Kako da napravite prirodni ajlajner – 2 načina

By  |  0 Comments

Postupak pravljenja ajlajnera ne može biti jednostavniji. Prirodni ajlajner neće iritirati kožu. Saznajte 2 različita načina pravljenja prirodnog ajlajnera bez hemikalija i aditiva. Kako da to uradite? Prvo, hajde da pogledamo zaista dobar razlog zašto da napravite sopstveni ajlajner.


Šta sadrži komercijalni ajlajner?

Ajlajner se koristi vekovima da bi žensko lice izgledalo još privlačnije. Egipćani su bili među prvima koji su koristili kohl, kajal ili surmu. Stavljali su je na oči da ih istaknu. U srednjem veku, kohl je takođe korišten, ali sa olovom koji se primenjuje na lice da bi lice izgledalo još bleđe.

Kada je komercijalni ajlajner prvi put predstavljen, svašta je sadržao (timerosal, konzervans, terpentin, olovo i aniline). Neke kompanije nikada nisu ni otkrile sastojke koje koriste, jer to zakonom nije zahtevano. U skorije vreme, kozmetička industrija zahteva da se stavi lista sastojaka koji se koriste u proizvodima što nam daje bolju kontrolu nad sastojcima.

ajlajner

 

Osnovni sastojci za DIY prirodni ajlajner

Postoje dve vrste ajlajnera koje možete napraviti:

 • ajlajner sa vodom i
 • ajlajner koji je emulzija vode i ulja.

Oba ajlajnera se mogu koristiti bezbedno pod uslovom da ste oprezni. Ne sadrže konzervans pa se brzo mogu razviti buđ i bakterije. Ali ako DIY ajlajner držite u frižideru, produžićete mu vek trajanja.

Osnovni sastojci u DIY ajlajneru su lanolin, ricinusovo ulje, vosak i boja. Za bojenje možete koristiti aktivni ugalj i/ili mineralne pigmente. Pri odabiru mineralnih pigmenata, koristite samo one koji su odobreni za kozmetičku upotrebu. Postoji nekoliko boja na raspolaganju, ali je najbolje da se držite prirodnih, kao što su braon ili crna boja. Ove pigmente možete pronaći na sajtovima za pravljenje sapuna. Aktivni ugalj možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Uvek koristite destilovanu vodu jer voda iz česme ili iz drugih izvora može da sadrži bakterije koje mogu pokvariti mešavinu ili možda čak i oštetiti oči.

Untitled

Za više informacija, kliknite na sliku.

Prirodni ajljaner : Recept 1 + primena + uklanjanje

 • U manju posudu pomešajte ½ kašičice aktivnog uglja sa nekoliko kapi destilovane vode.
 • Mešajte sastojke dok ne dobijete pastu (možda budete imali nekoliko grudvica, ali one će se same razgraditi).
 • Stavite ajlajner u malu teglu.
 • Držite ga u frižideru (ne duže od mesec dana).
 • Pre apliciranja DIY ajlajnera, uvek izvadite malu količinu od celine, jer se bakterije mogu razviti ako ga koristite direktno iz posude u kojoj se nalazi.

aktivni ugalj

Uzmite malu količinu ajlajnera pomoću čistog pribora i smestite ga na stakleni tanjir. Veoma usku četkicu utapkajte u smešu i nanesite ajlajner na spoljašnji gornji i donji deo kapaka u blizini trepavica. Nemojte koristite ajlajner na unutrašnji deo kapaka i izbegavajte kontakt sa očima, u suprotnom ćete veoma iritirati oči. Dobro očistite četkicu nakon svakog korišćenja i u potpunosti je osušite.

Uklonite ajlajner korišćenjem pamučne vate i kokosovog ulja. Nežno pređite vatom preko kapaka nekoliko puta.

Prirodni ajlajner: Recept 2

Potrebni su vam sledeći sastojci:

 • ½ kašičice rendanog pčelinjeg voska,
 • ½ kašičice ulja (kokosovo, od semenki grožđa, bademovo),
 • ¼ kašičice aktivnog uglja (u prahu ili kapsule),
 • ¼ kašičice destilovane vode.

kokosovo ulje

Postupak pravljenja ajlajnera:

Istopiti ulje i vosak, pa im dodajte ugalj. Kada ih dobro pomešate, dodajte vodu i umutite sa mutilicom ili viljuškom. Ako se smeša razdvaja, dodajte joj malu količinu lecitina (punu kapsulu). Držite ajlajner u frižideru oko mesec dana, primenjujući ga i uklanjajući na isti način kao ajlajner iz recepta 1.

Kako da nanesete ajlajner na ČAK 9 različitih načina!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!