5 efikasnih sastojaka koji se bore protiv svih vrsta bubuljica

sastojci protiv bubuljica

Bilo da imate kožu sklonu aknama, ili vam povremeno izađe nepozvani “gost” na sred čela, ili želite da umirite kožu od “maskni” – uvođenje proizvoda na bazi sastojaka protiv akni je ključ. Na svu sreću, danas je i u širokoj ponudi dostupna čitava paleta tonika, seruma i krema koji sadrže ove efikasne sastojke. Ako niste sigurni šta da potražite u sastavu – u nastavku vam donosimo top listu 5 kozmetičkih sastojaka koji efikasno rešavaju akne!

Top 5 sastojaka za borbu protiv bubuljica

#1: Salicilna kiselina

Salicilna kiselina spada u grupu BHA kiselina, koje funkcionišu tako što pilinguju kožu, uklanjući sadržaj iz pora. Pošto je rastvorljiva u masnoći, salicilna kiselina može da prodre kroz sebum koji je zapušio poru i ukloni ga, poput čepa. Ovo je odičan sastojak za sve one koji se muče sa pojavom mitisera. Ako koristite salicilnu kiselinu, ujutru morate zaštiti kožu SPF faktorom.

Povezano: Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za mitisere i zapušene pore?

sastojci protiv bubuljica

#2: Benzoil-peroksid

Dostupan u jačini do 10%, benzoil-peroksid funkcioniše tako što ubija bakterije koje uzrokuju bubuljice i upale kože. Odličan je protiv belih mitisera i srednje teških akni. Najbolje je da ga uvedete u dogovoru sa dermatologom.

Imajte na umu da benzoil-peroksid izaziva suvoću kože, crvenilo i peckanje, tako da ga trebate postepeno uvoditi u rutinu. Takođe, ne koristite ga u istoj rutini sa retinolom, jer međusobno deaktiviraju sastojke. Umesto toga, koristite benzoil-peroksid ujutru, a retinol uveče.

#3: AHA kiseline

AHA (voćne) kiseline, pilinguju kožu, tako što uklanjaju mrtve ćelije. Najčešće AHA kiseline, koje se mogu naći u preparatima su glikolna i mlečna kiselina. Ovi hemijski eksfolijatori se preporučuju i za one koji žele da reše problem fleka, hiperpigmentacija, suve kože i neujednačene teksture. Imajte u vidu da je tokom dana potrebna adekatna SPF zaštita, sve dok koristite kiseline, a i posle.

Mi vam predlažemo Skinology AHA 5% tonik sa voćnim kiselinama.

sastojci protiv bubuljica

#4: Sumpor

Sumpor se tipično nalazi u leave-on ili spot tretmanima, a funkcioniše tako što omekšava i stanjuje površinu kože, kako bi sprečio zapušavanje pora. To je odličan sastojak, ako imate masnu kožu, jer može kontrolisati lučenje sebuma.

Povezano: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

#5: Niacinamid

Niacinamid je trendy sastojak o kojem svi bruje, a predstavlja nežniju alternativu sastojcima poput salicilne kiseline i benzoil-peroksida. Reguliše lučenje masnoće, i pomaže kod aktivnih upala na koži. Može se koristiti i na suvoj i osetljivoj koži, a ujedno rešava postinflamatorne hiperpigmentacije. Pored toga, poboljšava zadržavanje vode u koži i izglađuje fine linije.

Naša preporuka je Skinology Niaicinamid + 3D hyaluron serum za kožu.

Pročitajte još i: Potkožne bubuljice – kako da ih tretirate kod kuće?

error: Content is protected !!