Serumi za lice: 6 mitova u koje možda i dalje verujete

serumi za lice

Beauty svet već godinama bruji o serumima – ove prozirne ili mlečne tečnosti, u staklenim bočicama sa pipetom se nanose pre kreme za lice, jer sadrže koncentrat sastojaka, koji nam mogu pomoći kod različitih stanja kože. Serumi za hidrataciju, proširene pore, sjaj, protiv bora i gubitka elastičnosti – čini se da na današnjem tržištu možete naći savršeni serum za vaš problem kože. Ipak, korišćenje seruma za lice često okružuje kontroverza, koja se prenosi “sa drugarice na drugaricu”, a ove glasine su obični mitovi, koje raskrinkavamo u nastavku!

Da li i vi verujete u neki od ovih mitova?

Mit #1: Serumi su prejaki za kožu

Najpre, postoje serumi za baš svaki tip i uzrast kože, tako da u zavisnosti od toga da li vam je koža suva, osetljiva, masna ili zrela, možete naći onaj idealan za sebe. Ako razumete svoju kožu i njene potrebe, pronaćićete serum koji nije jak. Serum za lice možete koristiti već od 18. godine – u tom slučaju birate hidratantne serume ili one na bazi vitamina C. Nikad nije rano početi! Ukoilko ne znate kako da odaberete serum za vas – kliknite OVDE.

Mit #2: Serumi vam nisu neophodni pre 30-e godine

Nikad nije previše rano da počnete da brinte u koži. Da, neki serumi sadrže sastojke koji mogu preokrenuti vidljive znake starenja i oštećenja kože, ali serumi mogu delovati i kao odlična prevencija. Čim shvatite da vam obična krema za lice ne rešava posao, i želite da još kvalitetnije brinete i kožu, ubacite u rutinu serum. Kao što smo rekli, to može biti već od 18. godine – u tom slučaju birajte što laganije, hidratantne serume, bez anti-age sastojaka. Njih možete uvesti od 25. godine, granice kada i zvanično počinje medicinsko starenje kože.

Odličan serum za mladu kožu lica jeste Skinology Vitamin C + hydrating complex, jer pruža antioksidativnu zaštitu.

Pročitajte još i: Kako odabrati serum za lice prema godinama?

serumi za lice

Mit #3: Serumi nedovoljno hidriraju

Serumi generalno nisu namenjeni za samostalno korišćenje, već kao tanki sloj pre vaše dnevne ili noćne kreme. Opet, ovo zavisi od 3 stvari: vašeg tipa kože, vremenskih prilika i seruma koji birate. Ako je veoma toplo, a vaša koža je masna, možda će vam samo serum biti dovoljan, pre SPF zaštite. Ali hladnijim danima, i za suvlje tipove kože definitivno će trebati sloj kreme koja će “zaključati”  hidrataciju unutra.

Mit #4: Svaki serum može da se nanosi bilo kad

Ovo je netačno – postoje serumi koji su namenjeni isključivo večernjoj upotrebi. To su oni koji sadrže fotosenzitivne sastojke, poput retinola ili voćnih kiselina. Osim toga, neke serume je bolje nanositi ujutru, jer pružaju maksimalnu antioksidativnu zaštitu (vitamin C, ferulična kiselina, resveratrol itd).

Mit #5: Serumi nisu za osetljivu kožu lica

Ovo opet nije tačno – postoje specijalno formulisani serumi za osetljiv tip kože, koji se lako iziritira i pecka. Ukoliko vaša koža reaguje crvenilom, svrabom, peckanjem i osećajem zatezanja nakon nanošenja seruma, batalite korišćenje komercijalnih seruma! Odaberite one formulisane za vaš tip kože: to su serumi bez parfema, veštačkih boja, i aktivnih sastojaka. Potražite serume na bazi uree, centele, hijalurona, alantoina, ceramida, jer umiruju osetljivu kožu.

Mi vam predlažemo Skinology Centella serum za lice.

serumi za lice

Mit #6: Da bi “radio”, serum mora biti skup

Cena ne bi trebalo da bude odlučujući faktor kod kod odlučivanja da li je neki serum dobar za vašu kožu. Ono što bi zaista trebalo da gledate jesu sastojci. Odaberite serum koji sadrži visok procenat aktivnih sastojaka, koji odgovaraju vašem tipu kože. Istina je da i u nižem cenovnom rangu možete naći prave “dragulje” kada je reč o serumima.

Pročitajte još i: Slojevito korišćenja seruma za lice – kombinacije koje zaista “rade”

error: Content is protected !!