Pokrenite se ove sezone: 3 razloga zašto je brzo hodanje bolje od trčanja

brzo hodanje

Ako do sada niste toga bile svesne, kardio treninzi (to su oni koji ubrzavaju rad srca i podižu puls) su ključna komponenta zdravog životnog stila. Odabir odgovarajućeg kardio treninga može biti komplikovan. Najčešće opcije su džogianje ili brzo hodanje. U fitnes svetu, brzo hodanje je izazvalo veliko interesovanje, tako da smo vam pripremili sve o ova dva vida vežbanja.

Džogiranje vs. brzo hodanje – u čemu je razlika?

I brzo hodanje i džogiranje su vrste aerobnih kardio treninga koji nude značajne prednosti za zdravlje, uključujuči gubitak težine i smanjeni rizik od srčanih oboljenja. Iako je brzina treninga ista kod sporog džogiranja i brzog hodanja, ove dve aktivnosti nisu iste. Jedna studija iz 2013. godine poredila je promene telesne težine i nivoa kondicije kod 50.000 ljudi koji džogiraju ili brzo hodeju godinama.

Studija je pokazala gubitak težine za svakog ko je bio uključen u studiju. Ipak, trčanje je bilo efikasnije kod mršavljanja za muškarce, ali i kod žena koje su bile gojazne na početku studije. Što se tiče žena i muškaraca u najvećoj težinskoj kategoriji, oni su pokazali manji gubitak kilaže hodajući, nego trčajći. Ali, hodanje je bilo gotovo podjednako efikasno kao i trčanje kod žena i muškaraca u drugim težinskim kategorijama.

Povezano – 9 vežbi koje sagorevaju više kalorija od trčanja

brzo hodanje

Benefiti brzog hodanja

Razlog 1 – Nudi podjednake benefite za zdravlje kao i trčanje

Brzo hodanje vam neće sagoreti onoliko kalorija koliko sporo džogiranje, ali će vam pomoći da postignete svoj cilj gubitka kilaže i popravljanja opšte kondicije. Istraživanja su pokazala da brzo hodanje ima značajne rezultate za kardiovaskularno zdravslje, uključujući snižavanje krvnog pritiska, pusla, nivoa šećera u krvi i holesterola. Ako vam se sporo džogiranje čini dosadnim, brzo hodanje je odlična alternativa.

Razlog 2 – bolje je za početnike

Sporo džogiranje je odlično, ali brzo hodanje je bolja opcija za one koji tek počinju rutinu vežbanja i još uvek nisu u najboljoj kondiciji. Takođe, ova vrsta treninga je bolja opcija za osobe sa problemima sa zglobovima.

Razlog 3 – Možete ga obaviti usput po gradu

Pošto je brzo hodanje low-key vrsta treninga, to znači da se nećete preznojiti i umoriti kao od džogiranja, i zato je odlična opcija za kada obavljate obaveze po gradu. U prevodu – ne morate odvojiti posebno vreme za trening, već ga možete obaviti na putu do posla ili pošte.

brzo hodanje

Pročitajte još i – Zašto ne treba da nosite šminku dok trenirate?

error: Content is protected !!