Uradi sama: Kako da napravite dezodorans

By  |  4 Comments

Sa veoma malo upotrebljene veštine i za vrlo kratko vreme, možete sami napraviti dezodorans. Prirodan i pogodan čak i za najosetljiviju kožu.


Za to, možete se odlučiti iz čiste radoznalosti ili iz razloga što odavno niste eksperimentisali sa svojom kreativnošću. Možete i zato što na neobičan način želite da upotpunite slobodno vreme i probate nešto novo. Ali i zato što recimo želite da izbegnete štetne elemente i supstance koje su sadržane u na tržištu dostupnim dezodoransima (na tržištu postoje i dezadoransi bez parabena i aluminijuma).

Iz kog god od navedenih razloga da se odlučite da želite sami da napravite dezodorans, evo kako da to i učinite.

Šta vam je potrebno da bi ste sami napravili dezodorans?

Potrebno vam je:

 • Destilovana voda (oko 50 ml.),
 • Soda bikarbona (šest ravnih ili tri do vrha pune supene kašike),
 • Eterično ulje sa mirisom po vašoj želji,
 • Posuda u kojoj ćete pomešati sastojke,
 • Plastična ili drvena kašičica za mešanje,
 • Bočica sa pumpicom za raspršivanje u kojoj ćete čuvati i iz koje ćete koristiti dezodorans ( bočica treba da bude dimenzija da sve od navedenih sastojaka u nju može da stane).

Način pripreme dezadoransa:

Sodu bikarbonu, dobro sjediniti sa destilovanom vodom. To ćete postići mešanjem ova dva sastojka plastičnom ili drvenom kašičicom u posudi za pripremu. Kada se soda bikarbona tokom mešanja skroz rastvori i postane nevidljiva u destilovanoj vodi, tada u mešavinu dodati 7 do 10 kapi eteričnog ulja sa mirisom po vašoj želji.

Nastaviti mešanje još nekoliko minuta (dva do tri minuta), dok i eterično ulje ne postane kompaktno sa mešavinom sode bikarbone i destilovane vode. Kada se svi sastojci sjedine, presuti ih u bočicu sa pumpicom za raspršivanje i koristiti dezodorans.

Napomena:

U cilju da dobijete željeni miris dezodoransa, ne morate koristiti samo jednu vrstu eteričnog ulja, možete kombinovati više vrsta i više mirisa.

Ovako pripremljen dezodorans, idealan je za upotrebu kod osoba sa osetljivom i nežnom kožom u regiji pazuha, zatim za upotrebu nakon određenih vrsta povreda ili operativnih zahvata na toj regiji. Kod osoba koje imaju ili su imale problem sa osetljivošću žlezda ispod pazuha, ali i kod osoba koje su operisale tumor dojke. Dobar je i za upotrebu kod trudnica i majki koje doje bebe, ali i kod dece i omladine.

Razlog za to je što ovaj dezodorans pruža maksimum zaštite od znojenja i pojave neprijatnih mirisa, a pritom, ne sadrži štetne elemente, među kojima je paraben, soli aluminijuma i druge slične elemente.

4 Comments

 1. Maša

  05.08.2014. at 22:26

  Gde mogu da nađem eterično ulje? 🙂

  • GospodjicaJ

   07.08.2014. at 12:45

   Draga Mašo,

   U prodavicama zdrave hrane 🙂

 2. Aleksandar Radović

  18.10.2014. at 12:10

  Prirodna funkcija našeg organizma je da putem kože izbacuje toksine i štetne materije, a to se upravo dešava kada se znojimo. Ovaj proces se ne sme veštački zaustaljati jer kasnije može doći do nepotrebnih komplikacija.Butno je da ne sadrži aluminijumove soli koje kod klasicnih proizvoda slicne namene sluze za sprecavanje znojenja, ne ostavlja fleke niti tragove na odeci.

 3. Pingback: Napravi sama - dezadorans u stiku | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!