Higijena pre svega: Kako da dezinfikujete vašu šminku?

Imajući u vidu trenutnu pandemiju korona virusa i pojačane higijenske mere, čini nam se da sada dezinfikujemo i čistimo i one površine i predmete koje nikada nismo. S tim u vezi, znajte da se i šminka i make-up četkice morjau redovno dezinfikovati, posebno ako ste putovali ili bili bolesni. Takođe – ukoliko delite šminku sa ženskim ukućanima ili drugaricama, sada je pravi trenutak da je dezinfikujete i prestanete praksu zajedničkog korišćenja šminke. U nastavku vam donosimo savete profesionalnih šminkera, koji svoju šminku dezinfikuju na redovnoj bazi.

Zašto treba dezinfikovati šminku?

Šminka svakodnevno dolazi u kontakt sa usnama, očima, licem, prstima i našim alatom za šminkanje (četkice, sunđeri). Mi, kao ljudska bića smo svakodnevno izloženi različitim bacilima, prehladama, itd. Svi ti mikroorganizmi neretko završe na našem karminu, paleti senki, maskari, sjaju za usne. Šta se onda događa? Šminka postaje kontaminirana, a to znači da svi ti bacili mogu lako završiti u vašoj sluznici: oku, usnama, nosu.

Zato je od ključne važnosti da svakih par nedelja dezinfikujete svu šminku koju imate, a posebno, ako je delite sa još nekim (toplo vas savetujemo da to NE radite, posebno u ovom periodu).

alkohol u spreju

Dezinfekcija nije zamena za bacanje stare šminke

Imajte na umu da dezinfekcija šminke nije zamena za bacanje onih starih makep-up proizvoda za koje se ne sećate kada ih kupili, niti za one kojima je istekao rok. Kako ćete to znati? Tečni i voskasti proizvodi će početi čudno da mirišu, maskara će se osušiti, a kameni proizvodi će dobiti skramu i čudan miris.

Pošto se naša make-up rutina sastoji od različitih proizvoda (pudera, maskare, korektora, ajlajnera….), u nastavku vam otkrivamo kako da ih dezinfikujete, a da ih ne upropastite!

Sve što vam treba za dezinfekciju jeste 70%-alkohol koju ćete nasuti u sprej-bočicu sa raspršivačem.

Povezano: Koliki je rok trajanja svakog kozmetičkog proizvoda?

Karmini

Kada sanitizujete karmin, šminkeri savetuju da isprskate alkoholom vrh karmina i potom prebrišite njegovu površinu papirnom maramicom. Kada je reč o olovkama za usne (i oči), samo ih zarežite – na taj način uklonićete kontaminirani deo.

dezinfekcija karmina

Maskara

Kada se radi o maskari – najbolje je da je automatski bacate posle 3 meeca upotrebe, jer ne postoji korektan način da je sanitizujete. Ovako ćete sprečiti razvoj potencijalnih infekcija očiju ili crvenila.

Povezano: Šminkeri savetuju – kako da pravilno čiste četkice za šminkanje?

Kameni proizvodi (puder, rumenilo, bronzer, hajlajter)

Ako ste zabrinuti oko bacila na površini vaših kamenih make-up proizvoda, jednostavno poprskajte njihovu površinu alkoholom u spreju i ostavite da se dobro osuši.

Proizvodi u teglicama i tubama

Ako koristite kremaste senke, prajmere, kremasta rumenila, koja dolaze u teglicama – nikako ne umačite prste u njih! Ovako ćete preneti sve bacile sa prstiju u proizvod, što će ubrzati njegovo raspadanje. Uvek koristite četkicu ili štapić za uši kojim ćete vaditi proizvod.

Tečni puder

Pošto puderi nisu izloženi prstima, jednostavno dezinfikujte njegovu bočicu, tako što ćete nasuti malo alkohola na vaticu i istrljati pumpicu ili vrh tube pudera, kao i sam čep.

Senke za oči

Isto pravilo važi kao i za kompaktne make-up proizvode: blago poprskajte površinu senki uz pomoć alkohola u spreju, i ostavite paletu otvorenom, kako bi se dobro osušila.

paleta senki za oči

Koliko često treba dezinfikovati šminku?

Ako je koristite samo vi – neka to bude jednom mesečno. Ukoliko delite sa nekim, poželjno je da to radite češće. Ukoliko ste preležali bolest ili prehladu, obavezno dezinfikujte svu šminku koju ste koristili, i dobro operite četkice za šminkanje. Takođe, ako se se vratili sa putovanja, i u tom slučaju dezinfikujte šminku koju ste tamo koristili.

Pročitajte još i: Kupovina “second-hand” šminke – Kontroverzan trend iz Japana i kod nas

error: Content is protected !!