Zašto je vitamin C najvažniji korak u svakoj skincare rutini?

vitamin c

Prednosti seruma vitamina C su ogromne. Neujednačen ton kože, oštećenja od sunca, gruba tekstura, fine bore, ožiljci od akni, beživotni ton kože—možete navesti bilo koju uobičajenu zabrinutost tena i postoji velika šansa da se vitamin C (i formulacije za negu kože u kojima se nalazi) preporučuje tretmana. Zapravo, to je jedan od najtraženijih sastojaka u nezi kože danas. Ali kako tačno deluje na koži? Da li su sjajniji i glatkiji rezultati zahvaljujući istim hranljivim sastojcima koji se nalaze u soku od pomorandže koji pijete kada ste prehlađeni?

Prvo, šta je vitamin C?

Što se vaše kože tiče, vitamin C je moćan antioksidant koji može da neutrališe slobodne radikale. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pomaže u prirodnom procesu regeneracije vaše kože, što pomaže vašem telu da popravi oštećene ćelije kože. Dakle, na isti način na koji konzumiranje hrane bogate antioksidansima (uključujući, da, sok od pomorandže bogat vitaminom C) pomaže vašem telu u borbi protiv slobodnih radikala, lokalni antioksidansi čine isto za vašu kožu tako što neutrališu proizvodnju visoko reaktivnih molekula tzv. slobodni radikali, koje mogu izazvati svakodnevni agresori kao što su UV oštećenja i zagađenje vazduha. Drugim rečima, antioksidansi pomažu da naše telo i ćelije kože budu zdrave — i da tako izgledaju.

Povezano – Derivati vitamina C – koji će najbolje odgovarati potrebama vaše kože?

derivati vitamina C

Kako još vitamin C koristi koži?

Neverovatno, prednosti vitamina C za uštedu kože ne pripisuju se samo njegovim antioksidantnim svojstvima. Ima mnogo drugih svojstava za lečenje kože koja ga čine odličnim izborom za svakoga ko želi srećnu, zdravu kožu. Kao prvo, studije su pokazale da kada se vitamin C koristi lokalno, može pomoći da se ubrza proizvodnja kolagena i elastina u koži. Zapamtite: kolagen i elastin su prirodna proteinska vlakna koja pomažu da koža ostane puna i čvrsta. Dakle, pomažući u promovisanju proizvodnje kolagena, lokalni vitamin C može pomoći u sprečavanju znakova starenja kože, uključujući fine bore i nedostatak elastičnosti. Još jedna dobra stvar u vezi sa sastojkom: on inhibira delovanje enzima tirozinaze — glavnog enzima odgovornog za pretvaranje tirozina u melanin — i stoga smanjuje stvaranje melanina. A formiranje melanina uzrokuje promenu boje kože poput tamnih mrlja i hiperpigmentacije. Uz kontinuiranu lokalnu upotrebu, vitamin C može pomoći u sprečavanju stvaranja tamnih mrlja – a takođe može reaktivno da leči one koje ste možda već stekli.

Kako možete dodati vitamin C u svoju svakodnevnu rutinu nege kože?

Ključ nije sredstvo u kojem dolazi vitamin C, već oblik vitamina C koji se primenjuje, objašnjavaju dermatolozi. Termin koji treba tražiti je askorbinska kiselina (poznata i kao L-askorbinska kiselina), koja je najstabilniji i najefikasniji oblik vitamina C u nezi kože. Ipak, svi se slažu da je najbolji tip proizvoda za negu kože sa vitaminom C serum, jer su „serumi efikasniji od krema ili tonika“ jer tanja tekstura lakše prodire u kožu. (I pored toga, postoje neki na tržištu koji više nalikuju losionima i mogu biti dobar izbor za one sa suvljim tipom kože.) Štaviše, dodavanje vitamina E u mešavinu je kao jedan-dva udarca kojai štedi kožu . Čista askorbinska kiselina je dosledno dokazana kao najefikasnija u prodiranju kožne barijere. Efikasnost vitamina C se povećava kada se kombinuje sa drugim antioksidansima, kao što je vitamin E. Zajedno, oni mogu udvostručiti zaštitu od oštećenja slobodnih radikala.

serum

Takođe ćete primetiti da nijedna od ovih bočica seruma nije prozirna – i to namerno. Poput retinola, vitamin C se razgrađuje kada je izložen svetlosti ili vazduhu, tako da tamne staklene boce pomažu u održavanju njegove stabilnosti (a samim tim i efikasnosti). Ako proizvod baziran na vitaminu C promeni boju – često od žute ili narandžaste u braon – to može biti signal da se vitamin razlaže i stoga nije tako efikasan. Ako ste tek počeli da koristite sastojak na svojoj koži, dermatolozi savetuju da počnete polako, koristeći samo nekoliko kapi za jednu aplikaciju svakih nekoliko dana. Ako vam se čini da ga vaša koža toleriše, možete ga koristiti svakog jutra (tada će vaša koža imati najviše koristi od njegove borbene moći protiv slobodnih radikala) i uveče (ako želite pojačanje kolagena). Kao opšte pravilo, serumi treba da budu slojeviti ispod vaše hidratantne kreme i SPF-a. Obično su serumi od 5% dovoljno nežni za osetljivu kožu, a možete ići čak i do 20%, što će brže raditi na posvetljenju i poboljšanju pigmentacije kože. Drugi oblici vitamina C na koje možete naići u proizvodima za negu kože uključuju tetraheksildecil askorbat, magnezijum askorbil fosfat i metilsilanol askorbat.

Povezano – Da li vaš serum zaista sadrži čist vitamin C

vitamin c

Ko treba da izbegava vitamin C?

Oni sa osetljivom kožom mogu imati alergije ili crvenilo od vitamina C. Ako imate tendenciju da imate osetljivu kožu, ona preporučuje da počnete sa nižom koncentracijom i takođe probate prvo testno područje kako biste se uverili da ne postoji alergija. Da biste izbegli neželjene efekte, možda ćete želeti da budete oprezni ako već koristite određene aktivne sastojke. Benzoil peroksid, koji se često koristi za lečenje akni, ne kombinuje se dobro sa vitaminom C — uzrokuje degradaciju sastojka, čineći ga beskorisnim. A kada su uparene sa vitaminom C, alfa hidroksi kiseline (AHA) mogu izazvati iritaciju, pa razmislite o upotrebi prve ujutru, a druge uveče.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!