Da li vaš serum zaista sadrži čist vitamin C: Uradite ovaj eksperiment sa jodom!

vitamin c

Kada pričamo o skincare sastojcima, vitamin C je jedan od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih sastojaka. Da, on poseduje mnogo skincare benefita, jer stimuliše proizvodnju kolagena, posvetljuje tamne fleke, i štiti od oksativnog stresa. Ipak, nisu svi vitamin C serumi kreirani jednaki. Ipak, ovaj sastojak je veoma nestabilan i može izgubiti svoju moć ako se izloži toploti, svetlu i vazduhu. Potom, potrebno je naći pravu koncentraciju vitamina C, kako bi se pojačala efikasnost proizvoda. Ipak, čak ni tada nismo sigurni koliko je naš serum sa vitaminom C efikasan. Zato smo se zainteresovali za viralan test sa TikTok-a, koji nam otkriva da li serum zaista sadrži vitamin C. Sve što vam je potrebno jeste jod i čaša vode.

Vitamin C + jod: Kako izgleda eksperiment?

Ovaj test možete naći svuda na TikTok-u i Instagramu, dok mnogi skincare gurui testiraju najpoznatije serume sa vitaminom C. Dakle, u čašu vode umešajte jedan poklopac rastvora joda, čime će voda postati kafeno-braon boje. Potom, u čašu sipajte nekoliko kapi vitamin C seruma, koji želite da testirate – najbolje punu pipetu. Kašikom promešajte rastvor i sačekajte da se ”magija” desi: ukolko serum zaista sadrži značajan procenat vitamina C, rastvor će se obezbojiti, i postaće providan, baš kao pre sipanja joda. Ukoliko rastvor ostane braon boje, ili tek malo posvetli, navodno, serum ne sadrži ili sadrži jako slab procenat ovog sastojka.

@pamelapedrozaa Magic in a bottle 😳 #paulaschoice #vitaminc #skincare #test ♬ original sound – Itsjust.chris2 

Da li ovaj test može da prevari?

Šta kažu eksperti na ovaj mali kućni hemijski test? Zapravo, ovaj test može samo da proveri da li serum sadrži prisustvo askorbinske kiseline – najnestabilnije forme vitamina C, ali ujedno i najjače. Askobinska kiselina je upravo ta koja uzrokuje da se mešavina obezboji. Zato serumi koji sadrže čist vitamin C, odnosno askorbinsku kiselinu, uzrokuju bistar rezultat. Ukoliko vaš serum sadrži neki od derivata vitamina C, velika je verovatnoća da će smeša i dalje ostati u braon tonovima. Zapravo, kada poredite serume sa različitim derivatima vitamina C, to je kao da poredite kruške i jabuke. Obe vrste su efikasne, samo je pitanje, da li vaša koža toleriše čist vitamin C ili pak, njegov derivat.

Povezano: Derivati vitamina C – koji od njih će odgovarati potrebama vaše kože?

Dakle, stručnjaci se slažu da je ovo odličan test na prisustvo askorbinske kiseline, ali zapravo većina seruma sadrži stabilnije forme vitamina C, u vidu derivata. Stoga ovi serumi neće dati tako jak rezultat u testu, iako je njihov nivo vitamina C prilično visok i efikasan. Test nema veze sa efikasnošću seruma na koži.

@pamelapedrozaa Reply to @tiffanyfit_ comment what’s next 🍋#madhippie #skincare #vitaminc #JustDanceWithCamila ♬ SAD GIRLZ LUV MONEY – Remix – Amaarae & Kali Uchis

Kako zapravo da proverite efikasnost vitamin C seruma?

  • koncentracija: postarajte se da vaš serum sa vitaminom C sadrži između 8 i 20 procenata.
  • pakovanje: ovo je važan faktor, jer vitamin C lako oksidira. Bočica bi trebalo da bude od tamnog ili neprovidnog stakla, da se izbegne izloženost svetlu. Poklopac mora da čvrsto naleže kako bi sprečio izlaganje vazduhu. Pumpica koja sprečava ulazak vazduha su idealni, u odnosu na pipetu.
  • dodati sastojci: potražite serum koji osim vitamina C u formuli sadrži i vitamin E i ferulinsku kiselinu, jer će pojačati dejstvo vitamina C i takođe će produžiti njegovo trajanje.
  • birajte serum, a ne kremu: ako želite da ubacite vitamin C u rutinu, uvek birajte serum, a ne kremu sa ovim sastojkom, pošto se serum upija dublje u dermis, gde fibroplasti proizvode kolagen i elastin. Takođe, molekularna veličina seruma omogućava bolju apsorpciju nego krema.
vitamin c

Pročitajte još i: Da li vaš serum sa vitaminom C za lice “radi” – probajte ovaj eksperiment sa jabukom!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!