“Skin Purging” ili obične akne? Evo kako da odredite razliku!

"Skin Purging"

Sa toliko različitih tipova akni, može biti teško da otkrijete razlog njihovog nastanka. Jedan od najčešćih razloga za pojavu akni i upale kože jeste “skin purging” – reakcija kože koja nastaje kada uvodite novi proizvod u rutinu nege. Ova reakcija nastaje samo kao odgovor na ubrzanu proizvodnju novih ćelija kože, koju podstiču retinoli i hemijski eksfolijanti. Kada se ubrza uklanjanje odumrlih ćelija kože, masnoća i bakterije iz pora mogu dospeti do površine kože, rezultirajući pojavom akni i cista. Dobra vest je da je “skin purging” pojava privremena, a da su propratni efekti kraći nego kod običnih akni. Ovo je ultimativno znak da proizvodi koje ste uveli zapravo ”rade” svoj posao.

Šta je tačno ”skin purging”?

”Skin Purging” se odnosi na rekaciju kože na specifičan aktivni sastojak koji deluje kao okidač za ubrzanu smenu starih i novih ćelija kože, čime se koža pilinguje, a sva zapušenja se dovode na površinu. ”Skin Purging” se obično dešava kao reakcija kože na hemijske eksfolijante (kiseline i retinole), na koje koža još uvek nije navikla.

Šta uzrokuje ”skin purging”?

Pošto se koža obnavlja na svakih 28 dana, znajte da retinoli i kiseline ubrzavaju ovaj proces, što može dovesti do pojave akni. ”Skin Purging” je proces kojim koža ”čisti svoje cevi”, odnosno pore. Proizvodi koji ubrzavaju smenu starih i novih ćelija donose sva zapušenja sa dubine kože, na njenu površinu.

"Skin Purging"

Kako izgleda ”skin purging”?

Možda deluje kao da vam proizvod stvara akne, ali zapravo, u vašoj koži se dešava proces izlaska nečistoća i bakterija koje su duboko unutar pore, na površinu. Ta akna je bila već tu, samo je nekada potrebno par nedelja da ona izađe na površinu. ”Skin purging” to ubrzava, i tako nastaju različiti tipovi akni, koje spadaju pod ”zapaljenske akne”:

  • Pustule
  • Papule
  • Nodule
  • Ciste

Zapaljenske akne se odnose na različite tipove akni, ali kao i većia njih, nastaju kao rezultat inflamatornog odgovora tela. Kada se višak masnoće, pod nazivom ”sebum” pomeša sa nečistoćama i odumrlim ćelijama kože, unutar pore, lako se zapati bakterija pod nazivo P.acnes. Kada telo primeti ovu batkeriju, ono šalje bela krvna zrnca u tu regiju da je napadne, kao kada imate virus. Ovo se naziva upala, a zato su ove akne otečene, crvene i pune gnoja.

Povezano: Dermatolozi otkrivaju – zašto vam se akne vraćaju više puta na istom mestu?

"Skin Purging"

Da li možete da sprečite ”skin purging”?

Najbolji način da sanjite efekat ”skin purging”-a jeste da lagano uvodite nove skincare proizvode. Počnite polako i razvijte toleranciju kože na proizvod pre nego što ga uvedete u redovnu upotrebu. Retinol nanosite u količini zrna graška, jednom u 3 dana za početak, tokom prvih mesec dana upotrebe. Osim retinola, ovi sastojci takođe mogu izazvati ”skin purging”: salicilna kiselina, AHA kiseline, benzoil-peroksid.

“Skin Purging” vs. obične akne

Po čemu se razlikuju?

  • Trajanje: prvi znak koji treba da potražite je trajanje – životni ciklus akne koja nastaje tokom ”purging”-a je kraći od klasične akne. Ona će mnogo ranije zaceliti nego vaša obična bubuljica. Ako počnete sa novim proizvodom, a ”purging” traje duže od 6 nedelja, ovo je možda signal da proizvod ne funkcioniše, ili pogoršava stanje kože.
  • Pozicija akne: ”skin purging” se obično pojavljuje na klasičnim mestima gde biste očekivale akne (brada, nos, čelo), tako da ako vam se akne pojave na nekom drugom, neobičnom mestu na licu, to nije ”skin purging”.
  • Aktivni sastojci: još jedan bitan način da prepoznate da li je reč o običnim aknama ili ”purging”-u, jeste upotreba aktivnih sastojaka. Samo ukoliko koristite AHA, BHA kiseline, retinol ili benzoil-peroksid, možete očekivati ”purging”. Ukoliko vam koža reaguje posle hidrirajućeg ulja, SPF kreme ili drugih sastojaka, onda se radi o klasičnoj bubuljici.
"Skin Purging"

Kako da tretirate ”skin purging”?

Najbolje što možete da uradite da saekate da akne sama prođe, a do tada hidrirajte kožu, i koristite spot-on tretmane. Nemojte cediti bubuljicu niti je čačkati, ograničite boravak na suncu i koristite nežnije proizvode za umivanje lica, kao i sastojke koji umiruju iritacije (ceramide, niacinamid, hijaluronsku kiselinu).

Pročitajte još i: 7 razloga zašto vaše akne ne prolaze i kako to da rešite?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!