Najbolji recept za MACARON kolačiće koji UVEK uspevaju! (VIDEO)

By  |  0 Comments

Macaron kolačići su omiljena poslastica koja je popularnost stekla prethodnih godina. Neprevaziđena kombinacija puslice i bademovog brašna ima prhku lepljivu teksturu, dok se kremasti sočno fil rastapa na nepcima. Ipak, moramo priznati da nije nimalo lak zadatak napraviti ove kolačiće, a da ispadnu uspešno. Zato vam donosimo jedini recept koji će vam ikada trebati za maracon kolačiće!

Iako se smatraju francuskim desertom, maracon kolačići su „rođeni“ u Italiji 1533. godine, od strane kuvara Katarine de Mediči. Sam termin „macaron“ ima isto poreklo kao i reč „makaroni“ – u prevodu – „fino testo“.

Tek na početku 20. veka, macaron kolačići su dobili „poklopac“ i postali dupli. Francuski kuvar Laduree je dobio ideju da ih napuni čokoladnim ganašom i da ih zalepi. Od tada, su francuski macaron kolačići postali njihov nacionalni slatkiš, i ostali najprodavaniji kolačić u francuskim poslastičarnicama.

Sastojci (za 30 komada):

Testo:

  • 1 3/4 šolje šećera u prahu (210 g)
  • 1 šolja fino samlevenog bademovog brašna (95 g)
  • 1 kafena kašičica soli (ukupno)
  • 3 belanceta, na sobnoj temperaturi
  • 1/4 šolje kristal šećera (50 g)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kapljice roze gel boje za hranu

different ingredients for baking on table

Fil od vanile:

  • 1 šolja neslanog maslaca na sobnoj temperaturi (230 g)
  • 3 šolje šećera u prahu (360 g)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 supene kašike punomasne slatke pavlake

Priprema:

1. Najpre razdvojte žumanca od belanaca, i ostavite ih bar pola sata na sobnoj temperaturi – ovo će doprineti prhkijoj teksturi testa. 2. Potom, pređite na mešanje suvih sastojaka: bademovog brašna, šećera u prahu i malo soli. Ubacite ovu mešavinu u blender na nižoj brzini, dok ne dobijete ekstra fin prah. Kako bi vrh vaših kolačića bio bez grudvica, dodatno prosejte smesu posle blendovanja.

3. Potom prelazimo na vlažne sastojke: umutite belanca sa prstohvatom soli, koja će ih učvrstiti, dok ne dobijete meke vrhove od snega.

4. Postepeno dodajte kristal šećer, nastavljaći sa mikserom dok ne dobijete čvrste vrhove snega. Ovo ćete proveriti ako prevrnete činiju, a ništa ne ispada. Potom dodajte ekstrakt vanile i gel boju.

5. Sada ide najvažniji deo: spajanje suvih i vlažnih sastojaka tehnikom „macronage“: najpre ubacite 1/3 suvih sastojaka u šne od belanaca.

Povezano: Najbolji recept za sočne kapkejkove koji će vas oduševiti!

macaron kolačići

Youtube/Printscreen

6. Potom, silikonskom lopaticom „savijajte“ smesu ka unutra, kako biste „ubili“ sve balončiće vazduha i dobili konzistentnu teksturu macaron kolačića. Tekstura treba da bude slična mokrom pesku ili lavi. Pravi test za dobru teksturu smese je ako možete laganim pokretima lopatice da „ispišete“ broj 8 na testu, bez pucanja.

7. Čim ste postigli iscrtavanje osmice bez pucanja – odmah prestanite sa mešanjem, i uspite smesu u špric. Podmestite papir za pečenje na pleh, koji ćete prilepiti sa 4 tačkice smese.

8. Istisnite brzo smesu u obliku kruga, prečnika oko 3 cm. Potom, dobro otresite pleh o sto, kako biste sprečili balončiće vazduha. Ostavite ih da se odmore 30-60 minuta na sobnoj temperaturi. Za ovo vreme će dobiti film na površini, koji će ih učvrstiti odozgo.

9. Pecite ih 17 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C. Rerna ne sme biti ni previše topla ni previše hladna. Potrudite se da ne otvarate rernu tokom pečenja, kako maraconsi ne bi splasnuli.

macaron kolačići

Youtube/Printscreen

10. Kada iz izvadite, ostavite ih 15 minuta da se odmore, a posle toga bi trebalo da se lagano odlepe sa papira. Stavite ih na sušač od žice, kako bi se potpuno osušili i ohladili pre punjenja.

11. Sada je vreme da napravite fil: umiksajte puter i prosejte šećer u prahu iznad putera, kako biste dobili kremasti fil. Dodajte ekstrakt vanile i slatku pavlaku, sve vreme koristeći mikser.

12. Potom napunite špric sa okruglim otvorom i filujte polovinu jednog macaron kolačića: nanesite jednu tufnu fila koja je uža od obima kolačića i pritisnite drugom polovinom macarona.

13. Sledi ono što je najteže – sačekajte bar 24h pre serviranja, kako bi macaron kolačićići razvili svoj puni ukus i teksturu.

maracon kolačići

Youtube/Printscreen

Kada ste masterirali ovaj osnovni recept, poigrajte se bojama za hranu, i različitim filovima, poput čokoladnog ganaša, limun krema, karamel krema…

Video tutorijal kako da napravite perfektne macaron kolačiće, pogledajte OVDE:

Pročitajte još i: Red Velvet kolačići koji će vas oduševiti

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *