme, možete sami napraviti dezodorans. Prirodan i pogodan čak i za najosetljiviju kožu.


Za to, možete se odlučiti iz čiste radoznalosti ili iz razloga što odavno niste eksperimentisali sa svojom kreativnošću. Možete i zato što na neobičan način želite da upotpunite slobodno vreme i probate nešto novo. Ali i zato što recimo želite da izbegnete štetne elemente i supstance koje su sadržane u na tržištu dostupnim dezodoransima (na tržištu postoje i dezadoransi bez parabena i aluminijuma).

Iz kog god od navedenih razloga da se odlučite da želite sami da napravite dezodorans, evo kako da to i učinite.

Šta vam je potrebno da bi ste sami napravili dezodorans?

Potrebno vam je:

  • Destilovana voda (oko 50 ml.),
  • Soda bikarbona (šest ravnih ili tri do vrha pune supene kašike),
  • Eterično ulje sa mirisom po vašoj želji,
  • Posuda u kojoj ćete pomešati sastojke,
  • Plastična ili drvena kašičica za mešanje,
  • Bočica sa pumpicom za raspršivanje u kojoj ćete čuvati i iz koje ćete koristiti dezodorans ( bočica treba da bude dimenzija da sve od navedenih sastojaka u nju može da stane).

Način pripreme dezadoransa:

Sodu bikarbonu, dobro sjediniti sa destilovanom vodom. To ćete postići mešanjem ova dva sastojka plastičnom ili drvenom kašičicom u posudi za pripremu. Kada se soda bikarbona tokom mešanja skroz rastvori i postane nevidljiva u destilovanoj vodi, tada u mešavinu dodati 7 do 10 kapi eteričnog ulja sa mirisom po vašoj želji.

Nastaviti mešanje još nekoliko minuta (dva do tri minuta), dok i eterično ulje ne postane kompaktno sa mešavinom sode bikarbone i destilovane vode. Kada se svi sastojci sjedine, presuti ih u bočicu sa pumpicom za raspršivanje i koristiti dezodorans.

Napomena:

U cilju da dobijete željeni miris dezodoransa, ne morate koristiti samo jednu vrstu eteričnog ulja, možete kombinovati više vrsta i više mirisa.

Ovako pripremljen dezodorans, idealan je za upotrebu kod osoba sa osetljivom i nežnom kožom u regiji pazuha, zatim za upotrebu nakon određenih vrsta povreda ili operativnih zahvata na toj regiji. Kod osoba koje imaju ili su imale problem sa osetljivošću žlezda ispod pazuha, ali i kod osoba koje su operisale tumor dojke. Dobar je i za upotrebu kod trudnica i majki koje doje bebe, ali i kod dece i omladine.

Razlog za to je što ovaj dezodorans pruža maksimum zaštite od znojenja i pojave neprijatnih mirisa, a pritom, ne sadrži štetne elemente, među kojima je paraben, soli aluminijuma i druge slične elemente.

error: Content is protected !!