8 kozmetičkih proizvoda koje NE SMETE deliti sa drugima

deljenje kozmetike

Primamljivo je gledati najbolju drugaricu kako izvlači pink nude ruž iz tašne i pitati da li ga možete pozajmiti. Istina je ipak da ne bi trebalo da pozajmljujete njen ruž, osim ukoliko nemate alkoholne maramice pri ruci da ga dezinfikujete. Još puno kozmetičkih preparata zapravo ne biste smeli deliti sa drugima, a neki će vas iznenaditi. Zašto? Deljenjem određene šminke i kozmetike možete raširiti viruse i ostale bacile, od one osobe koja koristi te proizvode, ka ostalima koji ih pozajmljuju. Kako se nalazimo u delu godine koji je poznat po virusama i prehladama, ovo je korisno znati!

Šta od kozmetike ne smete deliti sa drugima?

#1: Bilo šta što dolazi u teglici

Ako morate da ”umačete” prste u kremu, antirid, tečni puder, balzam za usne, najbolje je da dobro operete ruke pre kontakta sa formulom i zadržite taj proizvod za LIČNU upotrebu. Ne želite da deljenjem, vaša omiljena krema za lice postane Petrijev sud sa bakterijama.

#2: Maskara

Vaša omiljena maskara može čuvati bakterije i viruse koji se lako prenose, poput konjuktivitisa. Pošto oči nemaju iste slojeve zaštite kao i koža, mnogo su podložnije infekciji. Plus, svaki put kada uvučete i izvučete četkicu od maskare, uguravate vazduh unutar bočice, čime hranite aerobne bakterije. Zato nikako ne delite maskaru sa drugima, niti dopuštajte da vam profesionalni šminkeri koriste originalnu četkicu iz pakovanja, već to moraju činiti jednokratnim četkicama.

kozmetički proizvodi

#3: Kameni puderi

Suvi puderi ne zadržavaju bakterije onako dugo kao vlažne formule, ali to ne znači da ne možete preneti bakterije od osobe do osobe – posebno ako koristite sunđerčić, da popravite puder oko očiju ili usana. Jedini siguran način da drugarici ustupite vaš kameni puder jeste da ga poprskate alkoholom i njoj date čistu četkicu.

#4: Karmin i balzami za usne

Ne zaboravite da veliki broj ljudi nosi virus HSV-1 (herpes simplex), koji se može nositi u sebi, a bez simtpoma. Zato je važno da koristite samo svoje proizvode za usne, jer ćete na ovaj način izbeći zaražavanje virusom herpesa, ali i drugim bacilima.

#5: Kremaste senke

Lepljiva prirodna ovih formula može zarobiti i skladištiti bakterije, zato je najbolje da ne delite kremaste senke u teglicama ili u stiku. Posebno ako ih već vi koristite, i već ste ih kontaminirali svojim bakterijama.

kozmetički proizvodi

#6: Četke za čišćenje lica

Ove napravice spadaju u kategoriju “lična nega” s razlogom: ne bi trebalo da se dele. Zamislite svu nečistoću, ulja, odumrle ćelije kože i bakterije koje svakodnevno uklanjate sa lica. Da li želite da utrljate nečije nečistoće u svoju kožu? Sigurni smo da ne! Ukoliko živite sa partnerom, a on voli nekada da ”ukrade” vašu četku, mnogi brendovi nude kupovinu različitih glava i nastavaka, tako da svako možete imate svoju četku.

#7: Brijači

Brijači se naravno, ne smeju deliti, a nadamo da ste toga i svesni. Iako nerđajući čelik ne može dugo zadržati bakterije, i dalje možete preneti različite infekcije i bakterije. Osim toga, brijači vas mogu poseć,i a krv može ostaviti bakterije i viruse na koži, koji mogu posle širiti zarazu. Zato je od izuzetne važnosti da brijač ne delite ni sa kim.

#8: Četkice za šminkanje

Iako su akne unutrašnje stanje kože, možete ga pogoršati tako što koristite nečije četkice i tako širite bakterije. Jedini siguran način da delite četkice jeste da koristite novu četkicu ili poprskajte korišćenu četkicu alkoholom, kako biste ubili bakterije.

Pročitajte još i: Higijena pre svega – Kako da dezinfikujete vašu šminku?

error: Content is protected !!