Sitne tačkice na nosu zapravo nisu miteseri: Saznajte sve o sebacealnim filamentima

sebacealni filamenti

Od svih kožnih problema, akne se čine kao problem broj 1. Svi smo čuli za crne i bele mitisere, pustule, papule i ciste, kao različite vrste akni. Ipak, postoji jedan tip “bubuljica” koje ipak nisu to. Radi se o nečemu što veoma liči na mitisere, ali ipak nije to. Pričamo o sebacealnim (lojnim) filamentima, koji nastaju kao rezultat taloženja sebuma unutar pora, i najčešće se nalaze na nosu. Iako mitiseri i sebacealni filamenti slično izgledaju, u potpunosti su različiti i stoga se moraju različito tretirati.

Šta su tačno sebacealni filamenti?

Sebacealni filamenti su duguljaste lojne strukture, koje se prirodno javljaju i žive na zidovima pora. Njihova uloga jeste da upravljaju protokom sebuma. Svako od nas ima sebacealne filamente, samo oni postaju vidljivi kada su ispunjeni masnoćom. Kada se pora napuni sebumom, masnoća koja pokriva zidove pora postaje vidljivija, čime se pojavljaju žućkaste i sivkaste tačkice na nosu i obrazima. Ne zaboravimo, koža proizvodi masnoću kojom se štiti i hidrira. Sebacealni filamenti vode tu masnoću, od lojnih žlezda, pa do površine kože. Pošto su sebacealni filamenti deo naše kože, ne možemo ih se rešiti. Samo možemo minimizovati njihov izgled.

sebacealni filamenti

Kako to možemo činiti? Odgovor je malo komplikovaniji nego što bi se nadali. Čak i ako istisnete sebacealne filamente, oni će se opet napuniti kroz 30 dana. Ipak, nije sve izgubljeno. Kroz kombinaciju procesa i tretmana, možete umanjiti njihov izgled i sprečiti njihovu pojavu tokom vremena.

Sebacealni filamenti vs. mitiseri

Sebacealni filamenti su veoma slični mitiserima, ali su različiti. Mitiser je forma bubuljice koja nastaje kao rezultat zapušene pore, dok su sebacealni filamenti zapravo deo anatomije pora, koje postaju vidljivije kada su napunjenje masnoćom. Mitiseri su tamniji i imaju vidljivu teksturu. Sebacealni filamenti su u ravni sa kožom, glatki su pod prstima, žućkasti ili sivkasti i ne predstavljaju zapušene pore.

sebacealni filamenti

Kako tretirati sebacealne filamente?

#1: Izbegavajte alkohol  kao sastojak kozmetike

Ako koristite svega 1-2 proizvoda za negu kože sa niskim procentom alkohola, to neće uzrokovati reakciju, ali veće doze mogu imati lošiji ishod, ako želite da umanjite izgled sebacealnih filamenata. Koža vam neće disati, što pojačava vidljivost ovih tačkica, a svi oni zdravi sastojci neće moći da prodru kroz pore.

#2: Čistite kožu dva puta dnevno

Kako biste očistili pore i sprečili njihovo zagušenje, svakodnevno uklanjajte šminku i čistite kožu – bez izuzetka! Ako imate veoma masnu kožu, ovo posebno važi za vas. Dobra pena ili gel za čišećnje kože i skidač šminke su dva osnovna proizvoda za to.

#3: Koristite AHA i BHA kiseline da omekšate naslage sebuma

AHA kiseline, poput glikolne i mlečne, pilinguju kožu tako što uklanjaju odumrle ćelije. BHA kiseline, poput salicilne, su lipofilne, a to znači da se rastvaraju u uljima, i tako razgrađuju sebum unutar pora. Kombinacija ova dva sastojka predstavlja “ubicu” za masnoću u porama.

#3: Ubacite pročišćavajuće maske u rutinu

Maske za lice su odlični tretmani kada je vašoj koži potrebna dodatna pažnja. Ako ste redovni u tome, možete zaista videti veliku razliku tokom vremena. Glinene maske ujedno i snabdevaju kožu mineralima, dok čiste pore i isušuju višak masnoće.

sebacealni filamenti

#4: Ubacite retinol u rutinu da kontroliišete lučenje sebuma

Retnol u rutini može biti efikasan za kontrolu sebacealnih filamenata, jer ovaj sastojak podstiče smenu starih i novih šelija kože, što smanjuje i lučenje sebuma. Počnite se nekim slabijim procentom, pre nego što pređete na retinole jače koncentracije.

#5: Redovno čistite lice kod kozmetičara

Higijenski tretmani čišćenja lica su od velike važnosti za čiste pore. Niko vam ne može očistite pore i rešiti se ovih tačkica, kao što to može kozmetičar. Zato se prepustite rukama stručnog lica, koje će vam uraditi tretman manuelne komedoekspresije, ili onaj uz korišćenje ultazvučne špatule.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!