Trendy anti-age sastojak protiv pigmentacija: Upoznajte glutation!

U moru sve dostupnijih skincare sastojaka, nekada je teško snaći se i odabrati onaj pravi za potrebe svoje kože. Niacinamid, retinol, peptidi, vitamin C – toliko moćnih aktivnih sastojaka prosto čeka da ih isprobamo. Ako ste skincare entuzijasta, donosimo vam sve o novom trendy kozmetičkom sastojku – glutationu! Radi se o antioksidantu, koji se bori protiv znakova starenja – i to veoma uspešno!

Šta je tačno glutation?

Glutation je moćni antioksidant koji se koristi u dermatologiji za posvetljivanje kože. Može se koristiti za rešavanje više problema sa kožom, a postoje čak i oralni suplementi glutationa. Zovu ga “čudesnim lekom” za borbu protiv hiperpigmetnacija. Hemijski, glutation predstavlja tiol-tripeptid, koji igra važnu ulogu u održavanju intraćelijskog procesa redukcije oksidacije. On funkcioniše tako što reguliše pigment kože, poboljšava elastičnost, umanjuje bore i bori se protiv znakova starenja.

Glutation je nazvan prema kombinaciji 3 peptida koja ga sačinjavaju, a to su: cistein, glutamat i glicin. Najpre je korišćen da tretira različita zdravstvena stanja, poput Alchajmerove bolesti, komplikacija od dijabetesa, pa čak i kao hemoterapijski agens. Dok se koristio u ove namene, oralno, lekari su primetili fantastično poboljšanje tona i kvaliteta kože pacijenata. Dalje studije su otkrile anti-melanogena svojstva ovog antioksidanta!

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca efikasno

Svojstva glutationa u nezi kože

#1: Anti-melanogena svosjtva

Glutation stimuliše sintezu feomelanina, svetlijeg pigmenta kože. Na ovaj način sprečava ativnost tirozinaze, enzima koji podstiče pravljenje melanina. Studije su pokazale da je glutation superioriniji u rešavanju melaninskog indeksa kože, u odnosu na 2% hidrokinona. U prevodu: sprečava formiranje fleka i pigmentacijskih mrlja na koži!

#2: Antioksidantivna svojstva

Glutation ima moć da “ulovi” nestabilne molekule slobodnih radikala, koji oštećuju kožu, kada je izložena UV zracima ili drugim sredinskim zagađivačima. Ovi slobodni radikali mogu indukovati melanogenezu (formiranje pigmenta) i oštećenje tkiva.

#3: Anti-aging svojstva

Glutation povećava stimulaciju kolagena, umanjujući formiranje bora i takođe poboljšava nivoe hidratacije kože. Mlađe osobe mogu koristiti skincare proizvode sa glutationom, dok stariji ga mogu uzimati i oralno i topikalno, za anti-aging i anti-pigmentacijska svojstva.

Kako se koristi glutation?

Pošto je ovo neiritirajući sastojak, može se nanositi na kožu, u vidu tonika, seruma ili kreme. Mogu ga koristiti svi tipovi kože, pa čak i osetljiva. Ovaj sastojak nije fotosenzitivan, ali uvek preporučujemo da se svakodnevno zaštitite SPF kremom.

Izbegavajte ove sastojke, ako koristite glutation

  • Retinol i retinal – jer mogu poništitit efekte glutationa kada se koriste zajedno
  • AHA/BHA kiseline – jer mogu ugroziti stabilnost redukovanog glutationa i naštetiti koži
  • Sastojke protiv akni – jer možete napraviti iritaciju i poremetiti pH nivo kože

Pročitajte još i: Ovi kozmetički sastojci mogu podstaći fleke ako ne koristite SPF zaštitu!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!