Da li se vitamin C i niacinamid zapravo mogu kombinovati? Strunjčaci sada kažu DA!

niacinamid

Vitamin C i niacinamid su dva popularna sastojka za negu kože, oba poznata po svojim prednostima za osvetljavanje i protiv starenja. Znajući koliko svaki može biti moćan za sebe, prirodno je da se zapitate da li možete da koristite niacinamid i vitamin C zajedno kako biste svoju negu kože podigli na novi nivo. Na kraju krajeva, lako je zaključiti da bi dva efikasna sastojka bila bolja od jednog. Ali zapravo postoji neka debata o tome da li kombinovanje određenih sastojaka, uključujući niacinamid i vitamin C, može imati neočekivane efekte. Zato smo pitali stručnjake da razjasnimo da li možete da koristite niacinamid sa vitaminom C.

Šta je niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3 koji pomaže u vidljivom smanjenju crvenila, smanjenju pojave tamnih mrlja i pomaže u hidrataciji, astvar kod lokalnog niacinamida je da ima i minimalne neželjene efekte. Štaviše, doktori preporučuju ovaj sastojak zbog njegovih umirujućih i antiinflamatornih svojstava, kao i za one sa osetljivom kožom. Doprinosi vlaženju kože, a takođe doprinosi jačanju kožne barijere i smanjenju upale”.

Povezano: Niacinamid kao svemoćni skincare sastojak!

Šta je vitamin C?

Vitamin C je antioksidans poznat po svojim sposobnostima za osvetljavanje i sprečavanje starenja u lokalnim aplikacijama za negu kože. Postoji velika šansa da već koristite serum sa vitaminom C ili hidratantnu kremu u svojoj jutarnjoj rutini kako biste pomogli u borbi protiv promene boje i tuposti. I postoji mnogo različitih oblika vitamina C koji se nalaze u lokalnoj nezi kože. Na primer, L-askorbinska kiselina je vitamin C u svom najjačem i najčistijem obliku, što ga čini veoma efikasnom u primeni za lokalnu negu kože.

niacinamid

Možete li koristiti vitamin C sa niacinamidom?

Godinama se preporučuje da se niacinamid i vitamin C koriste u odvojenim rutinama jer formulacije vitamina C nisu uvek bile stabilne. Štaviše, prema jednom indijskom dermatološkom onlajn časopisu, kada formula vitamina C nije stabilna, nije toliko efikasna na koži, a kada je uparite sa određenim sastojcima, kao što je niacinamid, to može da učini manje efikasan proizvod. Međutim, čak i najbolji serumi vitamina C mogu postati nestabilni kada su izloženi vazduhu i sunčevoj svetlosti. Zato držite svoje proizvode koji sadrže vitamin C na hladnom, tamnom mestu, a ako počnu da dobijaju tamnu, ćilibarnu boju, vreme je da ih bacite.

Danas su, međutim, formulacije poboljšane i ova dva sastojka mogu dobro da sarašuju. Ovo ne znači nužno da treba da koristite bilo koji proizvod vitamina C sa bilo kojim niacinamidnim proizvodom, ali postoje opcije. Jedan od načina da dodate oba sastojka vašoj rutini je proizvod koji sadrži i niacinamid i vitamin C. Ako koristite profesionalno formulisan proizvod (ništa uradi sam) sa oba sastojka, možete biti sigurni da je cela formula testirana kako biste osigurali sastojci će raditi zajedno. Druga opcija da iskusite prednosti oba je upotreba odvojenih proizvoda koji su namenjeni za uparivanje zajedno.

niacinamid

Prednosti uparivanja vitamina C sa niacinamidom

Vitamin C i niacinamid mogu biti moćni par u nezi kože zbog svojih komplementarnih prednosti i zajedničkog cilja – da pomognu vašoj koži da izgleda svetlije, ujednačenije i zdravije. Evo kratkog pregleda kombinovanih prednosti vitamina C i niacinamida:

Vitamin C:

  • Pruža antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala i oštećenja od sunca
  • Ima svojstva protiv starenja tako što pomaže u zaštiti kože
  • Pomaže da izbledi pojavu mrlja od sunca i drugih tamnih mrlja

Niacinamid:

  • Povećava hidrataciju, što može pomoći da vaša kožna barijera funkcioniše pravilno
  • Smiruje vidljivo crvenilo
  • Smanjuje pojavu proširenih pora pomažući da vaša koža bude čistija i glatkija
  • Osvetljava izgled tamnih fleka kako bi vam pomogao da vidno posvetlite ton vaše kože

Pročitajte još i: Zašto je vitamin C najvažniji korak u svakoj skincare rutini?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!