Uz Hansaplast® vodič rušimo 5 mitova o zarastanju rana u koje sigurno verujete

hanzaplast za opekotine i posekotine

Razne vrste manjih povreda, posekotina i opekotina mnogo su češće tokom leta, nego zimi. Danas razbijamo mitove o tretiranju povređene kože i zarastanju rana kako biste uživali u letu i njegovim izazovima. Čuli ste ih bezbroj puta i sada je vreme da i konačno razotrkrijemo i to uz pomoć Hansaplast® vodiča!


Hansaplast® vodič: mitovi o zarastanju rana

Mit 1: Rana zarasta brže ako nije pokrivena

Pogrešno! Posekotine i ogrebotine je važno prekriti i time ih zaštiti od infekcija, usporavaju proces izlečenja rane i mogu povećati mogućnost nastanka ožiljaka. Flaster sprečava  mehaničke iritacije, mogućnost zaraze prljavštinom i bakterijama,a istovremeno dozvoljava koži da diše.

Rešenja: Na bilo kom delu tela ili kože da se nalazi povreda to jest rana, bilo bi dobro da pri ruci imate odgovarajuće flastere, prave veličine i oblika, otporne na vodu i nečistoće, koji dobro prijanjaju, lako se stavljaju i skidaju, a omogućavaju da koža diše. Ukoliko više volite tradicionalnija rešenja možete izabrati i tekstilni flaster koji se seče po potrebi.

Mit 2: Male rane ne treba tretirati

Pogrešno! I najmanja rana je za bakterije veliki ulaz u naše telo. Dakle, ranu uvek treba propisno tretirati, ma koliko mala bila. To će pomoći da se spreči infekcija i osigura optimalno zarastanje.

Rešenje: Male rane najčešće se zadobijaju na rukama i prstima, a ujedno i najteže saniraju, jer na ovom delu tela flaster često nije stabilan. Ovaj problem predupređuje  specijalno dizjaniran flaster za prste koji pruža dugotrajnu zaštitu za te delove tela i omogućuju veću pokretljivost.

Mit 3: Ranu treba zaštititi flasterom samo prvog dana

Pogrešno! Rana treba da bude pokrivena i zaštićena odgovarajućim flasterom od trenutka povrede do potpunog zarastanja. Preporučljivo je da se, iz higijenskih razloga,  flaster menja jednom dnevno. Menjanje flastera vam istovremeno omogućava da proverite kako rana zarasta i da li ima nekih znakova infekcije.

Rešenje: Ako se bojite da će vam flaster na duže vreme ograničiti slobodu pokreta koja vam je u ovom periodu godine veoma važna, upotrebite elastične flastere adekvatne za negu i zaštitu rana na delovima tela koji se savijaju i pomeraju (koleno, lakat…).

Mit 4: Alkohol najbolje čisti i dezinfikuje ranu, a ulje, puter i brašno pomažu da rana brže zaraste

Dva puta  pogrešno! Alkohol nije dobar izbor za čišćenje i dezinfekciju povreda iz mnogo razloga – ne samo što pri nanošenju peče, što ga čini neodogovarajućim za tretiranje rana kod dece, već  nije pogodan za tretiranje osetljivih tkiva. Za bezbolno čišćenje rana i smanjenja rizika od infekcija koristite formulacije bez alkohola, koje ne iritiraju i  odličan su izbor za decu i odrasle sa osetljivom kožom. Takođe, puter, ulje ili brašno, koji su u prošlosti važili za kućne lekove za brži oporavak opekotine ne pomažu, već odmažu zarastanje rana, jer mogu da izazovu suprotan efekat – infekciju, sporije zarastanje rane i otežavanje uspostavljanja dijagnoze radi daljeg lečenja.

Rešenje: Kada su u pitanju rane koje zahtevaju posebnu pažnju, preporučuje se flasteri sa dezinfekcionim sredstvom. Ovi flasteri imaju jastučić za rane koji sadrži antiseptički sastojak, koji sprečava razvoj infekcije i štiti ranu. Postoje flasteri ovog tipa koji su istovremeno i vodootporni. Ukoliko je vaša koža posebno osetljiva izaberite specijalne vrste flastera namenjene osetljivoj koži, koji se lako primenjuju i bezbolno uklanjaju. Kada su deca u pitanju, najbolje rešenje uvek su flasteri sa motivima njihovih junaka jer ih deca mnogo lakše prihvataju i radije nose.

Mit broj 5: Otvorene rane brže zarastaju ako plivate u moru

Pogrešno! Voda u morima, bazenima i jezerima često sadrži bakterije i zarazne klice. Hlor u vodi, takođe, može da iritira ranu. Direktan kontakt sa morskom vodom, koja je potencijalno zagađena, neće pomoći rani da zaraste. Kada rana dođe u kontakt sa vodom otiče i teško se vraća u prvobitni oblik, a pritom i gubi elastičnost. Kao rezultat imamo usporen proces zarastanja i veću mogućnost da se rana inficira.

Rešenje: Flasteri pod nazivom „aqua protect“ su otporni na vodu, dozvoljavaju koži da diše, a vama da nastavite sa letnjim aktivnostima. Ova vrsta flastera omogućava da rana zarasta i u vlažnim uslovima, zato ih treba nositi nekoliko dana da bi se obezbedili optimalni procesi izlečenja.

Takođe, ovog leta, za vaše mališane, u prodaji su Hansaplast® dečji flasteri sa popularnim Star Wars junacima i Frozen princezama! Ove flastere, sada možete pronaći i u pakovanjima „dva po ceni jednog“, koja sadrže Star Wars i Frozen Hansaplast®  specijalne kutijice sa 16 flastera  i Univerzal Hansaplast® (10 flastera) ili Hansaplast® Aqua Protect (16 flastera)!

decji flasteri

Važno: Ovi saveti i preporuke ne mogu zameniti konsultaciju sa lekarom. Ukoliko imate bilo kakve dileme oko nastale povrede, uvek konsultujte zdravstvene radnike kako bi ranice pravilno lečili. Nikada nemojte zanemariti lekarski savet i okrenuti se uputstvima koje ste pročitali na internetu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!