
3 načina da se rešite nadutosti stomaka
Nadutost stomaka, odnosno vazduh u stomaku, u kombinaciji sa grčevima i gasovima, problem je sa kojim su se svi susreli. Uzrok nadutosti može biti unos velike količine hrane, ali i stres, alergije, PMS, nepravilno žvakanje hrane, pričanje tokom jela… Predlažemo vam 3 načina da se oslobodite nadutosti stomaka, ali i pomognete želucu u njegovom svakodnevnom radu.
Masaža abdomena, koju biste trebali obavljati nekoliko sati posle jela ili na prazan stomak, efikasno će rešiti nadutost stomaka, ali i opustiti mišiće, te poboljšati varenje i cirkulaciju.
Pre nego što vam objasnimo kako i gde prstima da masirate stomak, važno je da napomenemo da je i fizička aktivnost moćno oružje protiv nadutosti jer osigurava bolju probavu i izbacivanje viška tečnosti iz tela. Takođe, obratite pažnju na namirnice koje unosite u organizam – smanjite unos ugljenih hidrata koji podstiču zadržavanje vode, izbegavajte gazirana pića, unosite jogurt i mlečne proizvode koji sadrže probiotik, konzumirajte čaj od nane, kamilice ili lipe nakon obilnog jela, dodajte sveže iseckan peršun u smuti i redovne obroke…
Kako se rešiti nadutosti stomaka?
1 način
Polazna tačka vam je pupak – postavite ruku horizontalno iznad pupka kako biste iznad nje pronašli tačku koju treba da masirate nekoliko minuta u smeru kazaljke na satu, odnosno u suprotnom smeru. Masaža će smanjiti gasove i rasteretiti želudac.
2 način
Polazna tačka vam je pupak – postavite kažiprst iznad pupka kako biste iznad njega pronašli tačku koju trebate masirati nekoliko minuta u smeru kazaljke na satu, odnosno u suprotnom smeru kako biste odstranili zadržavanje vode i ukloniti bol u želucu.
3 način
Polazna tačka vam je pupak – postavite ruku horizontalno ispod pupka kako biste ispod nje pronašli tačku koju treba da masirate nekoliko minuta u smeru kazaljke na satu, odnosno u suprotnom smeru. Na ovaj način ćete povećati aktivnost creva i otkloniti osećaj težine u stomaku.
Pogledajte i video tutorijal kako da se rešite nadutosti stomaka!
Povezani: Mršavljenje – kako izgleda idealna porcija?
