Ako vas retinol iritira, isprobajte tehniku “retinolskog sendviča”!

retinolski sendvič

Zahvaljujući spektru anti-aging benefita koje retinol pruža, sada na tržištu imamo veliki izbor proizvoda koji sadrže ovaj potentatn sastojak, uključujući serume, kreme, antiride, maske itd. Vrsta retinola koju koristite zavisi od vašeg tipa i uzrasta kože, ali i od ličnih preferencija. Nezavisnost od formata retinola, dobra hidratacija je ključna kod korišćenja ovog sastojka, kako bi se sprečili njegovi potencijalni negativni efekati. Ako imate suvu ili osetljivu kožu, ili prosto, snažno reagujete na retinol u vidu isušivanja i iritacije – možda ćete želeti da isprobate novu tehniku nanošenja! U nastavku otkrivamo sve o “retinolskom sendviču” – novoj tehnici nanošenja retinola, koju preporučuju dermatolozi!

Retinol i propratni efekti

Pošto retinol deluje tako što ubrzava prirodan proces smene starih i novih ćelija, otkrivajući mladu kožu, česte su iritacije i isušivanje. Zato je retinol kozmetički sastojak koji se uvodi postepeno, lagano, od blažih procenata ka onim jačim, uz obavezan SPF zaštitni faktor tokom dana. Retinol svojim dejstvom poboljašva teksturu kože, omekšava fine linije i izjednačava ton kože. Drugim rečima – koža posle retinola sija!

Loša strana retinola je što može isušiti kožu, posebno za nove korisnice, ili one sa prirodni suvom ili osetljivom kožom. Ovo je posebno izraženo u zimskim mesecima, kada je koža već lišena hidratacije i lipida zbog zimskih uslova. Učestalost korišćenja je još jedan bitan faktor za potencijalnu iritaciju retimolom: što ga češće koristite, koža je više izložena ovom sastojku. Retinoidima je potrebno oko 3x nedeljnog korišćenja, kako bi dali rezultate.

Povezano: 8 saveta dermatologa za sve oni koji počinju sa retinolom

retinolski sendvič

Kako bi vaša koža bolje tolerisala retinol (a i njegove jače oblike), dermatolozi preporučuju da isprobajte “sendvič” tehniku nanošenja!

 Šta je “retinolski sendvič”?

Retinolski sendvič zapravo podrazumeva nanošenja retinola između dva sloja hidratantne kreme. Kako biste sprečili isušivanje i iritacije koje retinol nosi sa sobom, najpre nanesite hidratatnu kremu na vlažnu i čistu kožu. Neka ta krema sadrži neki od sledećih vlažećih sastojaka: glicerin, dimetikon, petrolatum ceramide ili hijaluronsku kiselinu.

Potom, kada se krema upila, nanesite retinol, prema uputstvu sa pakovanja, izbegavajući osetljive regije, poput okoloočne zone i uglova usana. Potom, dovršite “sendvič” još jednim slojem hidratantne kreme odozgo. Drugi sloj kreme može biti onaj isti proizvod koji ste naneli ispod retinola, ili neka gušća, u zavisnosti od potreba vaše kože.

Povezano: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

retinolski sendvič

Kako ova tehnika “radi”?

Najveća prednost “retinolskog sendviča” je što vaša koža tako dobija hidrataciju koja joj je potrebna, dok ujedno dobija i retinolsku eksfolijaciju. Tako retinol mogu koristiti i osobe čija je koža suva, osetljiva ili preterano burno reaguje na ovaj sastojak. Naravno, ako imate masnu kožu, ova tehnika vam može neće biti ni potrebna.

Ako se brinete da će ovo slojevito nanošenje umanjiti efikasnost retinola, ne brinite! Određene studije su pokazale da bazni sloj kreme ispod retinola ne razblažava niti smanjuje efikasnost retinola, a pomaže koži kod izgradnje tolerancije na sastojak. Ipak, sastojci iz hidratanten kreme su važni: hijaluronska kiselina može pojačati efekat retinoida, dok glicerin i ceramidi mogu pomoći kod tolerancije kože, bez povećavanja efekta retinola.

Ne zaboravite da se retinol kao sastojak koristi samo uveče, zbog svojih fotosenzitivnih svojstava. Ujutru je obavezna krema sa SPF zaštitnim faktorom, svakog dana!

Mi vam predlažemo Skinology Retinol serum u uljanoj osnovi, koji hrani i hidrira kožu, bez isušivanja.

retinolski sendvič

Pročitajte još i: Kako da koristite retinol ako imate osetljivu kožu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!