Uskrs se približava, a to znači da treba da počnemo sa planiranjem najradosnije uskršnje aktivnosti – farbanjem jaja! Ovo je običaj kojem se raduje cela porodica, a posebno njeni najmlađi članovi. Osnova za savršeno dekorisanje jesu dobro skuvana jaja, koja se lako gule i imaju čvstu izdržljivu ljusku (jer, naravno da želimo da pobedimo u tucanju). Zato donosimo vodič kako da SAVRŠENO skuvate uskršnja jaja koja će pobediti u tucanju!
Zašto farbamo jaja za Uskrs?
Pre nego što se posvetimo kuvanju jaja, da se podsetimo zašto uopšte proslavljamo Uskrs farbanjem jaja. U drevna vremena, paganski rituali koji su proslavljali proleće uključivali su jaja kao simbol novog života. Hrišćani su preuzeli simbol od pagana – tvrda ljuska je predstavljala ustaljenost grobnice, a pucanje jajeta Hristovo uskrsnuće.
Jaja su se najpre farbala u crveno, kako bi predstavljala Hristovu krv od raspeća. Kasnije je tradicija evoluirala, tako da danas imamo najrazličitije boje, dizajne i ukrase.
Kuvanje uskršnjih jaja – korak po korak
Odaberite prava jaja
Idealni kandidati za uskršnja jaja su ona koja su odstojala u frižideru barem nedelju dana. Starija jaja se lakše ljušte od svežih. Sveža jaja sadrže ugljen-dioksid koji starenjem izlazi iz jajeta, te se belance smanjuje. Što je jaje starije, keratin koji drži belance i tanku membranu za ljusku počinje da omekšava pa je proces guljenja lakši.
Odaberite manja, špicastija jaja jer su bolja za tucanje. Takođe – neka vaš izbor budu jaja sa mat ljuskom, a ne sa sjajnom, jer će se boja bolje primiti.
Povezano: Da se ne baci – 3 jela od uskršnjih jaja
Pravi način kuvanja
Verovatno pogrešno kuvate jaja celog života! Najbolji način za idealno skuvana jaja je da ih ubacite u pliću veliku šerpu u jednom sloju, i prekrijete sa 2.5 cm vode koja je bila na sobnoj temperaturi. Dodajte jednu kašiku soli. Uključite jaku vatru i pustite da jaja provre. Neka se kuvaju u ključaloj vodi svega 1 minut.
Sklonite ih sa vatre i pustite da odstoje u vreloj vodi 12 minuta. Ovo će dati vremena žumancetu da se stvrdne, bez prekuvavanja (koje uzrokuje ružni zeleni prsten oko žumanceta).
Povezano: 10 super lakih ideja za originalna uskršnja jaja
Ohladite kuvana jaja
Jaja vadite dubokom kašikom iz vruće vode i ubacite odmah u činiju sa hladnom vodom i ledom. Pustite ih da odleže u “ledenoj kupki” oko sat vremena, nadoknadjujući led u međuvremenu.
Jaja koja su popucala odmah pojedite, ili napraviti od njih salatu. Ostala jaja su spremna za farbanje i dekoraciju!
Rok trajanja kuvanih jaja
Kada ste ofarbali jaja, poslažite ih posudu za dekorisanje i stavite ih u frižider, do momenta iznošenja na trpezu. Kuvana jaja ne bi trebalo da budu van frižidera duže od dva sata. Tvrdo kuvano jaje u ljusci može da ostane sveže do 7 dana, a bez ljuske, samo 5 dana. Ako primetite neprijatan sumporan miris iz kuvanog jajeta – znajte da je pokvareno.
Pročitajte još i: 8 najlakših načina da ukrasite uskršnja jaja
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare