Nega stopala tokom zime – Saveti i preporuke

By  |  0 Comments

Tokom hladnih dana ili vežbanja naša stopala su zarobljena i ne samo da se znoje, već se često perutaju, svrbe i pojavljuju se ranice na koži, kao i plikovi i žuljevi. Predupredite i prevaziđite ove probleme pravilnom negom stopala.


Znojenje je prirodno a znoj sam po sebi nema neprijatan miris. Neprijatni mirisi nastaju kao posledica delovanja mikroorganizama. Znoj i toplota unutar zatvorene obuće pogoduju razvoju gljivica, a te nastaju problemi kože stopala, koji se najčešće pojavljuju među prstima i na tabanima: perutanje kože, peckanje, svrab i ranice… Njih je, na sreću, moguće preduprediti uz malo truda i adekvatnu rutinu higijene i nege stopala.

Saveti za pravilnu higijenu i negu stopala

Svakodnevno održavajte stopala čistim

Umesto brzinskog pranja tokom tuširanja, svakog dana stopalima priuštite kupku mlakom vodom. Pri tome koristite neagresivne sapune, čija je pH vrednost neutralna (pH<6), poput Eucerin® pH5 nealkalnog sapuna, koji će zaštititi kožu vaših stopala od isušivanja.

Dodatno hidrirajte kožu stopala

Nakon što ste ih osvežili blagom kupkom i uklonili nečistoću, namažite ili, još bolje, izmasirajte stopala kremom koja će obezbediti dugotrajnu hidrataciju. Zimi će vam, čak i ako nemate suvu kožu, prijati kreme sa višom koncentracijom vlažećih faktora, poput Eucerin® Urea Repair Plus kreme za stopala s 10% uree. Obogaćena ureom i mlečnim kiselinama, ova krema brzo ublažava isušenost i nelagodnost i čini da se stopala osećaju umireno i meko.

krema za stopala sa ureom

Svakodnevno koristite sprej za stopala

Treći korak nege neophodne za pripremu i oporavak vaših stopala za i nakon napornogradnog dana ili treninga je redovna upotreba spreja za stopala koji će prevenirati pojavu neprijatnog mirisa i sprečiti infekciju, a time i neprijatne pojave poput perutanja, peckanja, svraba i ranica. Novi, Hansaplast® 2 u 1 Deo Sprej sa zaštitom od atletskog stopala, prevenira oba problema. Efikasno se bori protiv gljivica, čime se automatski smanjuju i neprijatan miris i problemi kože stopala. Ovaj sprej istovremeno neguje i štiti vaša stopala i obezbeđuje prijatan miris čitavih 48 sati!

Adekvatno zbrinite plikove i žuljeve

Jednom nastao plik, koji se vremenom može, ali ne mora, pretvoriti u žulj, može vam praviti takve probleme da obuvanje obuće postaje skoro nemoguće. Vodite računa da za saniranje plikova i žuljeva koristite samo specijalno dizajnirane proizvode, jer ćete jedino tako umanjiti bol zbog pritiska i obezbediti da se koža na bolnom mestu oporavi.

Hansaplast® za plikove, na primer, obezbeđuje upijanje sekreta, ubrzava proces izlečenja i sprečava prodiranje bakterija i prljavštine, dok Hansaplast® za žuljeve sadrži salicilnu kiselinu koja pospešuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih ćelija površinskog zadebljanja.

hanzaplast-za-plikove-i-zuljeve

Dodatni saveti za zdravu kožu stopala

Mislite o čarapama

Jednom ili dva puta dnevno promenite čarape. Nikako nemojte dva puta obuvati isti par, čak iako vam se čini da je dovoljno čist. Kupujte čarape od prirodnih materijala, pamuka ili vune, kako bi vaša stopala mogla da dišu i perite ih na visokim temperaturama. Ako nosite patike, kupite čarape posebno namenjene za sportske aktivnosti, jer umanjuju znojenje. Ako su vam čarape vlažne, odmah ih promenite.

Pažljivo birajte obuću

Ma koliko da vam se dopadaju, kupujte samo onu obuću, posebno patike, koja je udobna. Kada su u pitanju cipele i čizme poželjno je da su od prirodnih materijala. Kada birate patike obratite pažnju da postoje određeni modeli za određene grupe sportova. Posavetujte se sa prodavcem i obavezno proverite da li je i kako na patikama omogućena ventilacija, to jest protok vazduha. U toku dana ako je moguće menjajte obuću koju nosite, a posebno izbegavajte obuvanje patika koje se još uvek nisu osušile od prethodne upotrebe ili pranja.

Šta je atletsko stopalo?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!