Hit anti-age sastojak koji “pegla” bore – Upoznajte se sa polipeptidima

polipeptidi

Znamo da se u svetu nege kože smenjuju trendy i “buzzy” sastojci, koji obećavaju čuda kada je reč o izgledu kože. Ipak, nisu svi sastojci samo marketinški trik, već mnogi od njih imaju klinički dokazanu efikasnost. To nas dovodi do polipeptida – sastojaka koji su vrsta dobro poznatih peptida, ali sa mnogo boljim svojstvima za kožu. U nastavku otkrivamo sve o polipeptidima u nezi kože.

Šta su polipeptidi?

Polipeptidi se mogu razumeti kao male hemijske komponente, koje se sastoje od kratkih lanaca amino-kiselina, koje su gradivni element proteina. Peptidi “prenose” ćeliji kože poruku da proizvodi više kolagena, koji je jedan od osnovnih elemenata kože. Nanoseći ih direktno na kožu, mi faktički govorimo telu da je potrebno da proizvodi više kolagena.

Peptidi su zapravo fragmentisani delovi proteina. Kada se koriste u nezi kože, cilj ovih fragmenata je da stimulišu rast kolagena. Potpuni, nefragmentisani proteini, poput kolagena, nisu sposobni da se direktno apsorbuju kroz gornji sloj kože, zato ovi “komadići” mogu dopreti do ćelijskog nivoa.

polipeptidi

Peptidi se mogu naći u serumima, kremama i maskama za lice. Oni su takođe u sastavu seruma za topikalnu upotrebu, posle mikroneedling-a, ili laserskih procedura koje povećavaju prodiranje peptida i oporavku kože od procedura.

Benefiti polipeptida u nezi kože

Kada se koriste u kozmetičkim proizvodima, peptidi spadaju u 3 glavne kategorije: signalni peptidi, peptidi nosači i peptidi koji inhibiraju nervne signale.

  • Smanjuju izgled finih linija – pošto stimulišu proizvodnju kolagena, peptidi koži daju jedriji i puniji izgled. Peptidi takođe izgrađuju kolagen i čuvaju mladolik izgled kože.
  • Ojačavaju kožnu barijeru – kada peptidi pomažu stimuliaciji ćelija, pomažu i obnovi ćelijske barijere.
  • Zaključavaju hidrataciju – kako starimo, proizvodnja kolagena opada, što uzrokuje dehidrataciju. Kada peptidi podstiču proizvodnju koalgena, to isto podstiče hidrataciju kože.
  • Pomažu kod proizvodnje kolagena – kada se kolagen raspada, peptidi šalju signal ćelijama kože, informišući ih da kreiraju više kolagena koji će zameniti ono što gubimo starenjem.
  • Imaju protivupalna dejstva – antioksidanti u peptidima smiruju kožu, dovodeći do manje upala.
  • Pomažu da koža ostane čvršća – signalizirajući ćelijama da proizvodu kolagen, peptidi joj pomažu da postane čvršća. Peptidi imaju potencijal da omekšaju linije koje su uzrokovane pokretima mišića
  • Zaglađuju ten – sa povećanom proizvodnjom kolagena, koža postaje čistija.

Teorija peptida je takva, da kada nanosimo peptide direktno na kožu, time je “varamo” da je to izgubljeni kolagen, i da je potrebno da ona proizvode više kolagena za nadoknadu. Genijalno, zar ne?

Povezano – Peptidi bakra na kožu deluju kao prirodni botoks!

polipeptidi

Da li su peptidi svemoćni?

Dermatolozi nisu ubeđeni da peptidi mogu da inhibiraju nervne signal efikasno, niti da mogu da na taj način zaglade kožu poput botoksa. Peptidi takođe nisu efikasni poput retinoida, AHA kiselina i antioksidanata. Takođe, reč “peptidi” se odnosi na bilo koji kratki lanac aminokiselina, tako da se termin može u marketinku koristiti, čak i ako proizvod ne sadrži nijedan aktivni sastojak.

Zato ipak ne očekujte čuda od peptida, već ih koristite sa dozom rezervne, kao dodatak anti-aging režimu.

Pročitajte još i – Peptidi kao tihi saveznici protiv bora

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!