Prirodna vs. sintetička dlaka: Koje četkice za šminkanje su bolje?

četkice za šminkanje

Kada govorimo o perfektno našminkanom tenu, lako je pretpostaviti da je do make-up proizvoda: prajmera, tečnog i kamenog pudera. Jedna od komponenti šminkanja koju neretko zanamerimo su – četke za šminkanje! Svaki zanatlija će vam reći da “bez alata nema zanata”, a ova krilatica posebno važi za šminkanje. Jedno od najčešćih pitanja koje okružuje alat za šminkanje jeste: da li su bolje četke od prirodne ili sintetičke dlake? U čemu je razlika i kada se koriste koje? U nastavku teksta vam dajemo sve ove odgovore!

Prirodna dlaka

Četke za šminkanje od prirodne dlake koriste životinjsku dlaku, poput kozje, veveričje, ili samurove. Prirodna dlaka je naravno, skuplja od sintetičke, stoga su i ovakve četkice nešto veće cene. Ovaj tip četkica je izuzetno dugotrajan, i zapravo bivaju sve bolje, što ih duže koristite. Prirodna dlaka pruža mekan osećaj na koži i sa njom se prozvodi lako blendaju na licu. Razlog za to je što prirodna životnjska dlaka, baš poput ljudske, sadrži kutikule, koje lepo “kupe” praškasti pigment, i uz naša prirodna ulja na koži, šminku izblendaju do savršenstva!

Četke od prirodne dlake se po pravilu koriste za šminku koja je u praškastoj ili kamenoj formi: senke, puder u kamenu ili prahu, bronzer, rumenilo, hajlajter. Pošto prirodna dlaka ima specifičnu teksturu, lako ćete naneti i izblendate make-up proizvod na koži.

Povezano: Kabuki četkica – kako se koristi i zašto vam treba?

četkice za šminkanje

Čišćenje četkica od prirodne dlake

Što se tiče čišćenja ovih četkica – izbegavajte tečnosti i sprejeve za brzinsko čišćenje na bazi alkohola, jer mogu isušiti dlaku. Koristite nežne sapune ili šampone, kojima ćete oprati dlačice, a potom nanesite kap balzama za kosu, kako biste negovali dlaku i učinili je glatkom. Na ovaj način, četka od prirodne dlake će vam mnogo duže trajati!

Kada birate četke od prirodne dlake, savetujemo da to budu cruelty-free četke, čija je dlaka dobijena šišanjem životinje.

Povezano: Kako se pravilno čiste četkice za šminkanje?

Veštačka dlaka

Četkice od sintetičke dlake se prave od veštačkih materijala, koji su dobijeni fabričkom proizvodnjom, poput najlona, taklona ili poliesterskih vlakana. One nisu toliko mekane kao četke od prirodne dlake. Obično su dosta povoljnije od ovih drugih, jer koriste materijale koji su lako dostupni. Četke od sintetičke dlake su jedinstvene po obliku, jer njihove dlačice gravitiraju jedna drugoj, dozvoljavajući prezicniju i glatku završnicu. Zbog karakteristika veštačke dlake, ove četke su sjajne za zakošene ili oštro sečene oblike četki.

Za razliku od prirodnih dlaka, četke od sintetičkih vlaka nemaju kutikule, stoga su pogodnije za tečne i kremaste proizvode za šminkanje, poput tečnog pudera, prajmera, korektora, gel-ajlajnera, karmina itd. Ove dlačice neće “zarobiti” kremasti pigment unutar sebe, već će ga rasporediti na koži.

četkice za šminkanje

Čišćenje četkica od sintetičke dlake

Sintetičke dlačice su mnogo izdržljivije i otpornije na jaka sredstva za čišćenje, stoga slobodno možete koristiti jače sapune, pa čak i deterdžent za posuđe, kako biste uklonili uporne naslage tečnog pudera sa četke. Nema potrebe da nanosite balzam na četkice posle pranja, jer će on samo skliznuti. Sintetičke četke su zgodne za “spot cleaning”, odnosno za brzinsko čišćenje alkoholnim sprejem između dva šminkanja.

Kakve četkice za šminkanje vi preferirate?

Pročitajte još i: Četkice za šminkanje – detaljan vodič

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!