Pojava novih mladeža nakon sunčanja – Da li je to normalno?

By  |  0 Comments

Od kada je pojačana svest o štetnosti preteranog izlaganja sunčevim zracima, nastale su i brojne nedoumice u vezi sa uticajem sunčevih zraka na kožu i u vezi načina na koje koža reaguje na sunčanje. Jedna od takvih, ujedno najčešće rasprostranjenih nedoumica, jeste da li je pojava novih mladeža nakon sunčanja normalna.

Da vas ne bismo držali u dilemi, odmah ćemo vam reći da takva pojava jeste normalna, a u nastavku teksta ćemo vam obrazložiti i zašto.

Zašto dolazi do pojave novih mladeža nakon sunčanja?

U toku izlaganja sunčevim zracima, koža pojačava proizvodnju melanina, odnosno ćelija tamnog pigmenta koje imaju za cilj da vam omoguće da dobijete željeni preplanuli ten. Međutim, neretko se događa, da proizvodnja melanina ne bude besprekorno pravilno raspoređena na površini čitave kože, na površinama na kojima se ovaj pigment nakupi u nešto većem procentu u odnosu na ostale regije kože, dolazi do pojave jednog ili više mladeža.

Tako nastali mladeži, mogu biti izrazito sitni ili nešto krupniji i najčešće su u ravni sa kožom. Njihova boja, odnosno nijansa može takođe varirati od izrazito svetle do izrazito tamne.

Ono što kod mnogih izaziva strah, jeste to što mladeže koji su se pojavili nakon sunčanja, poistovećuju sa melanomima koji su opasni po zdravlje, pa čak i po život ukoliko se ne otkriju na vreme. Ono što dodatno može da vas zbuni i da dodatno pojača strah, jeste što su novonastali mladeži prividno vizuelno isti kao melanomi.

Povezano: Kako da uklonite fleke od sunca – Provereno!

Međutim, ono po čemu se mladeži ipak razlikuju od melanoma, jeste to što kod melanoma dolazi do poremećaja DNK i do nekontrolisanog širenja. Prema tome, ukoliko su vam novonastali mladeži formirani tako da na njima ne uočavate nikakve promene, ukoliko se ne šire niti primećujete da je tkivo oko njih upaljeno, nemate razloga za strah. Takvi mladeži su apsolutno bezbedni i normalni.

Ukoliko na njima primetite nekontrolisane promene u vidu rasta, širenja, pojave crvenila ili upale, obratite se dermatologu koji će sprovodeći analize ustanoviti o čemu je reč. Melanomi koji se otkriju na vreme, izlečivi su i kao takvi, bezopasni su po zdravlje i po život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!