Dermatolozi savetuju: 5 alternativa za ulje za zanoktice

zanoktice

Vaše zanoktice su deo vaših ruku koji mnogi od nas retko primećuju ili na koji obraćaju pažnju – sve dok ne postanu suve i bolne. Suve zanoktica može imati niz uzroka, u rasponu od vremenskih prilika do UV kampi za nokte i više. Lekari dodaju da zdravstveni problemi kao što su ekcem ili psorijaza takođe mogu biti krivci za suve zanoktice. Ulje za zanoktice je prirodno rešenje za suvu kutikulu. Ulja za zanoktice su od pomoći za podmazivanje i hidrataciju zanoktice, kao i za stvaranje barijere za druge potencijalne iritanse. Ali šta učiniti ako ulje za zanoktice nije lako dostupno? Čitajte dalje da biste saznali šta da koristite kada vam ovaj proizvod nije na dohvat ruke, ili ne želite da potrošite novac na odvojeni preparat za zanoktice.

Šta sve možete koristiti umesto ulja za zanoktice?

1. Vitamin E

Vitamin E je uobičajeni sastojak ulja za zanoktice, a dermatolozi objašnjavaju da vitamin E može pomoći u omekšavanju kutikule. Pored toga, vitamin E može regenerisati rast noktiju i ojačati nokte. Možete čak koristiti i maslinovo ulje za vitamin E, što je pristupačnija opcija jer ga verovatno već imate pri ruci. Osim što se prodaje u bočici, vitamin E se često može naći u kapsulama koje možete otvoriti za laku opciju u pokretu.

2. Lanolin

Poznat po svojoj sposobnosti da zadrži vlagu, lanolin je odličan za zanoktice. Emolijentni lanolin pomaže u prirodnom, glatkom ponovnom rastu noktiju, što znači da će sprečiti njihovo isušivanje, a istovremeno im pomaže da rastu i štite nokat. Lanolin se takođe može koristiti kao balzam za usne i za lečenje bradavica koje su bolne od dojenja, tako da ga možete koristiti na više načina.

Povezano – Kako se pravilno i bezbedno uklanjaju zanoktice, korak po korak?

zanoktice

3. Ulje avokada

Dermatolozi vole ulje avokada kao hidratantnu kremu za zanoktice jer, pored toga što preferiraju prirodne i organske sastojke, ono ima monozasićene masti, koje mogu pomoći da se poboljša suvoća vaših zanoktica. Ulje avokada se možda već nalazi u vašoj kuhinji, što ga čini sastojkom koji ne zahteva posebnu kupovinu (dodajući faktor pogodnosti). Što se tiče toga koliko često da ga koriste, neki ljudi kapnu ulje na zanoktice svaki put kada peru ruke.

4. Kokosovo ulje

Ovo popularno ulje, koje se obično koristi u nezi kože i kose pored hrane, ima višestruke prednosti za vaše nokte. Dermatolozi kažu da kokosovo ulje ne samo da hidrira, već poseduje i antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti iritaciju i crvenilo kože. Ovo je posebno važno ako vaš posao dovodi do suvih noktiju. Određena zanimanja mogu dovesti u opasnost od cepanja zanoktica. Ovo uključuje frizere, zdravstvene radnike, mehaničare i druge koji često rade ili peru ruke.

zanoktice

5. Hijaluronska kiselina

Herojski sastojak za negu kože, ako ste ljubitelj dobro hidratizovanog lica, možda ćete imati hijaluronsku kiselinu na svojoj taštini. Ona efikasno uvlači hidrataciju u kutikulu i nokat. A pošto nije ulje, može se pokazati lakšim za nanošenje. Dermatolozi kažu da se ova zamena za ulje za zanoktice, može i treba da se koristi često. Što je aplikacija češća, to bolje – do tri puta dnevno ili čak nakon svakog pranja ruku.

Pročitajte još i – Zašto vam zanoktice tako brzo rastu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!