5 efikasnih sastojaka koji se bore protiv svih vrsta bubuljica

By  |  0 Comments

Bilo da imate kožu sklonu aknama, ili vam povremeno izađe nepozvani “gost” na sred čela, ili želite da umirite kožu od “maskni” – uvođenje proizvoda na bazi sastojaka protiv akni je ključ. Na svu sreću, danas je i u širokoj ponudi dostupna čitava paleta tonika, seruma i krema koji sadrže ove efikasne sastojke. Ako niste sigurni šta da potražite u sastavu – u nastavku vam donosimo top listu 5 kozmetičkih sastojaka koji efikasno rešavaju akne!

Top 5 sastojaka za borbu protiv bubuljica

#1: Salicilna kiselina

Salicilna kiselina spada u grupu BHA kiselina, koje funkcionišu tako što pilinguju kožu, uklanjući sadržaj iz pora. Pošto je rastvorljiva u masnoći, salicilna kiselina može da prodre kroz sebum koji je zapušio poru i ukloni ga, poput čepa. Ovo je odičan sastojak za sve one koji se muče sa pojavom mitisera. Ako koristite salicilnu kiselinu, ujutru morate zaštiti kožu SPF faktorom.

Povezano: Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za mitisere i zapušene pore?

sastojci protiv bubuljica

#2: Benzoil-peroksid

Dostupan u jačini do 10%, benzoil-peroksid funkcioniše tako što ubija bakterije koje uzrokuju bubuljice i upale kože. Odličan je protiv belih mitisera i srednje teških akni. Najbolje je da ga uvedete u dogovoru sa dermatologom.

Imajte na umu da benzoil-peroksid izaziva suvoću kože, crvenilo i peckanje, tako da ga trebate postepeno uvoditi u rutinu. Takođe, ne koristite ga u istoj rutini sa retinolom, jer međusobno deaktiviraju sastojke. Umesto toga, koristite benzoil-peroksid ujutru, a retinol uveče.

#3: AHA kiseline

AHA (voćne) kiseline, pilinguju kožu, tako što uklanjaju mrtve ćelije. Najčešće AHA kiseline, koje se mogu naći u preparatima su glikolna i mlečna kiselina. Ovi hemijski eksfolijatori se preporučuju i za one koji žele da reše problem fleka, hiperpigmentacija, suve kože i neujednačene teksture. Imajte u vidu da je tokom dana potrebna adekatna SPF zaštita, sve dok koristite kiseline, a i posle.

Mi vam predlažemo Skinology AHA 5% tonik sa voćnim kiselinama.

sastojci protiv bubuljica

#4: Sumpor

Sumpor se tipično nalazi u leave-on ili spot tretmanima, a funkcioniše tako što omekšava i stanjuje površinu kože, kako bi sprečio zapušavanje pora. To je odličan sastojak, ako imate masnu kožu, jer može kontrolisati lučenje sebuma.

Povezano: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

#5: Niacinamid

Niacinamid je trendy sastojak o kojem svi bruje, a predstavlja nežniju alternativu sastojcima poput salicilne kiseline i benzoil-peroksida. Reguliše lučenje masnoće, i pomaže kod aktivnih upala na koži. Može se koristiti i na suvoj i osetljivoj koži, a ujedno rešava postinflamatorne hiperpigmentacije. Pored toga, poboljšava zadržavanje vode u koži i izglađuje fine linije.

Naša preporuka je Skinology Niaicinamid + 3D hyaluron serum za kožu.

Pročitajte još i: Potkožne bubuljice – kako da ih tretirate kod kuće?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!