Greške koje činite prilikom skidanja šminke sa očiju

By  |  0 Comments

Koža oko očiju je iznimno tanka i veoma osetljiva te je pravilno skidanje šminke sa očiju pred spavanje važan korak svakodnevne nege kože.

Kako biste izbegli nadutost oko očiju, stvaranje podočnjaka ili bora, kao i crvenilo i iritaciju, pa čak i infekciju oka zbog ostataka maskare, senke za oči ili ajlajnera, prilikom skidanja šminke sa očiju važno je da obratite pažnju na ove greške.

Skidanje šminke sa očiju: 7 grešaka

Pregrubi ste

Grubo trljanje tuferom prilikom skidanje šminke je veliko ne kada je u pitanju nega područja oko očiju. Preterana sila će samo dovesti do crvenila i iritacije, ali i do ljuštenja, suvoće i formiranja sitnih bora oko očiju. Da biste brzo i bezbolno uklonili šminku sa očiju, natopite tufer sa dvofaznim preparatom za skidanje šminke sa očiju (mešavina ulja i vode lakše prodire u pore i čisti kožu) te nežno obrišite kapak i trepavice u 3-4 brza pokreta.

cleanic tuferiblaznice cleanic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izbegavajte korišćenje sapuna

Sapuni i sredstva za čišćenje kože koja pene neće temeljno očistiti kožu, samo će je dodatno isušiti. Pored suve kože oko očiju, možete dobiti atopijski dermatitis  – upalu kože koju karakteriše hrapavost, crvenilo, nadustost, jak svrab, povremeno i rane na zahvaćenim mestima. Odlučite se za nežniju opciju – pamučni tufer natopljen sredstvom za skidanje šminke sa očiju ili vlažne maramice za čišćenje (bez alkohola, sa pantenolom) koje imaju optimalnu količinu tečnosti za uklanjanje ostataka šminke i prljavštine oko očiju.

Pogrešni pokreti

Preciznost prilikom šminkanja podjednako je važna kao i prilikom skidanja šminke sa očiju. Ukoliko prilikom uklanjanja ostataka šminke tuferom prelazite gore-dole ili u krug preko očiju, odmah prestanite jer ćete iritirati kožu, ali i oštetiti trepavice. Probajte ovaj metod – otopite šminku tapkanjem preko kapka i trepavica pa nežno pređite tuferom od unutrašnjeg ugla vaših očiju prema spoljašnjem, potom u smeru prema dole i na kraju očistite ostatke šminke ispod donjih trepavica.

Povezano: Obratite pažnju: Razbijamo 3 mita o borama!

Ne čistite kožu nakon uklanjanja šminke

Kombinacija ulja i vode će očistiti i vašu kožu oko očiju učiniti mekšom, ali kako biste 100% bili sigurni da ste uklonili sve ostatke šminke, nakon skidanje šminke sa i oko očiju očistite kožu micelarnom vodom (nikada obrnuto) kako biste obrisali i ostatak dvofaznog preparata za skidanje šminke koji može uticati na razmazivanje šminke prilikom sledećeg ulepšavanja.

Koristite isti tufer (vlažnu maramicu) za oba oka

Sigurno ste već primetili koliko tufer bude prljav nakon samo jednog poteza skidanja šminke sa očiju. Ako isti taj tufer ponovo primenite na vaše oči, samo ćete nataložiti šminku koju ste već uklonili. Prilikom skidanja šminke sa očiju, iskoristite celu površinu tufera, potom prepolovite tufer tako da vam je na raspolaganju čista strana. Ukoliko se šminka i dalje zadržala, prepolovite tufer na četvrite i iskoristite obe čiste strane.

maramice sa micelarnom vodom za skidanje sminke

 

Zaboravljate da očistite obrve

Dok uklanjate šminku sa i oko očiju, verovatno zaboravite da očistite vaše obrve. Većina olovki za obrve su na bazi voska koji se fiksira i ne mrdra sa vaših obrva. Kako biste u potpunosti uklonili šminku sa očiju, ponavljamo da vam je, pored redovnog čišćenja lica (penom, mlekom, micelarnom vodom, tonikom), potrebno i sredstvo za skidanje šminke na bazi ulja i vode.

Pilingujete oči

Pošto je koža oko očiju najtanji i najosetljiviji deo tela, piling oko očiju je na toliko nivoa loš za vašu kožu – koliko god etikata tvrdila da je blag. Kako biste izbegli suzenje očiju, oštećenja krvnih sudova i infekcije očiju, nežno uklanjanje šminke sa očiju je najbolji izbor za zdravlje vaših očiju.

Povezano: Napravite same sredstvo za skidanje šminke sa očiju!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!