Kako da sprečite listanje i pucanje noktiju tokom zime?

listanje i pucanje noktiju

Negovani nokti su odraz urednosti, ali i celokupnog zdravlja. Međutim, tokom hladnih zimskih meseci često dolazi do listanja i pucanja noktiju te je potrebno obratiti pažnju na negu vaših ruku i noktiju. U nastavku teksta saznaćete kako da ojačate krhke i suve nokte!

Zašto dolazi do listanja i pucanja noktiju tokom zime?

Nokti se razvijaju iz spoljašnjeg sloja vaše kože koji se zove epidermis. Znači da potpuno iste ćelije koje formiraju spoljašnji sloj na koži, formiraju i vaše nokte. Hladno i suvo zimsko vreme i često pranje ruku sa teškim sapunima isušuju prirodna ulja na koži, kao i na noktima te je potrebno nokte “nahraniti” inače će postati suvi i krti te će doći do listanja i pucanja.

Ispucale zanoktice, listanje i pucanje noktiju samo su neke od posledica hladnog i suvog zimskog vazduha. Uz obavezno nošenje rukavica dok ste napolju i korištenjem zaštitnih hidratantnih krema za ruke, nokte treba da tokom zime negujete na sledeće načine.

Ovako ćete spriječiti listanje i pucanje noktiju

Potisnite zanoktice nazad

Zanoktice su čest problem kod suve i dehidrirane kože tokom zime, a uklonićete ih potiskivanjem kože sa površine nokta pomoću štapića i sredstva za omekšavanje kože. Ako trenutno nemate sredstvo za omekšavanje kože, nokte možete potopiti u toplu kupku i držati ih u njoj dvadesetak minuta. Kada kožica omekša, lagano je potisnite štapićem. Višak pažljivo isecite makazicama za zanoktice, pa namažite ruke i nokte hidratantnim kremom (bez mirisa). Na ovaj način ćete zaštititi koren nokta i sprečiti prodiranje bakterija.

Oblikujte nokte dok su vlažni

Tokom zime je važno da obratite pažnju i na način oblikovanja noktiju. Uvek prevlačite turpiju samo u jednom smeru i obavezno preko vlažnog nokta. Da, dobro ste čuli – preko vlažnog nokta jer su suvi nokti skloni listanju i pucanju. Kako biste nokte učinili savitljivijim, pre oblikovanja navlažite nokte. Nokte možete prebrisati vlažnim maramicama ili namazati hidratantnom kremom, a najbolje je da nakon kupanja, kad god imate vremena, sredite vaše nokte. Na ovaj način ćete bez problema dovesti nokte u željeni oblik.

Povezano: Oslobodite se zanoktica na jednostavan način!

Obavezno nosite rukavice

Prilikom boravka na hladnom vremenu vani ili obavljanja kućnih poslova, obavezno nosite rukavice. Takođe, pred spavanje koristite hidratantnu kremu i obavezno nosite pamučne rukavice tokom noći. Na ovaj način ćete zaštititi ruke i nokte od bičevanja vetrom i suvim vazduhom, kao i od agresivnih hemikalija koje dovode do listanja i pucanja, ali im i priuštiti pravi zimski tretman.

Hidrirajte nokte

Pre izlaska napolje ili odlaska u krevet, obavezno namažite ruke i nokte pa navucite pamučne rukavice. Ako ste u pokretu i nemate uz sebe hidratantnu kremu, možete koristiti labelo. Takođe, posle svakog pranja ruku, obavezno nanesite veću količinu hidratantne kreme, losiona ili ulja na vlažne nokte. Opredelite se za proizvode koji sadrže prirodna ulja kao što su ulje jojobe, ulje avokada, shea puter ili pčelinji vosak. Na ovaj ćete način sprečiti stvaranje zanoktica i ojačati nokte.

Savet +

Držite po jedan hidratantni proizvod u kuhinji, kupatilu, spavaćoj sobi, na poslu i u torbici. Bez obzira gde se nalazite, imaćete zaštitu za vaše ruke i nokte.

Pravilna ishrana

Ishrana bogata proteinima i integralnim namirnicama održava nokte i kožu zdravom. Tokom zime, jedite voće, povrće, orašaste plodove, pasulj, prirodna ulja i ribu u izobilju. Razmislite i o dodacima prehrani koji sadrže biotin, kalcijum, cink, vitamin A ili D a koji će podstaći brži rast noktiju i sprečiti dalje listanje i pucanje noktiju. Već znate da je hidratacija od ključnog značaja za vaše zdravlje u svim aspektima – uključujući i vašu kožu i nokte! Čak i zimi pijte najmanje 2 litre vode na dan.

Povezano: 6 namirnica za jače nokte!

error: Content is protected !!