SPF “koktel” je u trendu na TikTok-u, ali evo zašto se dermatolozi ne slažu

spf koktel

Svega nekoliko beauty trendova sa TikToka- je zaživelo u našim rutinama nege. Ali, sa obzirom na visoke temperature koje prate ceo svet ovog leta, jedan poseban trend je privukao pažnju, a to je sunscreen cocktailing. On podrazumeva mešanje SPF zaštitne kreme za lice sa drugim kozmetičkim proizvodima poput tečnog pudera ili rumenila. Da li je ova praksa pametna, i da li smanjuje dejstvo SPF kreme – otkrivamo u nastavku!

Šta je tačno SPF “koktel”?

SPF “koktel” je viralni TikTok trend koji se odnosi na mešanje šminke poput hajlajtera, tečnog pudera, bronzera ili korektora sa SPF kremom i nanošenje ovog miksa direktno na kožu. U teoriji, ovo zvuči kao dobra ideja, jer kombinovanje proizvoda skraćuje vašu jutarnju rutinu i neutrališe beli film koji neki mineralni SPF-ovi ostavljaju na koži. Ipak, skincare eksperti se slažu da ovo nije mudro da radite.

spf koktel

Zašto ne treba da mešate SPF kremu ni sa jednim proizvodom?

Prema mišljenju dermatologa, mešanje SPF kreme sa drugim proizvodima može ugroziti benefite zaštite kože. Ubacivanjem dodatnih proizvoda u formulu SPF kreme možete poremetiti hemijski sastav kreme i uticati na njen nivo zaštite kože od sunca. Stoga, vaša koža neće biti 100% zaštićena od sunca.

Formulacije SPF krema su veoma kompleksne, i namenjene su da se koriste takve kakve su. Iako neko može pomisliti da dodavanje kapi ili dve tečnog bronzera ili hajlajtera u ona čuvena “tri prsta” SPF kreme ne može da šteti, ovako možete oslabiti potentnost fitlera. Osim toga, šminka sadrži ulja, a emulgatori mogu izazvati razdavajanje komponenti SPF kreme, dovodeći do problema u teksturi. SPF formule umnogome zavise od toga da li proizvod dobro prijanja na kožu. Zato se ovaj proizvod za zaštit od sunca mora koristiti kao što je navedeno na bočici.

SPF krema mora biti poslednji korak skincare rutine. Nakon što se u potpunosti upila, bezbedno je da nanesete šminku. Ako mešate SPF sa šminkom, umanjićete efikasnost SPF kreme, a nažalost nije moguće predvideti koliko.

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

Šta ipak možete učiniti – alternative za SPF “koktel”

SPF “koktel” može delovati primamljivo onima kojima smeta beli film koji ostavljaju mineralne SPF kreme, ali postoje mnogi drugi načini kako da sprečite “efekat duha” na koži. Tu su hemijski SPF-ovi (na bazi hemijskih filtera), koji neće ostaviti beli trag na koži. Osim toga, tonirane SPF kreme su veliki hit, jer spajaju efikasnost SPF-a uz boju tečnog pudera.

Konačno mišljenje

Iako je ovo trendy praksa na TikTok-u, mešanje šminke sa SPF-om nikako nije dobra ideja, prema mišljenju SPF eksperata. Uvek nosite SPF kremu kao što je i namenjeno – direktno iz bočice na kožu, u dužini 3 prsta za celo lice i vrat. Sačekajte da se krema u potpunosti upije, pa nanosite šminku. U eri u kojoj je kancer kože u porastu, od izuzetne važnosti je da pravilno koristite SPF zaštitu.

Pročitajte još i: Ovaj trik sa TikTok-a daje maksimalni efekat vaše SPF kreme za lice

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!