Hrskave i ukusne poslastice od lisnatog testa najbolji su izbor kada nemate puno vremena a jede vam se nešto slatko.
Zahvaljujući video tutorijalima na različitim društvenim mrežama, danas je zaista lako biti kuvar ili poslastičar. Dostupnost jela i deserta zbog kojih nam voda krene na usta, mnogima pokrene i želju za pripremom istih. Za 3 zanimljive poslastice od lisnatog testa koje vam donosimo u nastavku današnjeg teksta nije vam potrebno preterano umeće ni trud, a verujemo da ćete ih praviti i tokom predstojećih praznika, kao i za proslave rođendana, neplanirana druženja s prijateljima ili će vam čak postati sastavni deo trpeze tokom nedeljnog ručka.
Kako se pripremaju poslastice od lisnatog testa?
Potrebni sastojci:
- lisnato testo – kupovno ili domaće (recept u nastavku),
- punjenja po želji – eurokrem, džem od višnje, kajsije, šljive ili slana varijanta sa sirom, ajvarom, paštetom.
Način pripreme:
Rastanjite lisnato testo pa čašom oblikujte krugove. Ovaj korak je isti za svaku od ove 3 zanimljive poslastice od lisnatog testa. Drugačiji je način spajanja testa i redanja u kalup.
Možete premazati oblikovani krug celom dužinom, preklopiti ga na pola pa spojiti krajeve i tako formirane komade redati u kružni kalup. Drugi način premazivanja podrazumeva stavljanje željenog punjenja na sredinu krugu pa spajanje krajeva polovina testa, a formirane komade nižete jedan do drugog u kružni kalup. Treći način oblikovanja krugova je najzanimljiviji – zarežite poluprečnik kruga, premažite polovinu pa oblikujte ružice koje biste trebali da redate u kružni kalup u krug, ali tako da vam je prvi red položen na dno kalupa, a ostale ružice uspravne.
Oblikovane poslastice od lisnatog testa pecite 10-15 minuta u prethodno zagrajanoj pećnici na 220°C.
Pogledajte i video tutorijal pravljenja poslastica od lisnatog testa!
Recept za domaće lisnato testo
Potrebni sastojci:
- 250 gr brašna T-500,
- 1 jaje,
- ½ šolje hladne vode,
- soli po želji,
- 250 gr margarina ili maslaca (podeljen na 3 dela).
Način pripreme:
Kada pomešate i dobro izmesite i sjedinite sve sastojke osim margarina, odnosno dobijete čvrsto testo ali lako za dalju obradu, umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite na pola sata u frižider.
Razvucite testo rukama u kvadratni oblik pa polovinu premažite 1/3 margarina (a možete i izrendati margarin). Prebacite praznu polovinu preko margarina pa lagano – krećući od sredine prema krajevima – razvucite testo. Kada dobijete kvadrat debljine 1 cm, preklopite polovine i stavite testo na još 30 minuta u frižider. Ponovite ovaj korak još dva puta.
Gotovo lisnato testo ostavite umotano u foliju preko noći ako ćete ga koristiti odmah ili ga stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.
Povezano: Poslastica u zadnji čas: Banana-Snickers štanglice!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare