Prirodno je najlepše: Novi način konturisanja lica

konturisanje

Ako ste se susreli sa konturisanjem pre 6-7 godina, kada je taj trend zaživeo, sigurno ste pratili “face chart” prema kome ste icrtavali konture i hajlajt na licu. Tih godina, konturisanje je bilo intenzivno i veoma vidljivo. Sada je 2020. godina i stvari su se promenile – konturisanje je sada jedva vidljivo, suptilno, a efekat ne izostaje! Zato vam u nastavku donosimo savete za blago, svakodnevno konturisanje lica, koje će naglasiti vaše crte lica, a potpuno je pirogodno za svako doba dana!

Šta je svrha konturisanja?

Cela poenta konturisanja lica je naglašavanje ili menjanje oblika lica, uz pomoć šminke, ali njegovi efekti ne moraju da budu tako dramatični. Od 2012. do 2018. konturisanje je bilo veoma važan make-up korak. Ali danas – manje je više, i stoga treba da prigrlimo “dewy”, blistavu kožu. Stari način konturisanja i hajlajtovanja se zasnivao na promeni oblika lica, ali sada konturisanje podrazumeva to da prigrlite prirodan oblik lica, i postignete realističnu dubinu i dimenziju.

konturisanje prema obliku lica

Razlika: Bronzer vs. kontur puder

Sigurno mislite da su bronzeri i puderi za konturisanje ista stvar – ali niste u pravu! Kontur proizvod je UVEK mat završnice i najčešće hladnijeg podtona, jer imitira prirodnu senku koja bi pala na lice. Senke nemaju šljokice u sebi, stoga ih ni kontur puder ne sadrži. Kada koristite bronzer, zamislite sunčevu svetlost, a ne senke. Cilj korišćenja bronzera je da kreirate iluziju toplijeg tena, tamo gde bi sunce inače obasjalo kožu.

Povezano: Konturisanje kremastim proizvodima za početnike – tutorial

Kontur pre ili posle pudera?

Baš kao što se koncept kontuirisanja promenio, tako se promenio i redosled aplikacije. Pre ste nanosili tečni puder, pa preko blendali konur i hajlajter. Ali sada, profesionalni šminkeri savetuju da najpre ublendate kremasti ili tečni hajlajter na jagodice, pa potom da nanesete tečni puder, i da ceo izgled finiširate konturama, za dodatnu dimenziju.

Zvuči čudno – ali ima smisla. Time što ćete naneti tečni puder preko hajlajta, dobićete efekat vidljive teksture kože, umesto da vidite očiglednu liniju hajlajtera. Vaša koža će izgledati prirodno blistavo, i to je sve zahvaljujući hajlajteru ispod pudera.

tečni hajlajter

Šta vam je potrebno za konturisanje?

Za savršene prirodne konture, trebaće vam kontur proizvod koji je oko 3 nijanse tamniji od vašeg tena, ali mora biti istog podtona vaše kože. Ako vam je koža hladnog podtona, birajte hladnije, smeđe-sivkaste nijanse, odnosno birajte toplije, crvenkasto-braon tonove, ako ste toplog podtona.

Povezano: Kako da odaberete idealnu boju za konturisanje lica?

Potom, opredelite se za praškastu ili kremastu teksturu proizvoda. Ovo se odnosi na vaše lične preferencije, ali imajte u vidu i tip i teksturu kože, kada birate formulu. Ako imate suvu kožu, ili vam se šminka uvlači u fine linije, birjate kremaste konture. Kako bi se tečni/kremasti proizvodi stopili sa kožom, koristite toplotu čistih ruku ili make-up sunđer kada blendate proizvod.

Ako imate masni tip kože, illi jednostavno želite matte finiš, koristite praškasti proizvod. Potrebno je da ih jako dobro izblendate četkicom, kako bi sve delovalo prirodno.

Gde konturišete lice?

Kada ste naneli tečni puder (preko tečnog hajlajtera), lice će vam izgledati ravno i bezlično. Zato dodajte kontur tamo gde želite da naglasite facijalne crte. Počnite sa delom ispod jagodične kosti, potom oko linije kose, i ispod vilične kosti, kako biste definisali lice. Dodajte malo konture i na stranice nosa, i dobro izblendajte malom četkicom.

paleta za konturisanje

Konturisanje za svakodevni izgled: step by step

Konačno, hajde da sumiramo step-by-step vodič za svakodnevno, prirodni konturisanje lica:

  • Korak 1: Pripremite kožu kremom i prajmerom
  • Korak 2: nanesite kremasti hajlajter na jagodične koristi, duž nosa, na kost ispod obrve, i u unutrašnje uglove očiju.
  • Korak 3: Pomešajte tečni puder sa malo ulja za negu lica, kako biste ga razredili, i nanesite ovaj mix na kožu, uz vlažni beauty blender sunđer.
  • Korak 4: Kako biste konturisali lice, pratite senke vašeg lica. Dodajte kontur puder ispod jagodične kosti, duž vilične kosti, i duž linije kose. Dobro izblendajte sve.
  • Korak 5: Setujte T-tonu uz setting puder i potom poprskajte lice fiksatorom, kako biste povezali celu šminku.

Pročitajte još i: 5 TOP saveta za konturisanje lica

error: Content is protected !!