Odaberite najbolja jaja za Uskrs: Mini vodič kroz vrste i veličine jaja

jaja

Kako nam se uskršnji praznici približavaju, verovatno ste već u procesu nabavke kvalitetnih jaja, boja, ukrasa, i dekoracija za ovaj omiljeni praznik! Svaka vrsna domaćica sigurno ima svoje tajne i trikove kako da ima što lepša i tvrđa jaja, koja će pobediti sva ostala u uskršnjem kucanju. Ako želite da odaberete najbolja jaja za Uskrs – znajte da nisu sva jaja ista. Zato vam u nastavku donosimo mini-vodič kroz vrste i veličine jaja, koji svaka domaćica treba da pročita!

Vrste živine i njihova jaja

Postoji mnogo vrsta živine, i svako jaja koje dolazi od različite vrste ima svoju određenu veličinu, težinu, razvoj i nutririvne razlike.

Kokošija jaja

Definitivno najpopularnija i najrasprostranjenija su kokošija jaja. Ova vrsta jaja je bogata proteinima, kalcijumom i cinkom. Predstavljaju osnovu za doručak u mnogim zemljama sveta. Pošto postoje različite vrsta kokošaka, tako i jaja dolaze u različitim bojama i oblicima.

Prepeličja jaja

Jaja prepelice su mnogo manja od kokošijih, ali bogatija hranljivim sastojcima, vitaminima D i B12. Tipične su zelenkasto-smeđe boje sa tačkicama. Ako naletite na jaja japanske prepelice, znajte da se u njima krije blago, jer sadrže 5 do 10 puta više fosfora, gvožđa i vitamina od kokošijih, a imaju svega 15 kalorija. Jedina mana im je nešto viša cena.

jaja

Ćureća jaja

Ako želite jaja koja su veća od kokošijih, odaberite ćureća jaja. Imaju veći procenat kalorija i masti, ali i više proteina. Prema težini i količini, jedno ćureće jaje je kao dva kokošija. Možete ih koristiti na isti način kao kokošija, a odlična su za farbanje!

Pačija jaja

Ako ste u potrazi za šampionskim jajima tvrde ljuske – odaberite pačija jaja! Isto kao i ćureća, sadrže više holesterola i masnoće, ali i jaču ljusku. Ipak, njihov sadržaj omega-3 masnih kiselina je veći. U odnosu na kokošija jaja imaju duži vek trajanja – mogu stajati u frižideru do 6 nedelja.

Guščija jaja

Jaje guske je skoro duplo veće od kokošijeg jaja. Ne razlikuje se previše od kokošijih jaja, ali ona imaju malo bogatiji ukus od kokošijih i veću količinu proteina u sebi.

Povezano: Vodič za savršeno kuvana uskršnja jaja – korak po korak

Veličina kokošijih jaja

Pošto su kokošija jaja najčešće u upotrebi, u nastavku vam donosimo vodič kroz veličine jaja, koji se nedavno promenio u našoj zemlji. Prema novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede, donete su nove regulacije za proizvodnju i promet jaja, koja podrazumevaju strože obeležavanje i klasifikaciju jaja, kao i nove uslove koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja.

Ranije, prema veličini – jaja su bila podeljena u 7 klasa – SS, S, A, B, C, D i E. Najkrupnija jaja su bila SS sa 70 g težine, a najmanja su bila E jaja, težine 45 g.

jaja

Nekadašnje oznake za težinu jaja od E do SS, pre dve godine su zamenjene slovima koja označavaju veličinu, poput odeće:

  • S (mala) jaja – težine ispod 53 g
  • M (srednja) jaja – težine od 53 do 63 g
  • L (velika) jaja – težine od 53 do 63 g
  • XL (vrlo velika jaja) – težine 73 g i više

Što se tiče svežine, jaja se sada dele u dve katerogije – A i B. A klasa znači da su jaja sveža i samo ta klasa se može naći u prometu. Postoje i jaja izuzetne svežine, stara najviše 10 dana od nošenja, a mogu se naći i ekstra sveža jaja, stara svega 4 dana od nošenja. Jaja B klase će ići samo u industrijsku proizvodnju i konditore.

Povezano: 6 lakih i kreativnih ideja za uskršnja jaja

jaja

Na kutiji jaja se nalazi podatak u vidu broja, koji opisuje kako su jaja uzgajana:

  • Broj 0 označava jaja iz organskog uzgoja
  • Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja
  • Broj 2 označava jaja iz podnog uzgoja
  • Broj 3 označava jaja iz kaveznog uzgoja

Rok trajanja jaja ne sme biti duži od 28 dana od dana nošenja, tako da imajte i ovaj podatak u vidu.

Otkrijte nam vaše tajne i trikove u odabiru uskršnjih jaja za farbanje!

Pročitajte još i: Napravite prirodne boje za jaja od namirnica iz špajza

error: Content is protected !!