5 važnih saveta za bezbedno šminkanje ako imate akne!

šminkanje uz akne

Nošenje šminke preko aktivnih akni se čini kao loša odluka, ali kako bismo izgledale najbolje moguće, nekada je neophodno da ove procese prekrijemo tečnim puderom i korektorom. Veoma često, sutradan će koža osetiti posledice ovog prekrivanja, posebno ako akne niste dobro pripremile pre šminkanja. U nastavku saznajte kako da bezbedno prekrijete akne u samo nekoliko koraka.

Kako da se našminkate ako imate aktivne akne?

#1: Počnite sa čistom licem

Bez obzira da li imate ili nemate akne, šminkanje se uvek započinje čistim “platnom” pre nego što posegnete za šminkanjem. Kada je koža sklona aknama u pitanju, čišćenje je korak koji se ne sme preskočiti. Nošenje šminke na koži koja je lepljiva ili prekrivena sebumom i nečistoćama će samo pogrošati stanje kože. Zato odaberite gel ili penu za čišćenje lica na bazi sastojaka poput salicilne kiseline, ulja čajevca ili aktivnog uglja. Posle umivanja, obavezno nanesite laganu gel-kremu, koja je acrne friendly, kako biste dobile savršenu bazu za šminkanje.

Mi vam predlažemo Skinology SKIN RESCUE dnevnu gel kremu, namenjenu problematičnoj koži.

šminkanje uz akne

#2: Isprobajte flastere za akne

U idealnom slučaju, ne bi trebalo da koristite šminku preko aktivnih bubuljica. Ako morate otići na neki događaj, pa je šminka obavezna, nanesite flaster za akne ispod šminke, kako biste osigurali da šminka neće naškoditi aktivnim procesima. Preko flastera, nanesite korektor i izblendajte oko ivica, kako biste dobile besprekoran, nevidljivi finiš.

#3: Postarajte se da su vam četkice i beauty blenderi uvek čisti

Koža koja se bori protiv akni je još osetljivija na buduće bakterijske infekcije, koje se lako prenose putem proizvoda, nečistih četkica i sunđera na kožu. Zato se apsolutno uvek šminkajte isključivo čistim četkicama i sunđerima. Beauty blenderi i četke koje stoje danima neoprane, pune naslaga šminke predstavljaju razvojno tlo za bakterije. One iritiraju aktivne akne, a čak mogu uzrokovati početak novih akni.

šminkanje uz akne

#4: Koristite šminku namenjenu aknoznoj koži

Ako imate masnu ili problematičnu kožu, odabir šminke je jako važan. Sve što nanosite na kožu mora da bude u skladu sa njenim tipom. Najčešće, akne su uzrokovane hiperprodukcijom sebuma. Akne takođe podižu osetljivst kože i čine je sklonom iritacijama i oštećenju od spoljašnjih faktora. Zato se odlučite za oil-free, nekomedogenu šminku, bez mirisa. Tako ćete maksimalno sprečiti iritaciju ili nastanak novih akni.

#5: Pređite na mineralnu šminku

Mineralna šminka je definitivno najbolja vrsta šminke za aknoznu ili osetljivu kožu. Ona ima manje hemijskih sastojaka od klasične šminke i nežnija je prema koži. Ovo se posebno odnosi na mineralne pudere u prahu ili kamenu, koji su odlična zamena za tečne pudere. Takođe, birajte šminku koja je bazirana na skincare proizvodima – prajmere sa seboregulatornim karakteristima, puder sa SPF faktorom ili tint za obraze na bazi prirodnih sastojaka.

Pročitajte još i: Mineralna šminka – zašto je tako dobra za vašu kožu?

error: Content is protected !!