Izlečite ispucale usne

By  |  0 Comments

Suve i ispucale usne uobičajne su tokom zimskog perioda zbog niže vlažnosti vazduha i vetra, ali i previsokih temperatura u zatvorenim prostorijama. Usne su najtanji deo kože na telu i nemaju zaštitni sloj pa su sklone isušivanju i pucanju koje nekad zna i da boli. Pošto su često izložene hladnom i suvom zimskom vazduhu, treba im više nege, a lepotica.rs će vam reći kako.

Kako da izlečite ispucale usne

Izbegavajte labelo sa mirisima, mentolom ili dodatkom vitamina E

Sastojci koji daju miris i ukus balzamu ujedno i isušuju kožu usana. Umesto vitamina E koji može iritirati usne, koristite labelo koje u sebi sadrži sastojke kao što su ši puter ili suncokretovo prirodno ulje i obavezno da ima zaštitu od sunca. Najbolje rešenje je melem napravljen od prirodnih ulja i hijaluronske kiseline koja apsorbuje vodu. Važni hidratizirajući sastojci labela su i vazelin, glicerin i dimetikon.

labelo

 

Nedeljni piling

Čak je i vašim usnama potreban piling s vremena na vreme kako biste se rešili suvišne (mrtve) kože. Dovoljno je da pomešate obični vazelin sa malo soda bikarbone ili šećera i jednom kašičicom vode. Smesu nanesite na usne i laganim, nežnim, kružnim pokretima uz pomoć mekane četkice za zube (nikako prstima jer su oni puni bakterija) istrljajte usne. Ovim nedeljnim pilingom oslobodićete se mrtve kože sa usana koja će opet biti glatka i spremna da bude hidrirana.

Ovlaživač vazduha i niža temperatura

Velika prednost ovlaživača je smanjenje gubitka vode u koži što će vašim usnama održati hidratantnost. Takođe je važno da smanjite temperaturu unutar vašeg doma, jer je zimski vazduh dovoljno suv, a suviše topla kuća isisaće vlažnost pravo iz vazduha, ali i iz vaših usana, kože, kose.

Pijte vodu

Zdrava i glatka koža na usnama treba mnogo vode. Naša koža sadrži 64% vode, tako da osobe koje redovno piju dve litre vode i više, smanjiće pojavu bubuljica i bora. Za vreme praznika nazdravite vodom za zdravlje, sjaj i čvrstinu usana.

pijte vodu

Ne ližite usne

Iako se čini kao najbolje rešenje, lizanje usana je najgora stvar koju im možete priuštiti. Ukoliko su vam usne suve, nemojte ih lizati ili grickati jer ćete pogoršati stanje vaših usana pri čemu se može javiti dermatitis. Znakovi pojave dermatitisa su crvenilo u vidu bubuljica, iritacija kože na usnama i beličasto ljuspanje.

lizanje usana

Koristite lekove sa oprezom

Ukoliko su vam usne i pored navedenih mera i dalje iritirane, grube ili čak krvare, obratite se dermatologu za savet. Moguće je da je takvo stanje usana odraz alergije na neki od preparata koji koristite za unutrašnju ili spoljašnju higijenu usta/usana.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!