“Guščija” koža iliti “keratosis pilaris”: Kako tretirati ovo stanje?

guščija koža
Instagram/Printscreen

S dolaskom toplijih dana i manjkom odeće koju nosimo, često antagonizujemo svaku bubuljicu, poru i nesavršenost na koži tela i lica. Iako koža ruku nije nešto što specijalno zagledamo, sa pojavom sitnih crvenih bubuljica na njenoj površini, dolazimo do problema koji pogađa značajan deo populacije. Ako i i imate sitne belo-crvene bubuljice na rukama, koje daju efekat “guščije kože”, onda nastavite da čitate!

Sitne bubuljice po rukama

Iako ovaj tip problema na koža većina opisuje kao “bubuljice na rukama”, prema mišljenju dermatologa – to uopšte nisu bubuljice! To je zapravo jedno od dva vrlo česta stanja kože. Jedno od njih se naziva “keratosis pilaris”, a ukoliko su te tačkice upaljene i liče na prave bubuljice, reč je o folikulitisu.

Koja je razlika između ova dva stanja?

Glavna razlika je u tome što folikulitis uzrokuju bakterije, a keratosis pilaris – ne.

Šta je uzrok ovog stanja?

Iako se ovo stanje često opisuje kao “guščija koža”, ono nastaje kao rezultat taloženja keratina (prirodnog proteina kože) u pori, formirajući “čep” koji je zapušava. Zajedno sa uraslim dlačicama koje su zarobljene ispod površine pore, ono što još doprinosi ovom tipu problema jeste nedovoljno brzo smenjivanje starih i novih ćelija kože. Na taj način se odumrle ćelije kože akumuliraju u porama čime nastaju sitne kuglice, koje opisujemo kao “guščiju kožu”.

Kako tretirati “guščiju kožu”?

Glavno sredstvo za tretiranje ovog stanja kože jeste – piling. Najefikasnija vrsta pilinga je definitivno salicilna kiselina. Ako imate određene upalne procese, možete je naneti direktno na to mesto, ili se redovno tuširati preparatom na bazi salicilne kiseline. Mehanički piling deluje kao da pruža trenutno rešenje, ali problem se nalazi duboko unutar pore, tako da površinski piling ne može učiniti mnogo, osim da dodatno iritira kožu i doprinese upalnom procesu.

Povezano: Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za masnu kožu i zapušene pore?

Kako da izbegnemo ovo stanje kože?

Redovno nanosite losion za telo ili gel za tuširanje koji sadrži salicilnu kiselinu, kako biste izbegli zapušavanja pora na rukama. Možete i u apoteci tražiti da vam naprave preparat za negu tela, specijalno formulisan na bazi salicilne kiseline, kako biste mogli efikasno tretirati ovaj problem.

Pročitajte još i: 5 efikasnih sastojaka koji se bore protiv svih vrsta bubuljica

error: Content is protected !!