Šminkeri savetuju: Kako se pravilno čiste četkice za šminkanje?

čišćenje četkica za šminkanje

Svakog dana se šminkamo, konturišemo, i hajlajtujemo četkicama za šminkanje, ali ne moženo sa tačnošću reći koliko često čistimo te iste četkice. Čistoća je pola zdravlja, a većina nas se seti da ih opere možda jednom mesečno. Prema mišljenju dermatologa i profesionalnih šminkera, naše alate za šminkanje moramo čistiti mnogo češće, kako biste izbegli razvijanje bakterija na njima, što odmah dovodi do akni i upala kože. U nastavku vam otkrivamo baš SVE o pravilnom čišćenju make-up četkica!

Koliko često treba čistite četkice?

Najveći broj dermatologa se slaže da bi trebalo da operete četkice i alat za šminkanje jednom nedeljno, a one koji se koriste za tečne proizvode (tečni puder, korektor, karmin, i krem-konture) – posle SVAKE upotrebe! Zašto? Mnogo je veća verovatnoća da se bakterije razviju na vlažnim ili kremastim proizvodima, zato četkice za puder i korektor moramo vrlo često čistiti!

Četkice koje se koriste za praškaste proizvode (puderu u kamenu, prahu, bronzer, hajlajter, rumenilo, senke) treba čistiti jednom nedeljno.

čišćenje četkica za šminkanje

Redovno čišćenje četkica ne čini samo vašu kožu čistijom, već može produžiti vek trajanja dlačica i doprineti boljem nanošenju šminku. Četkice od prirodne dlake su poroznije, tako da mogu upiti u sebe masnoću, nečistoću i bakterije. Ako su vam četkice prljave, aplikacija šminke će biti flekava i bledanje će biti otežano.

Čime bi trebalo da čistite četkice?

Najbolji i najtemeljniji metod pranja četkica zahteva vodu i nežni šampon ili tečni sapun (ili specijalno sredstvo za pranje četkica). Takođe, deterdžent za suđe može poslužiti kod jako zarpljanih i zakorelih četkica.

Povezano: Napravite same sredstvo za čišćenje make-up četkica – 5 recepata

Čiste četkice, poput novih su udaljene samo 7 koraka od vas:

#1: Nakviste četkicu mlakom vodom (ne smete kvasiti ferulu – metali deo koji spaja glavu četkice sa drškom)

#2: Nanesite kap čistača po izboru (šampon, tečni sapun, deterdžent za suđe) na dlan čiste ruke

#3: Nežno masirajte dlačice četkice o dlan.

#4: Temeljno isperite četkice

#5: Iscedite višak vode iz dlačica, uz pomoć čistog peškira

#6: Prstima oblikujte dlačice četkice u prvobitan oblik

čišćenje četkica za šminkanje

#7: Ostavite četkice da se suše na peškiru, sa glavama koje vire van ivice stola ili komode (ovako će se sušiti u pravilan oblik). Nikada nemojte sušiti dlačice na peškiru, jer će izgubiti svoj oblik.

Povezano: Očistite pribor za šminkanje ili vas čeka ovo!

Još jednom ponavljamo – tokom pranja, nemojte kvasiti ferulu niti dršku četkice! Dlačice su zalepljene za bazu četkice, a voda i deterdžent mogu uzrokovati odlepljivanje i linjanje dlačica. Takođe, nemojte sušiti četkice vertikalno, sa dlačicama na gore, je će sva voda da siđe u ferulu i da razmekša lepak kojim su dlačice lepljene!

Bonus: čišćenje make-up sunđera

Regularni pljosnati make-up sunđerčići, koji dolaze u velikom pakovanju su namenjeni za jednokratnu upotrebu – dakle oni se bacaju posle šminkanja! Beauty blender sunđeri s druge sterane, su otporni na mikrobe, i mogu se koristiti oko 3 meseca. Postarajte se da beauty blender čistite ili posle svakog korišćenja ili makar jednom nedeljno. Sunđeri imaju tendenciju da se napune puderom, mrtvim ćelijama kože i bakterijama.

Povezano: Najbolji saveti za čišćenje beauty blendera bez muke

čišćenje beauty blendera

Potopite vaš prljavi beauty blender u punu činijicu mlake vode sa malo šampona ili deterdženta za posuđe. Ostavite ga 30 minuta i potom ga operite pod mlazom vode, na isti način kao četkice. Dodajte po potrebi još čistača i temeljno ga iscedite. Sunđer je čist, tek kada sva voda koja izađe iz njega bude prozirna – bez tragova šminke ili pene.

Bonus savet: uporne fleke od pudera koje neće da se skinu sa beauty blendera, lako možete ukloniti čvrstim sapunom za fleke za veš!

Kada treba da zamenite četkice?

Iako redovno čišćenje četkica može produžiti životni vek vašeg alata, postoji ipak znaci koje ne smete ignorisati, a nedvosmisleno ukazuju na to da je vreme za nove četkice!

Vaše četkice su za bacanje ako su dlačice opale, izbledele ili izgledaju sprženo i grubo, ili su izgubili potpuno svoj prvobitni oblik. Ako vam se četkice previše “rašljepila” ili je previše “uštinuta”, neće moći dobro da obavlja svoj posao nanošenja šminke. Zato ih se otarasite, i zamenite ih novim make-up četkicama!

Povezano: Da li pravite ove greške sa četkicama za šminkanje?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!