Nepravilno korišćenje maskare može da vam uništi trepavice

By  |  0 Comments

Iako postoje određeni koraci prilikom šminkanja koji zahtevaju više strpljenja i prakse (kao npr. mačkaste oči ili ombre usne), kako da pravilno nanesete maskaru ne pripada tom spektru. Ipak, za nešto što deluje relativno banalno, postoji zapravo niz uobičajenih grešaka koje možete napraviti pre, za vreme i posle primene maskare, a koje ih mogu uništiti. Sve one su prilično česte, ali ih je i izuzetno lako korigovati. Trepavice će vam biti zahvalne za to.

6 glavnih grešaka prilikom korišćenja maskare

1. Vraćate četkicu/pumpate maskaru

Verovatno ste ubeđene da uzimate više maskare na četkicu vraćajući je nekoliko puta nazad u bočicu (pumpanje maskare), ali vi zapravo prisiljavate vazduh da uđe u maskaru (kao i bakterije), uzrokujući da se osuši brzo. Umesto vraćanja četkice u bočicu, zavrtite štap maskare nekoliko puta dok je u bočici, pa ga izvucite napolje.

2. Uvijate trepavice nakon nanošenja maskare

Ako želite da vaše trepavice izgledaju dugačke i bujne, to je upravo suprotno od onoga što treba da uradite. Iako uvijanje trepavica pomaže da vaše oči izgledaju veće, važno je znati kada ih možete uvijati. Nakon što se maskara osuši, trepavice su teže i manje fleksibilne i veća je verovatnoća da će se slomiti nakon što ih uvijete. Ukoliko ne želite da vam se trepavice izlome ili otpadnu, nemojte rizikovati i uvijati trepavice nakon što ste već aplicirali maskaru na njih.

uvijac za trepavice i maskara

3. Deljenje sa prijateljicama

Vlažno, tamno okruženje u bočici maskare i štapića stvara idealno plodno tlo za bakterije. Svako ima bakterije na svojim trepavicama, tako da kada pozajmite maskaru prijateljici, bakterije koje se nalaze na štapiću/četkici, dospeće u njene trepavice. Takođe, kada vaša drugarica vrati štapić u bočicu, bakterije se udvostručuju.

6 bjuti proizvode koje NIKADA ne treba deliti!

4. Koristite staru maskaru

Ukoliko koristite istu maskaru duže od 3 meseca, vreme je da je bacite. Četkica iz maskare, koja dolazi u stalni kontakt sa vašim trepavicama, čini savršeno plodno tlo za bakterije. Bacili koji rastu u starim maskara mogu da izazovu crvenilo, svrab, pa čak i čmičak ili konjunktivitis. Kako bi izbegle infekciju oka, obratite pažnju na teksturu i miris maskare. Ako primetite da je tečnost iz maskare počela da se zgrudnjava, odmah je zamenite.

5. Preterujete sa nanošenjem

Potrebno je samo nekoliko slojeva da biste naneli pristojnu količinu maskare. Ograničite se da u 2 do 4 poteza, laganim pokretima od korena ka vrhu, aplicirate maskaru na trepavice. Četkicu pomerajte levo-desno kako biste što bolje rasporedili maskaru po trepavicama i kako biste sprečili nastajanje grudvica.

6. Ne skidate maskaru pre odlaska na spavanje

Ukoliko vas mrzi da skidate maskaru (šminku generalno) pre spavanja, ne samo da možete izazvati značajnu iritaciju, takođe možete uzrokovati da trepavice postanu krte i otpadnu! Ostaci maskare i ostali tragovi šminke podstiču stvaranje bora i akni.

skidanje sminke

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!