Anti aging serumi i kreme sa retinolom – Borba protiv bora

By  |  2 Comments

Retinol – svrstava se u red veoma važnih i korisnih sastojaka koji se koriste u postupku pravljenja anti aging seruma i krema, kako za mlađu tako i za stariju kožu. O važnosti i meri korisnosti ovog sastojka svedoči i činjenica što se smatra, da je upravo retinol glavni i da je odgovoran kada je reč o lepom, svežem, baršunastom i mladom izgledu kože.

Čemu retinol služi i kada se koristi

Učinak svih drugih, brojnih sastojaka koji su prisutni u anti aging serumima i kremama, kao što su elastin, kolagen, hijaluronska kiselina i slično ne bi bio maksimalan da tu nije retinol. Retinol je vrsta vitamina, odnosno član iz grupe vitamina A. Kao takav ima potpuno prirodno i bezopasno poreklo. Nema grubo i agresivno dejstvo na kožu, a dugotrajnom upotrebom uklanja tragove bora i sitnih borica na licu.

Za razliku od njega, a njemu veoma srodne i slične, takođe članovi grupe vitamina A, jesu i komponente retin A. Retin A komponente, imaju puno jače delovanje na kožu od retinola. Veoma brzo i lako uklanjaju bore i sitne borice, ali su i agresivnije u kontaktu sa kožom i mogu tokom primene izazvati iritacije kože. Zbog toga se izdaju samo uz lekarski recept.

Obzirom na osobine, kreme koje sadrže retinol, trebalo bi početi koristiti već sa prvim znacima starenja kože ili pre njih, odnosno već u ranim tridesetim godinama života. Kako postajete stariji, to bi trebalo da birate kreme sa većom sadržinom retinola.

Oprez pri izlaganju suncu

Ono što je potrebno da znate i sa čim je potrebno da budete oprezni, jeste da je retinol fotosenzitivan. To znači, da kreme koje ga sadrže, treba nanositi isključivo uveče ili noću, odnosno onda kada ste sigurni da bar nekoliko sati unapred nećete biti izloženi direktnom kontaktu sa suncem.

U kontaktu sa suncem, ukoliko ste neposredno pre toga na lice naneli kremu koja sadrži retinol, može doći do osetljivosti i iritacije kože, koja se manifestuje najčešće u obliku perutanja i blagog oblika ispucalosti i suvoće. Ukoliko se to i desi, ne treba se bojati, jer neće ostati nikakve trajne posledice na vašoj koži. Tada treba nekoliko dana pauzirati sa upotrebom kreme i dozvoliti koži da se obnovi. Nakon toga, kremu sa retinolom nanosite najpre u manjim količinama, a zatim postepeno tu količinu povećavajte do normalne.

Osim prilikom direktne izloženosti suncu, do iritacije nakon upotrebe kreme sa retinolom, može doći i kod osoba koje imaju hronične probleme sa ispucalošću kože, kao i kod osoba sa bolestima kože. Takvim osobama, preporučuje se izbegavanje krema koje sadrže retinol ili njihova upotreba uz istovremenu primenu umirujućih i hidrantnih krema.

2 Comments

 1. milena

  19.06.2014. at 15:48

  A je l’ mozete da kazete nazive krema koje su se pokazale uspesnim, a imaju veze sa ovom pricom?

  • GospodjicaJ

   20.06.2014. at 10:04

   Draga Milena,

   Kao dobre su se pokazale Eucerin, Neutrogena, Lancome, DIBI serum sa retinolom, cak i neke Avone kreme sa retinolom… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!