Četkice za šminkanje: Detaljan vodič

Sigurno znate za staru izreku “bez alata nema zanata”. Ovo pravilo pogotovo važi kada je reč o umetnosti make-upa. Ukoliko ste nekada koristile usluge profesionalnog šminkanja, sigurno ste zapazile ogromnu kolekciju make-up četkica koje vaš šminker koristi. Vama u kućnim uslovima nije potreban ni približan broj koji šminkeri poseduju, ali kako biste bile same svoji majstori, neophodno je da poznajete osnovne tipove četkica. Odabirom dobrih četkica, vaša šminka će izgledati mnogo bolje, a sami proizvodi će pokazati svoj maksimum.

Podela četkica prema nameni

Četkice za šminkanje su važan alat u nanošenju make-upa, i svaka dama bi trebalo da poseduje nekoliko osnovnih četkica – bilo da se šminka samo za svečane prilike, posao ili možda svaki dan  Najšira podela četkica uključuje one namenjene šminkanju lica kao i one namenjene za oči. Tu je podela jasna: one veće četkice nam služe za nanošenje baze, tečnog pudera, pudera u prahu ili kamenu, bronzera, rumenila, korektora i hajlajtera, dok četkicama za oči nanosimo krem i prah senke, blendamo ih, iscrtavamo oko ajlajnerom i popunjavamo obrve.

Podela četkica prema teksturi make-up proizvoda

Druga veća podela četkica je ona koja se odnosi na teksturu make-up proizvoda koji nanosimo na lice. Tako se najpre izdvajaju četke namenjene nanošenju praškaste šminke (puder u kamenu ili prahu, bronzer, rumenilo, hajlajter, senke u prahu ili kameni itd), i one su najčešće izrađene od prirodne dlake.

Četke od prirodne dlake se u make-up industriji izrađuju najčešće od kozje dlake (jer je najjeftinija i najdostupnija), repa ponija, potom samurove dlake (mali glodar iz roda kuna), ili jazavičje dlake (kod lepezastih fan četkica). Najskuplje profesionalne četke se izradjuju od veveričje dlake, koja važi za najmekšu i najkvalitetniju.

Druga velika skupina četkica je ona od izrađena od sintetičkih vlakana. Za izradu sintetičkih četki se koristi najlon ili taklon. Ove četkice su namenjene kremastim i tečnim make-up proizvodima: za tečni puder, korektor, kremaste kontur proizvode, pomade za obrve, karmin, ajlajner itd.

Sintetička dlaka nije manje kvalitetna od prirodne – naprotiv, postoji razlog zašto je za kremaste poizvode bolje koristiti četkice od veštačkih vlakana. One nemaju kutikule kao prirodna dlaka, pa samim tim nemaju upijajuća svojstva, tako da četkica neće “gutati” previše proizvoda.

Održavanje četkica

Četkice je neophodno redovno prati u zavisnosti od tipa make-up proizvoda koji njom nanosite. U suprotnom, upotrebom prljavih četkica rizikujete brojne infekcije kože ili očiju – bakterije vole vlažnu i prljavu sredinu. Četkice od prirodne dlake ne morate prati toliko često (ukoliko ih samo vi koristite) – dovoljno je jednom do dva put nedeljno, ako se šminkate svaki dan. S druge strane, one namenjene kremastim proizvodima morate prati posle svake upotrebe (tečni puder, korektor, ruž itd.), jer su zbog vlažne teksture proizvoda, sklonije razvoju bakterija!

Četkice treba prati pod mlazom mlake vode, uz malo sapuna ili šampona, nežnim trljanjem dlake o dlan. Kada je reč o četkama od prirodne dlake, nakon pranja neophodno je naneti na njih malo regeneratora ili maske za kosu – baš kako biste negovale svoju prirodnu kosu. Regenerator će smekšati i smiriti raštrkane dlake. Kada je reč o sintetičkim četkicama, njima ovaj korak nije potreban – dovoljna je voda i sapun.

Četkice je najbolje osušiti na peškiru, na ravnoj podlozi, kako bi se ocedio višak vode. Dovoljno je da ih operete uveče, a do jutra će biti suve. Nikako nemojte četkice izlagati preteranoj toploti (sušiti ih fenom ili držati na radijatoru) – razlepiće se deo koji ih drži zalepljenim i dlake će početi da ispadaju.

Ukoliko želite da saznate više o četkicama različite namene, o njihovim vrstama i oblicima, kao i o našim preporukama za kupovinu, kliknite na obe slike dole:

professional-makeup-case-with-brushes.jpg
četke za lice
eyeshadow-palette-and-brushes.jpg
četkice za oči i usne

error: Content is protected !!