Zašto treba da primenjujete kupke sa gorkom soli?

gorka so

Ako ste dovoljno srećnice da imate kadu kod kuće (a ne tuš kabinu), znate koliko su magične za instant odmor i relaksaciju posle dugog dana. Da li ste znale da kupka može da bude i nešto više od obične relakacije – upravo kupka sa gorkom soli donosi mnoge benefite ne samo za um, već i za telo!

Verovatno ste nekad čuli za gorku so (poznatiju kao epsom so), jer je dosta poznatih ličnosti koristi kao instant sredstvo za izbacivanje toksina i viška vode iz tela pred važan događaj.

Gorka so nije obična so. Iako svojom kristalizovanom teksturom liči ne morsku so, gorka so je mineral – po hemijskom sastavu magnezijum sulfat. To je ujedno mineral koji mnogima fali u organizmu, usled uzimanja lekova, ili dosta procesuirane hrane. Gorka so pomaže da “nataložimo” zalihe magnezijuma u telu, a ujedno deluje protivupalno kod bolova u mišićima i zglobovima, ali i kao piling tela.

gorka so

Zašto je dobro da ubacite gorku so u kupku?

#1: Odlična protiv stresa

Posle dugog, stresnog dana na poslu, nema ništa lepše od uranjanja u luksuznu kupku kako bi se opustili. Ali ne u bilo koju kupku – samo dodajte 200-300 grama gorke soli, koja će povećati nivo magnezijuma u našem telu. Na taj način se podstiče proizvodnja serotonina, koji pomaže da se osećamo manje anksiozno i pod stresom.

#2: Za bolji san

Kupka sa gorkom soli utiče na poboljšanje sna, tako što usporava telo i priprema za ga počinak, posebno ako se kombinuje sa šoljom čaja od kamilice i par kapi esencijalnog ulja lavande. Ako patite od nesanice, ovo je prirodni recept za bolji san.

Povezano: “Uradi sama” piling sa morskom soli

gorka so

#3: Za oporavak mišića i zglobova

Ako ste preterali sa teretanom ili drugim sportskim aktivnostima, gorka so je odlična za umirivanje upale u mišićima. Ova kupka opuušta telo, a jutro posle kupke osetićete da je bol od upale mišića – jednostavno nestao! Svojim alkalnim dejstvom gorka so pomaže i kod reume i artritisa.

#4: Za detoksikaciju

Kupka sa gorkom soli je efikasna i kao sredstvo za čišćenje otrova iz tela – dezodoransa, parfema, pesticida, dima cigareta, aero-zagađenja. Sipajte najviše 300 grama gorke soli u kadu sa toplom vodom i natapajte se 20 minuta. Ne preporučuje se istovremena upotreba kupke ili gela za tuširanje, jer se tako umanjuje dejstvo detoksikacije. Na ovaj način izbacićete i višak vode iz tela.

Povezano: Detoksikujte kožu poput holivudskih zvezda!

#5: Protiv otečenih nogu

Ako vam noge često otiču od stajanja, potopite ih u lavor sa 50 grama gorke soli. Nakon 20 minuta, vaša stopala biće lagana poput perceta. Za dodatni SPA doživljaj, ubacite par kapi nekog eteričnog ulja u vodu.

Gorka so

Savet plus

Kako ova so vrši relakaciju tela, može se desiti da vam je potrebna pomoć da izađete iz kade, zato je nemojte praviti kada ste sami u kući. Isto tako, osobe sa niskim pritiskom (hipotenzijom) je ne smeju koristiti. Ne ležite više od 20 minuta u kupki sa gorkom soli.

Gorka so – gde kupiti?

Gorka so se prodaje u apotekama, te je lako možete nabaviti i sebi priuštiti kućni spa tretman.

Pročitajte još i: 5 detox kupki – Za izbacivanje toskina iz tela

error: Content is protected !!