Šminka sa SPF faktorom: Sve što treba da znate!

spf faktor

Ako pitate bilo kog dermatologa za jedan savet – kako postići večno mladoliku kožu, on bi vam rekao samo dve reči: SPF faktor! Zaštitna krema sa SPF faktorom sprečava fotostarenje, koje uzrokuju štetni (i sve agresivniji) UV zraci. Fotostarenje se na koži manifestuje borama, flekama, gubitkom tonusa i drugim znacima starenja. A da ne spominjemo kako su UV zraci glavni izazivači melanoma, karcinom akože. Zato je važno da nosimo SPF faktor, svakog dana, bez obzira da li je sunce ili kiša. Sa podizanjem svesti o SPF faktoru, mnogi proizvođači šminke sve više stavljaju UV filtere u svoje proizvode. Ako mislite da je šminka sa SPF zaštitom dovoljna – nastavite da čitate!

SPF u make-up proizvodima: Dileme

Da li korišćenje pudera sa SPF 30 daje istu zaštitu kao i krema sa SPF 30?

Iako oba ova proizvoda sadrže možda iste UV filtere u istoj količini – dermatolozi upozoravaju da ćete dobiti mnogo manju SPF zaštitu od make-up proizvoda nego od kreme! Zašto je to tako? Radi se o tome da žene ne koriste punu kašičicu šminke na licu, što je zapravo količina koje daje SPF faktor koji piše na bočici. Ne zaboravite da je za pokrivanje lica, vrata i ušiju potrebna količina koju istisnite na tri prsta (kažiprst, srednji i domali). To je količina oko jedne kafene kašičice. Sigurno nećete na lice staviti tu količinu tečnog pudera sa SPF! Kako biste dobili laganu završnicu na licu, bez kašičice pudera, nanesite najpre laganu SPF kremu, a potom puder koji takođe sadrži faktor.

bb krema sa faktorom

Da li se SPF faktori sabiraju?

Ako nanesete kremu sa SPF 30, pa puder sa SPF 15 – nećete dobiti ukupnu zaštitu od SPF 45! Šminka koji sadrži UV filtere će svakako pružiti boost vašoj zaštiti lica, jer će izjednačiti sloj SPF kreme na licu i prekriće eventualne tačke na licu koje ste propustili. Preporuka je da tokom cele godine koristite SPF od bar 30, a leti od 50.

Da li treba da obnavljate SPF zaštitu tokom dana?

Naravno! UV filteri se prirodno raspadaju posle 2 sata na suncu, u vodi, od znojenja. Zato tu uskače SPF šminka! Nabavite mineralni puder u kamenu ili prahu, ili običan setting puder koji ima SPF i obnovite zaštitu na licu tokom dana! Ovako ćete em osvežiti šminku, em ćete dodati još jedan sloj zaštite od sunca, bez remećenja kreme ispod.

Šta je sa ostalim delovima lica?

Veoma je korisno da nabavite proizvode i za druge delove lica koji sadrže SPF faktor – sjaj za usne, labelo, antirid, ili kemastu senku, jer ćete ovako zaštiti ove delikatne regije lica, koje uvek preskočimo kada nanosimo SPF kremu.

Povezano: SPF zaštita očiju i okoloočne regije

labelo sa faktorom

Šta ako su SPF krema i puder preteški na licu?

Ako vaša koža ne trpi sloj SPF kreme pa sloj tečnog pudera – predlažemo vam da nabavite toniranu BB kremu sa zaštitnim faktorom 50, koju možete naneti u malo debljem sloju na licu. Ovaj tip proizvoda je lagan, ujednačava ten i pruža odličnu zaštitu. Najbolje je da verujete dermatokozmetički brendovima iz apoteke. Osim toga, ako želite super mat efekat koji je otporan na vrućine i vlagu – odaberite powder foundation! U pitanju je praškasta podloga za lice, koja daje visoku pokrivnu moć sa SPF faktorom, koju možete nanete preko SPF kreme i tako osigurati mat izgled tokom celog dana!

Naša preporuka je Skinology SPF krema sa faktorom 25!

Želimo vam bezbedno i zaštićeno leto!

Pročitajte još i: Vodič kroz SPF oznake – koliko vas krema zapravo štiti od sunca?

error: Content is protected !!