Čuvajmo okolinu: 7 “sustainable beauty” saveta za početnice

održivi beauty saveti

Sa porastom svesti o stepenu zagađenja planete, mnoge od nas su prešle na korišćenja platnenih cegera umesto kesa, biorazgradivih četkica za zube, korišćenje staklenih umesto plastičnih flaša itd. Mnogi su načini kojima možemo doprineti da se količina otpada smanji, i time zaštiti okolina u kojoj živimo. Kreiranje održive beauty rutine, ne mora da bude pretežak zadatak! Postoje male sitnice koje možemo dodati ili izmeniti u našim beauty navikama, a koje u globalu čuvaju okoliš od nepotrebnog otpada!

Kako možete smanjiti količinu otpada?

#1: Izbacite vlažne maramice

Vlažne maramice su možda brzinsko i lako rešenje za uklanjanje šminke, ali nikako nisu dobre za kožu, a ni za okolinu! Osim što slabo čiste kožu i na duge staze je isušuju, potrebno je oko 100 godina kako bi se razgradile! Da, 100 godina! Zato pređite na ulja i mleka za skidanje šminke, koje ćete uklanjati nežnom flanelskom krpicom!

#2: Koristite konjac sunđer za umivanje

Četke za čišćenje lica su zgodno rešenje, ali se prave od plastike, a svaka 2-3 meseca moramo ih zameniti! To je velika količina otpada, složićete se! Zato vam savetujemo da isprobate popularne konjac sunđere, koji su prirodni i biorazgradivi, što znači manje otpada u vašoj skincare rutini. Jednostavno se koriste: prvo se natope u vodi i koriste sa vašim omiljenim gelom za umivanje, kako bi očistili kožu!

konjac sunđer

#3: Nađite novu namenu kozmetičkoj ambalaži

Razmislite o svim praznim flašicama, teglicama i kutijama kozmetike koje mogu poslužiti za neku drugu namenu! Recimo, kutiju od maske za kosu možete pretvoriti u saksiju, kutijicu od kreme možete koristiti za čuvanje sitnog nakita, a plastične sprej bočice možete koristiti za DIY sprej za telo ili lice!

Povezano: 5 načina da upotrebite staru četkicu od maskare!

#4: Smanjite upotrebu vode

Kada se umivate ili tuširate – u trenutku kada sapunjate lice, isključite česmu! Ovo je super jednostavna stvar koja čini veliku razliku kada je reč o rasipanju dragocene vode.

#5: Kupujte proizvode koji imaju eco-friendly ambalaže

Ukoliko postoji da se kupi refill pakovanje vašeg omiljenog gela za tuširanje (ili tečnog sapuna), radije se opredelite za to! Takođe, staklene boce, ili bočice od reciklirane PET plastike su dobro rešenje! Takođe, sve je veća ponuda proizvoda koji nemaju nikakvu ambalažu, poput čvstih šampona i krutih losiona za telo!

čvrsti šampon

#6: Kupujte veća pakovanja kozmetike

Veća pakovanja kupke, šampona ili losiona za telo traju duže, a to znači da ćete napraviti manje otpada! Zato uvek birajte veća pakovanja proizvoda. Ov pakovanja su i ekonomičnija, tako da ujedno štedite i čuvate okolinu!

#7: Reciklirajte ambalažu

Ako koristite kozmetičke proizvode koji imaju staklenu ili plastičnu ambalažu, znajte da ih možete reciklirati, i baciti u posebne kontejnere koji su označeni. Pre nego što bacite ova pvakoanja, dobro ih očistite i rešite se poklopaca i pumpica.

Pročitajte još i: 5 stvari koje treba da znate o recikliranju beauty proizvoda

error: Content is protected !!