Kako su i od čega izgrađeni vaši nokti

By  |  1 Comment

Do sada, sigurno ste se upoznali sa brojnim načinima na koje možete ulepšati svoje nokte. Međutim, da bi vaši nokti mogli da budu lepi, prvo i osnovno što je bitno, jeste da budu kvalitetni i zdravi. Samo takve nokte moći ćete da ulepšate i da ih pretvorite u predmet divljenja.


Da bi ste znali od čega zavisi kvalitet noktiju, otkrijte od čega su to izgrađeni vaši nokti i na koji način možete da ih učinite zdravijim i kvalitetnijim. Nokti su verovali ili ne, građeni od čak stotinu naslaganih slojeva mrtvih ćelija keratina.

Keratin, predstavlja prirodni vlaknasti protein, koji je uključen kako u sastav noktiju, tako i u prirodan sastav kose, ali i vaše kože. Pored keratina, u prirodan sastav noktiju, uključeni su i brojni vitamini i minerali, kao što su pre svega vitamin A i mineral kalcijum, ali i vitamini E, B i D.

Što je balans pomenutih prirodnih sastojaka u noktima bolji, to je bolji i njihov kvalitet i njihovo zdravlje. Potom, od kvaliteta i zdravlja noktiju, zavisi i kako će nokti izgledati, kakva će biti njihova tvrdoća, boja, struktura, ali i to kojom brzinom će rasti i biti otporni na spoljne uticaje. Ukoliko je balans prirodnih sastojaka noktiju dobar, nokti će biti tvrdi i čvrsti, neće se listati. Imaće ujednačenu mlečno providnu boju i biće otporni na spoljne uticaje, kao što je upotreba sredstava za njihovo ulepšavanje i slično.

Takođe, važno je napomenuti da zdravi i kvalitetni nokti na rukama mesečno izrastu oko 3 mm, odnosno oko 0,10 mm do 0,15 mm dnevno. To znači, da ukoliko na bilo koji način oštetite nokat ili nokte na rukama, biće im potrebno oko 6 meseci da ponovo potpuno izrastu. Noktima na nogama biće potrebno malo više, jer oni rastu nekoliko puta sporije od noktiju na rukama i da bi potpuno izrasli može im trebati i do 12 pa i do 18 meseci.

Rast noktiju, ali i njihov kvalitet mogu se promeniti pod uticajem brojnih faktora, a to su godišnje doba, zdravstveno stanje organizma, godine starosti, ali i genetski faktori. U cilju očuvanja njihovog kvaliteta, trudite se da nokte redovno i pravilno negujete, održavate njihovu higijenu i da u organizam unosite namirnice bogate vitaminima, proteinima i mineralima koji su uključeni u građu noktiju.

1 Comment

  1. Pingback: Uradi sama – Izbelite požutele nokte | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!