Da li pravite ove greške sa četkicama za šminkanje?

By  |  0 Comments

Dobra kvalitetna šminka ne može da pokaže svoje performanse bez odgovarajućih i kvalitetnih četkica kojima ćemo je naneti na lice. Make-up četkice zahtevaju nekoliko osnovnih pravila higijene i čuvanja, koje mnogi od nas ne slede. Zato pogledajte najčešće greške prilikom korišćenja četkica za šminkanje – i ako se pronađete u nekoj: odmah je ispravite!

Toliko vremena uložimo u odabir savršene palete senki, savršene nijanse pudera i bronzera, a neke od nas provedu dosta vremena istražujući čak i sastav šminke. Interesantno je da ne posvetimo ni delić vremena priboru kojim nanosimo šminku na lice – četkicama. Saznajte koje najčešće greške pravite sa četkicama za šminkanje i kako da ih ispravite.

7 najčešćih grešaka u korišćenju četkica za šminkanje

Ne perete četkice

Svakom upotrebom, četkica, osim šminke, pokupi i prljavštinu sa naših ruku, prirodna ulja sa kože lica, prašinu od stajanja. Ove grozne stvari se akumuliraju tokom vremena, u kombinaciji sa slojevima šminke koji ostaju na njima. Bakterije koje se skupljaju na ovaj način mogu uzrokovati bubuljice i infekciju kože lica. Zato obavezno perite četkice od kremaste šminke posle svake upotrebe (puder, korektor, karmin), a od praškaste barem jednom u nedelju dana.

Povezano: Napravite sredstvo za čišćenje četkica za šminkanje – 5 recepata!

Prljave četkice za šminkanje su izvor bakterija

Četkice držite u kupatilu

Kupatilo je najčešće mesto gde, osim šminke, čuvamo i četkice za šminkanje. Ali – to je najgore mesto u kući za njih: stalno je vlažno i toplo. U takvoj sredini razvijanje bakterija i spora buđi je neminovno. Zato ne želite da se na vašem priboru za šminkanje zapate bakterije koje mogu naškoditi vašoj koži. Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu, daleko od bakterija iz WC šolje.

Ne čistite dršku četkice

Kada peremo četkice, mislimo na dlake. Ali – često zaboravljamo na dršku četkice koju hvatamo svakim dan, prljavim rukama. Bakterijama je lako da “doputuju” do dlaka četkice i eto vam problema na licu. Kada perete četkice, operite i dršku, ili je jednostavno naprskajte alkoholom.

Ne koristite četkice od sintetičke dlake

Suprotno uvreženom mišljenju – četkice od sintetičke dlake su itekako kvalietne i imaju svoju namenu. Naime, mnogo su bolje za nanošenje tečne i kremaste šminke, jer one od prirodne dlake upijaju mnogo više pudera i korektora. Takođe, osobe alergične da životinjsku dlaku moraju da koriste sintetičke četkice.

Povezano: Prsti, četkica ili beauty blender – Šta je najbolje za nanošenje TEČNOG PUDERA?

Sintetičke četkice za šminkanje

Grubo pritiskate četkicu dok se šminkate

Dlake kvalitetnih četkica su nežne. Jedna od najčešćih grešaka je da koristite četkicu sa previše pritiska. Nemojte previše savijati dlake četkice dok nanosite puder, rumenilo, senke itd. Vrh četkice treba da ovlaš dodiruje vašu kožu. U suprotnom, grubim pritiskom ćete slomiti i uništiti vlakna četkice, a i iritirati nežnu kožu lica.

Šminkate se prljavim četkicama

Niste stigle da mesec dana očistite četku od pudera, a jutros ste nanele puder ovom četkicom? Velika greška! Zamislite na šta liči četka u kojoj su se mesec dana taložile naslage tečnog pudera u kombinaciji sa uljima sa lica, bakterijama i prašinom? Ako već žurite, barem poprskajte četkice apotekarskim alkoholom i obrišite o ubrus pre šminkanja.

Šminkajte se uvek čistim četkicama

Koristite pogrešne četkice

Svaka četkica ima svoju posebnu namenu: one sinetičke su namenjene za korektor i tečni puder, pufnaste četkice od prirodne dlake su idealna za puder u kamenu, one malo zašiljenije a rastresite su za rumenilo ili bronzer, dok guste sintetičke četkice sa zbijenom dlakom su namenjene tečnom puderu. Ako ste u nedoumici koja četkica služi za šta, možete pogledati naš veliki vodič kroz make-up četkice:

Četke za šminkanje lica – Kako odabrati?

Četkice za šminkanje očiju i usana – Kako odabrati?

Veliki izbor make-up četkica možete pronaći u Lepotica webshopu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!