Herpes labialis – groznica na usnama

By  |  0 Comments

Herpes labialis ili u narodu poznatiji kao groznica na usnama, zapravo nastaje kao posledična reakcija dolaska u kontakt sa virusom herpesa. Ova pojava, iako se najčešće javlja na uglu usana, može se javiti i na drugim delovima kože lica, kao što su obrazi ili ugao nosa.

Odatle, sa već aktiviranog herpes labialisa, virus herpesa se može preneti i na druge delove tela i izazvati druge, često komplikovanije oblike herpesa.

Kako se manifestuje pojava herpes labialisa?

Pojava herpesa, manifestuje se najpre kroz pojavu peckanja i svraba na mestu izloženom virusu. Ti prvi simptomi, ukazuju na to da je koža došla u dodir sa virusom i javljaju se najčešće dva dana nakon inficiranja. U ređim slučajevima, mogu se javiti i tek nakon dvadeset dana od dana inficiranja.

Kada se infekcija aktivira, dolazi do pojave hrapavosti i intezivnog crvenila kože i njene pokrivenosti sitnim vodenim plikovima. Nakon nekoliko dana, plikovi pucaju i na istom mestu se javlja neprijatna bolna krasta koja može trajati od sedam do deset dana. Zatim, koža se postepeno regeneriše i obnavlja.

U toku trajanja vidljivih simptoma herpesa, može se javiti i povišena telesna temperatura ili otok linfnih čvorova.

Kako se herpes labialis dobija i prenosi?

Kao što smo na početku teksta napomenuli, herpes labialis nastaje usled kontakta kože sa virusom herpesa. Izvori ovog virusa su različiti, ali uglavnom su prisutni pri ličnom kontaktu sa zaraženom osobom ili pri upotrebi ličnih predmeta osobe koja je zaražena herpesom.

U grupu najvećih i najčešćih prenosioca virusa herpesa, svrstavaju se predmeti kao što su nedovoljno čist pribor za jelo, nedovoljno čista čaša i peškir ili brijač koje je zaražena osoba upotrebila. Takođe, ovaj virus se često prenosi i rukovanjem, poljupcem ili grljenjem sa zaraženom osobom.

Zato, ukoliko i sami imate ovaj problem, intezivno i redovno perite ruke i izbegavajte direktan telesni kontakt sa zdravim osobama, kako ih ne biste inficirali. Posebno izbegavajte kontakt sa bebama i malom decom čiji je imunološki sistem slab ili nedovoljno razvijen. Takođe izbegavajte i kontakt sa osobama koje boluju od teških bolesti i čiji je imunološki sistem već drastično oslabljen. Otpornost takvih osoba na virus herpesa je izuzetno mala.

Kako se herpes labialis leči?

Kada je reč o procesu lečenja herpes labialisa, veoma je važno reći da on počinje već sa vašim načinom ophođenja prema ovoj pojavi. Dakle, kada se na uglu vaše usne ili na drugom delu lica pojavi herpes, nemojte kožu dodatno iritirati češanjem ili istiskanjem sitnih vodenih plikova. To može dodatno iskomplikovati stanje herpesa, uzrokovati njegovo širenje i produžiti trajanje.

Posebno će vam pomoći ukoliko upotrebite mešavinu suvih cvetova kantariona i biljnog ulja i njom mažete površinu herpesa. Konkretno, uzmite jednu ravnu kafenu kašičicu usitnjenih suvih cvetova kantariona i izgnječite ih sa dve kafene kašičice biljnog ulja. Možete koristiti suncokretovo, maslinovo, laneno ili bilo koje drugo biljno ulje.

Dobijenu mešavinu ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim je procedite i dobijenim uljem mažite površinu herpesa. Ponavljajte ovaj postupak jednom dnevno, nekoliko dana i koža će ponovo biti glatka i zdrava.

Posle kontakta ruku i površine herpesa, obavezno operite ruke.

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *