Sve sto treba da znate o pirsingu pupka

Pirsing na pupku je jedan od najzastupljenijih vrsta pirsinga kod devojaka. Upravo zato, u nastavku ovog teksta, potrudićemo se da vam približimo što više informacija o njemu.

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za pirsing pupka?

Pre nego što se odlučite za pirsing pupka, najneophodnije je da pronađete proverenog i dobro obučenog pirsing majsora. Od stručnosti osobe kojoj ćete ukazati poverenje kada je reč o stavljanju pirsinga, zavisi ne samo kako će vaš pirsing izgledati, već i da li će čitav proces biti bezbedan po vaše zdravlje.

Pirsing pupka, je vrsta pirsinga kod koje proces zarastanja ubedljivo najduže traje i upravo zato, postoji i najveći rizik od nastanka infekcija. Do pojave infekcije pupka nakon pirsinga, dolazi upravo ukoliko je pirsing majstor nedovoljno stručan i ukoliko oprema koju koristi nije sterilna.

Ono što je takođe važno da znate pre nego što se odlučite za pirsing pupka, jeste da dva dana pre stavljanja pirsinga, ne bi trebalo da pijete aspirin, brufen i druge lekove koji pojačavaju krvarenje. Ukoliko bolujete od dijabetesa, trebalo bi da znate da se može dogoditi da vam ranica od pirsinga duže i sporije zarasta i da samim tim bude podložnija nastanku infekcija.

Šta podrazumeva normalnu negu nakon pirsinga?

Nakon pirsinga pupka, najneophodnije je da vam područje pupka bude zaštićeno sterilnom gazom i to u periodu od najmanje dva dana.
U tom periodu, gazu skidajte samo kada je potrebno da očistite pirsing. Čišćenje pirsinga u prva dva dana se vrši jednom dnevno i to troprocentnim hidrogenom. Za vreme tuširanja, prva dva dana nemojte skidati gazu i pazite da vam gel za tuširanje ne dopre do pirsinga.

Nakon dva dana, možete skinuti gazu, ali nastavite brigu o pirsingu sve dok potpuno ne zaraste. Ta briga podrazumeva obavezu da dva do tri puta dnevno, ranicu čistite fiziološkim slanim rastvorom.

Šta nikako ne smete da radite dok ranica od pirsinga potpuno ne zaraste?

Dok vam ranica od pirsinga potpuno ne zaraste, nikako ne smete raditi sledeće stvari:

 • Ne smete nositi pretesnu garderobu koja vrši pritisak na pirsing,
 • Ne smete ležati u kadi, već se isključivo tuširajte,
 • Ne smete se kupati u bazenu, u reci ili u moru,
 • Ne smete raditi trbušnjake niti izvoditi pokrete kojima ćete iritirati predeo pupka,
 • Ne smete povlačiti ili izvlačiti pirsing,
 • Ne smete dodirivati pirsing ukoliko vam ruke nisu savršeno čiste.

Šta ne treba da vas brine u vezi pirsinga?

Nakon što stavite pirsing, doći će do reakcija tela koje su savršeno normalne, a koje ukoliko sa njima niste na vreme upoznati, mogu u vama izazvati paniku i strah. Zato, saznajte na vreme, koje su to normalne reakcije tela nakon stavljanja pirsinga:

 • Normalno je da se nakon stavljanja pirsinga oko ranice stvori blag otok,
 • Normalno je i da otok bude praćen blagom pojavom crvenila ili modricom,
 • Normalno je da se neposredno nakon stavljanja pirsinga oko ranice uoči malo krvi,
 • Normalno je da se oko ranice u procesu zarastanja uočava belkasto žućkasti iscedak. Većina u tom slučaju pomisli da je reč o gnoju, ali zapravo se radi o linfi i njena pojava u procesu zarastanja je najnormalnija,
 • Normalno je da se u procesu zarastanja oseća blago peckanje i svrab ranice. To je znak da ranica uspešno zarasta.

Šta treba da vam posluži kao apel da nešto sa vašim pirsingom nije u redu?

Ukoliko vam koža oko pirsinga postane glatka i zategnuta, ukoliko počene jako da vas pecka i boli i pritom osetite upalu u regiji pupka ili čak dobijete povišenu telesnu temperaturu, trebalo bi da se obratite svom pirsing majstoru za savet šta dalje da radite. To mogu biti znaci da vaše telo reaguje na pirsing kao na strano telo i da ga odbacuje. U tom slučaju treba ukloniti pirsing.

error: Content is protected !!