Serumi u stiku: Zašto je ovaj skincare trend idealan za devojke u pokretu?

serum u stiku
Instagram/Printscreen

Najefikasniji skincare proizvodi su zapravo oni koje ćete redovno koristiti, a nova vrsta proizvoda je stigla na tržište, kako bi olakšala aplikaciju i učinila negu kože zabavnom. Neki od naših omiljenih aktivnih sastojaka su sada dostupni u formi stika, koji se maže na kožu, poput velikog balzama za usne. Dakle, nema više pipete, odnosno pumpice – sada je dovoljno da omiljeni serum u stiku odvrnete i razmažete po koži, i spremni ste za dalje! U nastavku vam otkrivamo ovaj trend koji je veoma popularan na svetskoj kozmetčkoj sceni, a neki od skincare stikova su uveliko dostupni i u našim drogerijama.

Kozmetički proizvodi u stiku – nova/stara vrsta?

Verovatno ste već upoznate sa šminkom u stiku – krem rumenila, hajlajteri, bronzeri. U poslednje vreme i stikovi za čišćenje lica su postali veoma popularni – radi se o formi balma za čišćenje lica, koji razmazujete po licu direktno iz tube. SPF stikovi su takođe vrlo dobro poznati, kao efikasan način da obnovite zaštitu u toku dana, ili nanete faktor na teško dostupna mesta na licu.

Sada je vreme da se upoznate i sa formom skincare-a u čvrstom obliku, a ovi stikovi se lako nanose i pakuju u tašnu. Jednostavno – skinete poklopac, odvrnete par milimetara i nežno razmažete proizvod po licu i to je to. Najčešći proizvod koji se pakuje u formu stika je serum, ali se mogu naći i okoloočni stikovi za negu.

View this post on Instagram

A post shared by Đẹp 365 (@dep365_official)

Prednosti i mane seruma u stiku

Za razliku od klasičnih tečnih formula seruma, koji su na bazi vode, serumi u stiku su na bazi ulja, što ih čini idealnim sredstvom za pakovanje aktivnih sastojaka koji su rastvorljivi u ulju, poput retinoida, vitamina C i vitamina E. Iako možete naći serume u stiku koji su na bazi vode (koji sadrže hijaluronsku kiselinu npr.), ovi na bazi ulja su češći, jer se lakše formulišu.

Glavna razlika između stika i tečnih proizvoda, jeste ta što stik sadrži manje vode. Zato je lakše formulisati stik sa većim procentom sastojka koji je rastvorljiv u ulju, jer je dostupna veća količina samog nosača – ulja. Ovi proizvodi obično imaju voskasti finiš, zahvaljujući hidrirajućim sastojcima, poput skvalana i voska iz semenki suncokreta.

Povezano – Serumi za lice – 6 mitova u koje možda verujete

Sadrže manje konzervansa

Ono što je dodatni benefit stika, spram tečnog seruma, jeste što ti proizvodi zahtevaju manju količinu konzervansa, što je dobra stvar za osetljiv tip kože. Mikrobi vole vodu – i mnogo se brže razmnožavaju u tečnosti. Neki brendovi tvrde da su njihovi serumi u stiku efikasniji, zbog većeg procenta aktivnih sastojka, ali to nužno ne mora biti slučaj. Često se dešava da su podjednako efikasni kao i njihove tečne verzije. Serumi u stiku samo sadže uljanu osnovu, za razliku od vodene, kod tečnih seruma.

Kako da odaberete serum u stiku?

Ako se dvoumite da li da date šansu ovom tipu proizvoda, ne ustručavajte se. Zabavni su za korišćenje, ne prave nered, lako se putuje sa njima, i odlični su za ciljane tretmane kože. Potražite serum u stiku koji sadrži superherojske sastojke, poput retinoida, vitamina C i vitamina E, skvalana, biljna ulja i putere. Retko ćete naći stikove sa sastojcima koji su rastvorljivi u vodi, poput AHA kiselina, L-askorbinske kiseline, hijalurona itd.

Kako se pravilno koristi serum u stiku?

Posle čišćenja lica, na kožu nanesite sve proizvode koji su u tečnoj formi – tonik, serum itd. Kada pronađete serum u stiku koji vam odgovara po opisu, obavezno ga utrljavajte na vlažnu kožu. Čvrst skincare proizvod će samo sedeti na koži, bez upijanja, zato se postarajte da vam je koža blago vlažna – od tonika ili spreja za lice. Voda na koži deluje kao vakuum, i dopušta da aktivni sastojci prodru dublje u kožu, što nam je potrebno, kada koristimo čvrstu formulu. Skincare proizvod u stiku mora biti poslednji korak nege, pošto ima uljanu osnovu. Sve što nanesete preko njega neće moći da prodre u dubinu kože. Zato njega nanosite kao poslednji korak nege, posle svih proizvoda na bazi vode.

Da li ćete isprobati neki serum u stiku?

Pročitajte još i – Evo koja količina skincare proizvoda je dovoljna za lice

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!