6 Kozmetičkih proizvoda koje ne treba deliti

Sigurno ste se bar nekoliko puta u životu našle u situaciji da vam je drugarica zavirila u neseser ili se našla u vašem kupatilu i potom od vas zatražila da joj pozajmite ili bar trenutno ustupite za upotrebu neki deo vaše kozmetike ili deo pribora za negu. Određene kozmetičke proizvode ili pribor za negu, trebalo bi da čuvate samo zbog sebe. Otkrijte zašto i o kojim proizvodima je reč.

U želji da postupite kao dobra dugarica i ne razmišljajući o razlozima zbog kojih ne bi trebalo tako da postupite, vi ste bez problema sigurno pristali na to i drugarici ste ustupili šminku, deo svog pribora za negu ili neki drugi kozmetički proizvod. Iz pozicije posmatranja vašeg gesta prema drugarici, vi ste postupili ispravno. Ipak, ovakav gest može imati i posledice.

Kozmetički proizvodi koje ne treba pozajmljivati

1. Aplikatori za nanošenje šminke

Aplikatori za nanošenje šminke, kao što su sunđeri, četkice za šminkanje i slični proizvodi koji dolaze u direktan kontakt sa kožom, zauzimaju jedno od glavnih mesta na listi proizvoda koje treba čuvati samo za sebe.

Razlog zašto je tako, krije se u činjenici da se aplikatorima veoma lako mogu preneti štetni mikroorganizmi sa kože na kožu. Prilikom kontakta aplikatora sa kožom, bez obzira koliko vam je lice čisto, na aplikator se prenose čestice odumrlih ćelija i čestice sebuma koji proizvodi koža. Zato, jedan određeni aplikator, treba da koristi isključivo jedna osoba.

Streptokokne infekcije, samo su neke od mogućih vrsta infekcija koje se mogu preneti aplikatorima sa kože na kožu.

2. Proizvodi i pribor za šminkanje očiju:

Svi proizvodi i delovi pribora za šminkanje očiju, trebalo bi da budu namenjeni isključivo za ličnu upotrebu i da se ne pozajmljuju. Različite infekcije očiju, među kojima je najpoznatiji konjuktivitis, veoma lako se mogu preneti sa osobe na osobu upravo ovim proizvodima.

3. Pribor za manikir i pedikir:

Separatori za nožne prste, grickalice ili turpije, samo su neki od delova pribora za manikir i pedikir, preko kojih se mogu preneto gljivična oboljenja sa osobe na osobu. Gljivice su veoma česte na stopalima i mogu biti prisutne čak i onda kada ne postoje simptomi koji ukazuju na njihovo prisustvo.

Zato, u cilju očuvanja svog, ali i tuđeg zdravlja, zaboravite na pozajmljivanje separatora, grickalica, turpija i drugog pribora za manikir i pedikir.

4. Pribor za tuširanje:

Iako je mala verovatnoća da će vam iko zatražiti nešto od vašeg ličnog pribora za tuširanje, ipak treba naglasiti da ovaj pribor nikako ne treba pozajmljivati. Sunđeri, rukavice ili mrežice za kupanje, izuzetno su pogodni za širenje i prenošenje štetnih mikroorganizama.

5. Pribor za brijanje ili depiliranje:

Vaš brijač ili vosak za depilaciju, nikako nemojte pozajmljivati nijednoj drugoj osobi. Kandida je samo jedna od brojnih vrsta gljivičnih infekcija koje se putem pribora za brijanje ili depiliranje mogu preneti sa osobe na osobu.

6. Karmin ili olovka za usne:

Herpes, mononukleoza (ili bolest poljupca), samo su neki od oblika infekcija koje se mogu preneti karminom ili olovkom za usne.

Razmislite pre nego što sledeći put pozajmite drugarici neki od ovih kozmetičkih proizvoda.

[adsense_inserter id=”12324″]

error: Content is protected !!