Gde grešite: Razotkrivamo 5 mitova o šminkanju!

mitovi o šminkanju

Nisu svi saveti o šminkanju, koje pronađete na internetu ili čujete od prijateljice, korisni i bezbedni, zato je važno odvojiti činjenice od fikcije. Vreme je da razbijemo 5 mitova o šminkanju koje je svako od nas čuo već milion puta!

5 mitova o šminkanju

1. MIT: Crveni karmin ne stoji svakome

Svako može nositi crveni karmin! Uvek postoje nove formulacije i pigmenti koje možete izabrati, a potrebno je samo malo eksperimentisanja da biste pronašli vašu nijansu crvene. Vaš ten i boja kose igraju važnu ulogu u određivanju koja nijansa je idealna za vas, ali svakako možete da pronađete tu savršeno sočnu ili nežnu crvenu boju koja će upotpuniti vaš stil.

2. MIT: Ako jedino vi koristite pribor za šminkanje, ne morate ga čistiti

Već smo ranije pisali o tome koliko je važno da redovno čistite vaš pribor za šminkanje, ali nije na odmet da ponovimo, odnosno da razbijemo ovaj mit. Pribor za šminkanje, kao što su različite četkice, uvijač za obrve, aplikator za šminkanje, pogodan je za razvijanje bakterija i taloženje nečistoća te je redovna higijena ključna. Pored održavanja kože lica čistom, redovno čišćenje pribora za šminkanje produžava i njegov “životni” vek, tako da imate dvostruku dobit.

3. MIT: Obrve trebaju biti 2 tona tamnije od kose

Boja kose i obrva ne treba da se savršeno podudara, blagi kontrast je zapravo i poželjan. Ipak, ovo pravilo važi samo ukoliko ste plavuša. Kako ne biste izgubili na izražajnosti lica, pomoću senke ili olovke za obrve, koja je 2 nijanse tamnija od vaše boje kose, malo istaknite obrve. Ako ste tamnokosa dama, obrve treba da budu do 2 tona svetlije od vaše kose kako na licu ne bi izgledale napadno.

4. MIT: Korektor ide pre podloge

U zavisnosti od toga gde koristite korektor zavisi i da li će ići pre ili posle podloge za šminkanje. Po savetima profesionalnih šminkera, kada koristite korektor za ispravljanje nedostataka na licu kao što su podočnjaci, mrlje na licu, ožiljci ili bore, podloga za šminku vam skoro neće biti ni potrebna. Ako ipak redovno koristite podlogu za šminku da prikrijete mesta gde vam je neujednačena boja kože, koristite korektor samo na onim područjima gde je potrebno. Korektor je teži od podloge, pa je ova tehnika mnogo prirodnija.

5. MIT: Pumpanje maskare sprečava stvaranja grudvica

Ukoliko imate običaj da gurate četkicu maskare unutra-napolje i tako unedogled, prestanite to odmah da radite. Tačno je da ćete tako sprečiti nastanak grudvica, ali ćete i isušiti, umanjiti kvalitet te skratiti trajanje maskare jer će svaki put kada pumpate maskaru ući višak vazduh, ali i bakterije. Najbolje je da promenite način korišćenja maskare – dovoljno je da umočite štapić i okrenete ga.

Zapravo, prilikom šminkanje sve je dopušteno dok je svedeno i sa ukusom!

Povezano: Šminkanje – Greške koje mnoge od nas prave!

error: Content is protected !!